18.05.2012 | A
Med Stojanovičevimi izbranci nekaj novih obrazov

Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je obelodanil seznam nogometašev, na katere bo računal na prijateljski tekmi proti Grčiji 26. maja v avstrijskem Kufsteinu. Ob kar nekaj novincih je največje presenečenje na seznamu povratnik v reprezentanco, vezist grškega kluba Ofi Crete Mirnes Šišić.

"Mirnes Šišić je v spomladanskem delu igral eno vidnejših vlog v svojem klubu in imel praktično polno minutažo. Njegove igre so bile dokaj dobre. Radi bi se prepričal na svoje oči, kako se ti novinci, ki so poklicani, obnašajo. Osebno bi jih rad pogledal na igrišču, ker eno je spremljanje tekem, drugo pa je delo na igrišču oziroma na treningih. Mirnes ni edini, je kar nekaj novih obrazov," je izbor 30-letnega vezista na novinarski konferenci v Ljubljani pokomentiral Stojanović.

Ti novi obrazi so vratar Jan Oblak, branilca Gregor Balažic in Andraž Struna, vezista Kevin Kampl in Jasmin Kurtić, znova pa je med poklicanimi tudi napadalec Maribora Etien Velikonja. "Andraža Struno sem si ogledal na dveh tekmah, se pogovoril z njim, vidim ga na položaju desnega bočnega branilca, predvsem zato, ker smo na obeh bokih deficitarni. Bomo videli, kako lahko prenese breme. Balažic je srednji branilec, rad pa bi spoznal tudi njegove druge sposobnosti. Praktično vse te nove obraze, razen Mirnesa, ki ga malce bolj poznam, bi rad videl, kako se obnašajo, kako sprejemajo moje ideje. Da si po tekmi dokončno odgovorim, kdo, kaj, zakaj, kdo je sposoben biti v nadaljevanju v kadru," je o novincih povedal Stojanović, ki je poudaril, da tudi tistih, ki jih tokrat ni zraven, še ni odpisal.

Eden izmed novincev je tudi Kurtić iz Vareseja, ki lahko igra na več položajih na sredini igrišča. "V tem trenutku je nespametno kogarkoli izpostavljati. Gotovo je s svojimi igrami v spomladanskem delu pokazal in dokazal, da si zasluži ta vpoklic. Kar nekajkrat sem si ga ogledal. Bistveno pa bo, kaj bodo ti novinci pokazali v tem tednu in, če bodo dobili priložnost, kaj bodo pokazali na tekmi. V tem trenutku pa ni nihče od njih v nekem boljšem položaju," meni selektor, ki je tokrat povabil štiri vratarje, predvsem zaradi tega, ker se bo Jasmin Handanović pripravam pridružil šele 24. maja.

Reprezentanca bo priprave opravila v Avstriji, kamor bo odpotovala v nedeljo. Tam načrtujejo od sedem do devet treningov, ki bodo namenjeni predvsem taktičnim zamislim, med drugim bo selektor preizkusil tudi novo postavitev v zvezni vrsti. Doslej je obe tekmi odigral z dvema zadnjima zveznima igralcema. Kljub temu pa Stojanović pravi, da bodo tekmo vzeli zelo resno. "To tekmo jemljemo kot zelo pomembno, v upanju, da se pokaže korak naprej od prijateljskega obračuna s Škotsko in da si odgovorimo še na dodatna vprašanja, ki so odprta predvsem v sistemski postavitvi in igralskem kadru. Tako da je tekma pomembna iz več razlogov in k njej pristopamo, kot da je dvoboj svetovnega prvenstva," je še povedal Stojanović in se ozrl še na Grčijo.

"Grčija je bila evropski prvak, v svoji skupini je bila prva, pripravlja se za EP. V svojih vrstah ima kar nekaj izkušenih igralcev. So trdi, nepopustljivi, rahlo defenzivno orientirani. Kako bo na naši tekmi, je težko napovedati. V tistih tekmah, ki sem jih pogledal, so bili zelo odgovorni, hitro se vračajo za žogo, kompaktni, v nekaterih momentih zelo agresivni. Svojo priložnost po večini čakajo iz prekinitev. Skratka, kompaktna ekipa, ki bo dober test zame in za reprezentanco," je zaključil slovenski selektor.

Seznam za Grčijo:

Vratarji:
Vid Belec (Crotone), Jasmin Handanović (Maribor), Samir Handanović (Udinese), Jan Oblak (Leiria);

Branilci:
Gregor Balažic (Karpati Lvov), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Chievo), Dejan Kelhar (Samsunspor), Andraž Struna (Cracovia), Marko Šuler (Hapoel Tel Aviv);

Vezisti:
Armin Bačinović (Palermo), Josip Iličić (Palermo), Kevin Kampl (Osnabruck), Andraž Kirm (Wisla Krakov), Jasmin Kurtić (Varese), Darijan Matić (Krivbas Krivji Rih), Aleš Mertelj (Maribor), Aleksandar Radosavljević (Ado Den Haag), Mirnes Šišić (Ofi Kreta), Dare Vršič (Olimpija);

Napadalci:
Valter Birsa (Genoa), Zlatko Dedić (Dynamo Dresden), Zlatan Ljubijankić (Gent), Tim Matavž (PSV Eindhoven), Etien Velikonja (Maribor).

Tekst: STA
Foto: Nikola Miljkovič/Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA