31.03.2010 | A
Med najboljšo trideseterico

Nova jakostna lestvica svetovne nogometne organizacije FIFA na prvih mestih ni postregla s spremembami, je pa Slovenija z razliko od začetka meseca, ko je pridobila šest mest, tokrat padla dve mesti nižje. Še vedno pa izbrana vrsta sodi med trideseterico najboljših na svetu.

Slovenija je v začetku meseca sicer pridobila šest mest in se s 27. mestom približala najboljši poziciji, ki jo je imela decembra 2001. Tokrat pa nazadovala za dve, kar jo uvršča še vedno visoko, na 29. mestu med 202 reprezentancama, ki jo zaključuje Nova Gvineja.

Prva štiri mesta so še vedno v rokah Španije (1602 točk), Brazilije, Nizozemske in Portugalske, največ po poskočile reprezentance Norveške (za devet mest) ter Turčije in Paragvaja (za šest) v primerjavi z začetkom marca, ko sta največji preskok naredili Slovenija in Srbija (+6).

Slovenija se je na lestvici prvič pojavila leta 1993, ko je zasedala 134 mesto. Največji premik izbrane vrste je bil maja naslednje leto, ko je reprezentanca poskočila za 30 mesto, septembra 2006 je sledil najgloblji padec – za 20 mest. Če pogledamo povprečje slovenske uvrstitve na svetovnem nogometnem zemljevidu, kjer fantom pripada 62. mesto, pa trenutne predstave kažejo na to, da je moštvo naredilo velik preskok v igri. V dokaz temu so zmage proti nogometnim velesilam in posledično tretjič v zgodovini dvig med najboljših 30 reprezentanc na svetu.

Za primerjavo – med nasprotniki slovenske nogometne reprezentance na 19. SP, ki ga bo meseca junija gostila Južna Afrika, je najvišje uvrščena reprezentanca Anglije (pridobila je eno mesto in je sedaj osma). Ostala dva nasprotnika se nahaja ta na 16. (ZDA) oz. 27. (Alžirija) mestu. Od teh je najbolj napredovala ravno slednja, ki zaseda prejšnje mesto Kekove izbrane vrste. Je pa Sloveniji v zadnjem kvalifikacijskem ciklu uspel velik preskok, saj je v času od jeseni 2008 do danes napredovala kar za 50 mest.

[[FIFA]]

Graf štirih reprezentanc (od začetka kvalifikacij), ki se bodo v skupini C pomerile na SP

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 02.10.2023 | A
  Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Severno Irsko, ki bosta 14. in 17. oktobra.
 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA