Mlade nogometašice želijo živeti svoje sanje

Nogometna zveza Slovenije že četrto leto zapored sodeluje v FIFA projektu festivalnih dni »Live your goals« (slov. prevod: Živi svoje sanje).

Projekt je namenjen promociji dekliškega in ženskega nogometa, z njim pa želimo pokazati, da se lahko tudi pripadnice ženskega spola ob nogometni žogi športno udejstvujejo, rekreirajo, se ob tem zabavajo, družijo in sklepajo nova prijateljstva. Ob igri in premagovanju enostavnih spretnostnih nalog bodo tako lahko pobližje spoznala in preizkusila to igro ter s pomočjo animatork na igrišču in trenerk pridobila in dopolnila informacije o dekliškem in ženskem nogometu.

Začeli v Lendavi

Letos bodo organizirani trije taki festivali, prvega je gostila Lendava, drugi bo danes v Domžalah. Oba pa imata skupni imenovalec: z roko v roki z žensko člansko reprezentanco, ki je v petek gostovala v Lendavi, danes jo pozdravljamo v Domžalah, kjer igra tekmo kvalifikacij za SP 2019.

„Ob takih dogodkih se zbere največ deklet, potem pa si lahko s starši ogledajo tekmo reprezentančne selekcije,“ o smiselnosti simbioze razmišlja Tina Kelenberger, selektorica reprezentance do 17 let. Ob tem spomni, da je Prekmurje dalo v zadnjih letih veliko igralk v različne starostne državne selekcije.

Prva je bila sestra

V eni od teh nastopa tudi Lili Sofija Balažic. „Z nogometom je začela sestrica, potem sem se vpisala še jaz. Nogomet mi je všeč,“ je jasna naša sogovornica, ki ceni in spoštuje ekipe ŽNK Pomurje. „Vem za vse uspehe. Tudi to me je motiviralo,“ je povedala Sofija Lili, ki je vesela družbe, ki jo ima v nogometni ekipi.

„Rada imam nogomet, spremljam ga. V Lendavi sem prvič gledala tudi reprezentanco. Dokazujemo, da tudi dekleta lahko igramo nogomet, ne le fantje,“ pa ponosno pove Klara Fras.

Obiska na treningu in priliva novih deklet se veseli trenerka Lucija Ramšak, ki v ŽNK Pomurje bdi nad selekcijo U17 ter tako neposredno skrbi za razvoj mladih igralk, ki bodo ob pravem delu šle po poti svojih vzornic.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.

DELI NA