31.03.2010 | A
Med najboljšo trideseterico

Nova jakostna lestvica svetovne nogometne organizacije FIFA na prvih mestih ni postregla s spremembami, je pa Slovenija z razliko od začetka meseca, ko je pridobila šest mest, tokrat padla dve mesti nižje. Še vedno pa izbrana vrsta sodi med trideseterico najboljših na svetu.

Slovenija je v začetku meseca sicer pridobila šest mest in se s 27. mestom približala najboljši poziciji, ki jo je imela decembra 2001. Tokrat pa nazadovala za dve, kar jo uvršča še vedno visoko, na 29. mestu med 202 reprezentancama, ki jo zaključuje Nova Gvineja.

Prva štiri mesta so še vedno v rokah Španije (1602 točk), Brazilije, Nizozemske in Portugalske, največ po poskočile reprezentance Norveške (za devet mest) ter Turčije in Paragvaja (za šest) v primerjavi z začetkom marca, ko sta največji preskok naredili Slovenija in Srbija (+6).

Slovenija se je na lestvici prvič pojavila leta 1993, ko je zasedala 134 mesto. Največji premik izbrane vrste je bil maja naslednje leto, ko je reprezentanca poskočila za 30 mesto, septembra 2006 je sledil najgloblji padec – za 20 mest. Če pogledamo povprečje slovenske uvrstitve na svetovnem nogometnem zemljevidu, kjer fantom pripada 62. mesto, pa trenutne predstave kažejo na to, da je moštvo naredilo velik preskok v igri. V dokaz temu so zmage proti nogometnim velesilam in posledično tretjič v zgodovini dvig med najboljših 30 reprezentanc na svetu.

Za primerjavo – med nasprotniki slovenske nogometne reprezentance na 19. SP, ki ga bo meseca junija gostila Južna Afrika, je najvišje uvrščena reprezentanca Anglije (pridobila je eno mesto in je sedaj osma). Ostala dva nasprotnika se nahaja ta na 16. (ZDA) oz. 27. (Alžirija) mestu. Od teh je najbolj napredovala ravno slednja, ki zaseda prejšnje mesto Kekove izbrane vrste. Je pa Sloveniji v zadnjem kvalifikacijskem ciklu uspel velik preskok, saj je v času od jeseni 2008 do danes napredovala kar za 50 mest.

[[FIFA]]

Graf štirih reprezentanc (od začetka kvalifikacij), ki se bodo v skupini C pomerile na SP

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.
 • 25.03.2022 | A
  Črnigoj: Moramo biti stoodstotni
  Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto v Dohi prijateljska tekma proti Hrvaški. Izbranci Matjaža Keka bodo imeli priložnost, da pokažejo sadove krajših priprav v Katarju in se svetovnim podprvakom vsaj spodobno upirajo, bolje kot jim je to uspevalo v Splitu na zadnji medsebojni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
 • 24.03.2022 | A
  Slovenija v popolni zasedbi
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki je v Dohi na pripravah in kjer bo odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško v soboto ob 15.00 in s Katarjem v torek ob 18.30, bo danes prvič trenirala v polni postavi. Kot zadnji se je reprezentanci pridružil Petar Stojanović, ki je zaradi predhodnih zdravstvenih težav prispel z rahlo zamudo.
 • 23.03.2022 | A
  Gnezda Čerin: Smo motivirani
  Slovenska nogometna reprezentanca je v torek opravila še drugi trening, tokrat z dvaindvajsetimi reprezentanti, ki so do treninga prispeli v Doho. Kekovi izbranci se v Katarju pripravljajo na sobotno pripravljalno tekmo s Hrvaško in torkovo s Katarjem. Pred bojem s Hrvaško je želja zmagati.
 • 21.03.2022 | A
  Z zborom v Dohi pričetek katarskih priprav
  Prvi del slovenske članske izbrane vrste na čelu s selektorjem Matjažem Kekom je sinoči pripotoval v Doho, kjer Slovenijo čakata dve pripravljalni tekmi. V soboto najprej s Hrvaško, v torek pa še s Katarjem.
 • 16.03.2022 | A
  Kek predstavil potnike v Katar
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam vpoklicanih igralcev za prijateljski tekmi s Hrvaško in Katarjem, ki bosta 26. in 29 marca v Dohi.
 • 14.02.2022 | A
  Kurtić v polno tudi v pokalu, do gola tudi Lovrić, Črnigoj in Zahović
  Jasmin Kurtić je s 14 goli najboljši strelec grškega prvenstva, med tednom pa je v polno meril tudi v pokalnem tekmovanju. Zadetka so se razveselili tudi Sandi Lovrić, Domen Črnigoj in Luka Zahović.

DELI NA