10.10.2011 | A
Motivacija za Srbijo ni vprašljiva za slovenske nogometaše

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v mariborskem Ljudskem vrtu igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. Izbranci Matjaža Keka se nanj ne morejo več uvrstiti, a vseeno poudarjajo, da sta motivacija in želja po ugodnem razpletu na obračunu s Srbijo velika.

Pred zadnjim tekmovalnim dnem kvalifikacij je stanje v skupini C naslednje. Zmagovalec skupine je Italija, ki je na devetih tekmah zbrala 23 točk, na drugem mestu je Estonija (10 tekem/16 točk), tretja je Srbija (9/15), četrta Slovenija (9/11), peta Severna Irska (9/9), zadnji pa Ferski otoki (10/4).

Za končno drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, se tako potegujeta le še Estonija, ki je odigrala že vse svoje tekme, in Srbija. Slednja pa mora v Mariboru za končno drugo mesto nujno zmagati, saj ima slabši izkupiček s tekem z Estonci. Izbranci Vladimirja Petrovića Pižona bodo tako zelo motivirani, slovenski selektor Kek pa navkljub dejstvu, da ta obračun za njegove izbrance nima "odločilnega" pomena, poudarja, da motivacija ni vprašljiva.

"Za nami je nekaj več časa za trening. Po petkovem razpletu pa so seveda naše misli usmerjene v jutrišnji dvoboj, ki ima na eni strani motiv napredovanja, na drugi pa motiv popraviti nekatere slabše stvari od pričakovanj v zadnjem času, motiv prekiniti tradicijo brez zmage proti državam nekdanje Jugoslavije in tudi velik športni motiv z usmeritvijo v prihodnost. Gre vseeno za kvalifikacijsko tekmo, za točke in tukaj se motivacije ne bi smelo postavljati pod vprašaj. Zato se tu vprašam, ali bi kdo nam pomagal v takem primeru? Bi kdo nam kaj podaril?" je na novinarski konferenci na Ptuju povedal Kek in se izognil vprašanjem o prihodnosti na mestu selektorja.

Poudaril je, da zadnje, kar je trenutno pomembno, je njegova prihodnost kot selektorja. V slovenskem taboru vse moči usmerjajo le v torkovo tekmo. Da jo bodo vzeli resno, dokazuje tudi razmišljanje prvega strokovnega moža reprezentance: "Jutri v Mariboru ne bo poligon za preizkušanje in eksperimentiranje. Tega bo dovolj v pripravah v novem ciklu. Jutri bo glavno vodilo pozitiven rezultat. Z angažiranostjo, borbeno igro, zavzetostjo, s taktično disciplino priti do ugodnega izida," je odločen Kek.

Ta zagotovo ne bo mogel računati na kaznovanega kapetana Roberta Korena, kandidati za njegovo mesto v začetni enajsterici pa so Dare Vršič, Armin Bačinović in Rene Krhin, pri čemer je bržčas v prednosti vezist Olimpije. Zdravstvene težave z mišico ima Milivoje Novaković, ki v nedeljo ni vadil z ekipo, nekaj težav ima tudi Miral Samardžić, medtem ko je Boštjan Cesar staknil prehlad. "Drugo pa je v redu," ni tarnal Kek.

S kakršno koli postavo bo Kek začel, od nje pričakuje agresivnost: "Ne smemo čakati, moramo reagirati, moramo agresivno odigrati proti njihovemu golu - z željo, da čim prej zabijemo zadetek. Ne pa le čakati na kakšen protinapad. Glede na to, da bodo oni gotovo maksimalno motivirani, moramo mi odgovoriti z enako agresivnostjo."

Da z motivacijo ne bo težav, je poudaril tudi Aleksandar Radosavljević: "Motiv je tudi na treningu zmagati. Zakaj ne bi bil v kvalifikacijski tekmi? Srbija je gotovo dobra reprezentanca, ampak tudi sami so si krivi, da so se znašli v takem položaju. Mi bomo gotovo odigrali popolnoma angažirano."

Mišo Brečko prav tako deli mnenje kolegov iz reprezentančnega tabora in dodaja, da bo tekma zanimiva. "Vemo, kakšna reprezentanca je Srbija, ima odlične posameznike, toda Slovenija ima z njo same neodločene izide in jo bomo skušali premagati. To bo gotovo zanimiv obračun. Oni so v drugačnem položaju kot mi, toda igramo doma in želimo kvalifikacije končati na najboljši način," meni Brečko in dodaja: "Srbi imajo zelo močan napad, zvezno vrsto, ofenziva je njihovo najmočnejše orožje. Ampak tudi mi moramo biti nevarni za njihov gol in verjamem, da bomo."

Tekmo v Ljudskem vrtu bodo sodili Belgijci na čelu z uglednim delivcem pravice Frankom de Bleeckerejem.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA
Video: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA