19.03.2009 | NZS
NZS in Združenje 1. SNL z roko v roki

V četrtek so se v Domžalah na delovnem srečanju sestali vodilni možje Nogometne zveze Slovenije in Združenja 1. slovenske nogometne lige. Ob obeh predsednikih, mag. Ivanu Simiču in Branku Florjaniču, so se sestanka udeležili še podpredsedniki in generalni sekretar NZS ter podpredsednik in direktor Združenja ter predsedniki oziroma direktorji klubov 1. slovenske nogometne lige. Srečanje je bilo pomembno tako zaradi obravnavanih tem, kot tudi zaradi pogloblitve sodelovanja med NZS in ZNPL.

Udeleženci so pozornost posvetili več aktualnim temam v slovenskem nogometu.

Združenje je ponovno predstavilo svojo pobudo o razširitvi 1. SNL na 12 klubov. NZS je delovno gradivo o tem že obravnavalo na 1. seji izvršnega odbora in sklenilo, da je potrebno vse aktivnosti v zvezi s tem zaključiti do konca junija 2009, opraviti pa bo treba analizo tekmovalnega sistema v celotni piramidi.

Klubi 1. SNL so dali pobudo o možnosti tekmovanja t. i. »druge ekipe« prvoligaških klubov v 3. SNL ali o ustanovitvi lige do 21 let,  za kar pa v tem trenutku ni realnih ekonomskih pogojev. Strokovne službe NZS bodo preučile predlog glede dviga starostne meje v mladinski kategoriji.

NZS in Združenje sta se strinjala, da je potrebno še nadgraditi  dobro medsebojno sodelovanje pri delu z mladimi na osnovi sprejetega srednjeročnega mladinskega programa NZS, poseben poudarek pa med drugim nameniti še večjemu izobraževanju trenerjev, ki skrbijo za naše mlade nogometaše. Glede na število mladih igralcev, ki jih Slovenija ima, je kvalitetno delo v selekcijah še kako pomembno.

Ocenili so, da je sodelovanje s sodniško organizacijo sicer korektno, nadgraditi pa je potrebno medsebojno komunikacijo v smislu informiranja in izobraževanja. Potrebna je tudi nekoliko večja odprtost sodniške organizacije do športne javnosti, seveda ob upoštevanju neodvisnosti sodniške organizacije.

Beseda je tekla tudi o nekaterih projektih Združenja, ki imajo tako ali drugače stične točke z NZS. V prvi vrsti je šlo za različne tržne aktivnosti, ki jih je potrebno povezati na mestih, kjer se da doseči dodatno sinergijo. Podobno velja tudi za razne oblike izobraževanja klubskih delavcev, ne samo iz klubov 1. SNL, temveč tudi 2. in 3. SNL.

V nadaljevanju srečanja je bilo največ pozornosti namenjene finančni krizi in gospodarski recesiji, ki je zajela tudi slovenski klubski nogomet in se kaže v odpovedi sponzorskih pogodb, znižanju že dogovorjenih pogodb, izredni težavi pri pridobitvi novih sponzorjev in tudi padcu zneskov iz naslova odškodnin pri prodaji igralcev v tujino.

Na osnovi podrobne analize obstoječega stanja so klubi 1. SNL enotni, da je potrebno znižati proračune v povprečju najmanj za 30%. Kar posledično pomeni, da se bodo morali ob klestenju izdatkov na vseh ravneh v tem kontekstu znižati tudi prejemki igralcev, ki predstavljajo v proračunih klubov od 60 do 75% vseh stroškov. Tako kot v nekaterih podjetjih pa bo žal  tudi v klubih najverjetneje prišlo do odpuščanja določenega števila igralcev.

Več kot dve uri trajajoča konstruktivna razprava je potrdila, da so delovna srečanja med najvišjimi predstavniki obeh organizacij še kako potrebna in koristna za nadaljnji razvoj slovenskega nogometa. Glavni namen srečanja je bil, da danes in jutri skupaj postorimo še več in bolje kot v preteklosti na podlagi korektnega dialoga in medsebojnega spoštovanja ob jasni razmejitvi pristojnosti in odgovornosti.

Tekst: ZNPL/NZS
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA