31.03.2010 | A
Med najboljšo trideseterico

Nova jakostna lestvica svetovne nogometne organizacije FIFA na prvih mestih ni postregla s spremembami, je pa Slovenija z razliko od začetka meseca, ko je pridobila šest mest, tokrat padla dve mesti nižje. Še vedno pa izbrana vrsta sodi med trideseterico najboljših na svetu.

Slovenija je v začetku meseca sicer pridobila šest mest in se s 27. mestom približala najboljši poziciji, ki jo je imela decembra 2001. Tokrat pa nazadovala za dve, kar jo uvršča še vedno visoko, na 29. mestu med 202 reprezentancama, ki jo zaključuje Nova Gvineja.

Prva štiri mesta so še vedno v rokah Španije (1602 točk), Brazilije, Nizozemske in Portugalske, največ po poskočile reprezentance Norveške (za devet mest) ter Turčije in Paragvaja (za šest) v primerjavi z začetkom marca, ko sta največji preskok naredili Slovenija in Srbija (+6).

Slovenija se je na lestvici prvič pojavila leta 1993, ko je zasedala 134 mesto. Največji premik izbrane vrste je bil maja naslednje leto, ko je reprezentanca poskočila za 30 mesto, septembra 2006 je sledil najgloblji padec – za 20 mest. Če pogledamo povprečje slovenske uvrstitve na svetovnem nogometnem zemljevidu, kjer fantom pripada 62. mesto, pa trenutne predstave kažejo na to, da je moštvo naredilo velik preskok v igri. V dokaz temu so zmage proti nogometnim velesilam in posledično tretjič v zgodovini dvig med najboljših 30 reprezentanc na svetu.

Za primerjavo – med nasprotniki slovenske nogometne reprezentance na 19. SP, ki ga bo meseca junija gostila Južna Afrika, je najvišje uvrščena reprezentanca Anglije (pridobila je eno mesto in je sedaj osma). Ostala dva nasprotnika se nahaja ta na 16. (ZDA) oz. 27. (Alžirija) mestu. Od teh je najbolj napredovala ravno slednja, ki zaseda prejšnje mesto Kekove izbrane vrste. Je pa Sloveniji v zadnjem kvalifikacijskem ciklu uspel velik preskok, saj je v času od jeseni 2008 do danes napredovala kar za 50 mest.

[[FIFA]]

Graf štirih reprezentanc (od začetka kvalifikacij), ki se bodo v skupini C pomerile na SP

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 09.06.2023 | A
  Vsaka tekma Slovenije kot praznik
  Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje s pripravami v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Fantje so po sredinem zboru opravili dva treninga v skoraj kompletni zasedbi, že danes pa bosta na sporedu nova dva. Vzdušje v reprezentančni bazi je odlično, k čemur sta nedvomno pripomogla tudi odličen začetek kvalifikacij in velika pričakovanja pred naslednjimi obračuni.
 • 08.06.2023 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami
  Slovenska nogometna reprezentanca se je v sredo zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 07.06.2023 | A
  Kek izbral za Finsko in Dansko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 06.06.2023 | A
  Reprezentanti opravili še zadnje klubske obveznosti pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Slovenski reprezentanti so opravili še zadnje klubske obveznosti pred junijskima kvalifikacijskima tekmama. Za nekatere je bilo prvenstvo končano že pred tednom dni, pretekli vikend pa je klubsko sezono končalo še ducat reprezentantov. Tiskovna konferenca, na kateri bo selektor Matjaž Kek objavil seznam za prihodnji dve srečanji, bo v torek, 7. junija ob 14. uri s spletnim prenosom na strani NZS.
 • 30.05.2023 | A
  Reprezentanti pred zborom v strelski in podajalski formi
  Medtem ko je za osmerico klubska sezona že konačana, se je preostala četa reprezentantov pretekli konec tedna izkazala s štirimi zadetki in dvema ključnima podajama. Celar je sezono končal kot tretji strelec švicarksega prvenstva, Šeško se je na predzadnji tekmi prvenstva dokazal s podajo in zadetkom.
 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.

DELI NA