Maribor po preobratu do lepe prednosti

Prva četrtfinalna tekma med Olimpijo in Mariborom je pripadla gostom, ki so na krilih Mezge zrežirali preobrat sredi Stožic. Derbi je zaznamovala atraktivna nogometna predstava, vredna uvoda v spomladanski del sezone.

Olimpija – Maribor 1:3 (0:0)

Strelci: Omladić 61. ; Mezga 69., 87/11-m, Rajčevič 91.

Rdeči karton: Džafić 83. (Olimpija)

Sodnik: Damir Skomina

Postava Olimpije: Džafić, Salkić, Zarifović, Mitrović, Baskera (78. Vicente), Delamea Mlinar, Lovrečič (82. Ivelja), Omladič, Trifković, Valenčič (72. Nikezić), Šporar
Trener: Andrej Razdrh

Postava Maribora: Handanović, Mejač, Potokar, Rajčevič, Filipović (66. Mezga), Milec, Ibraimi, Cvijanović, Mertelj, Smrekar (66. Tavares), Berić
Trener: Darko Milanič

Ljubitelji slovenskega nogometa se po današnjem derbiju med Olimpijo in Mariborom zagotovo ne bodo več pritoževali nad sobotno prestavitvijo pokalnega obračuna. Veliko boljši pogoji za igro so namreč postregli z dopadljivim nogometom, kjer sta obe ekipi prikazali praktično vse, kar ta čudovita igra ponuja.

Domačini so v tekmo krenili silovito in že uvodoma dali vedeti, da jih zanima zgolj napredovanje. Že v drugi minuti tekme je za globinsko žogo Damjana Trifkovića stekel Filip Valenčič, ki bi skorajda ukanil vratarja gostov. Napadalec Olimpije je bil ob razmeroma taktičnem uvodnem delu prvega polčasa med najbolj razpoloženimi na igrišču. Nevaren je bil tudi Andraž Šporar, predvsem ko je spretno izigral Aleksandra Rajčeviča in si priigral lepo priložnost za vodstvo. Mariborčani so prvič resneje zapretili preko Aleša Mertlja. Agim Ibraimi je lepo zavrnil žogo na rob kazenskega prostora, kapetan Maribora pa je z natančno odmerjenim strelom pošteno ogrel dlani vratarja Elvisa Đafića. Slednje se še niso uspele dobro ohladiti, ko je Martin Milec z močnim strelom z razdalje ponovno prisilil vratarja Olimpije v posredovanje. Kapetan domačih je bil nemočen v 37. minuti, saj je strel Gorana Cvijanovića ob odbitku zaustavila šele leva vratnica. V zaključku prvega polčasa so bili ponovno nevarnejši domačini. Domiselno izigravanje prepovedanega položaja bi skorajda kronal Rok Baskera, a mu je veselje preprečil suvereni Jasmin Handanović.

Drugi polčas so bolje odprli branilci naslova, ki so po premoru pritisnili na domačo polovico. Lepo akcijo je začel Ibraimi, podal do Filipovića ki je v kazenskem prostoru našel Matijo Smrekarja. Novinec v dresu Maribora je domiselno preigral Arisa Zarifovića in sprožil naravnost v odlično postavljenega domačega vratarja. Sledil je poskus Ibraimija z razdalje, ki ga je kmalu zatem posnemal Nik Omladić na drugi strani. Olimpija se je otresla pritiska in v 61. minuti tudi povedla. Zeleno-beli so izvedli bliskovit protinapad, kjer je vse svoje znanje demonstriral Omladić. Ljubljanski vezist je dolg prodor kronal z natančno odmerjenim, čudovitim strelom. Z dvojno zamenjavo je odreagiral gostujoči trener Darko Milanić, ki je v igro poslal Marcosa Tavaresa in Dejana Mezgo. Strateška poteza v pravem trenutku, saj je Hrvat v vijoličastem dresu upravičil zaupanje z mojstrskim lob udarcem kmalu po vstopu v igro. Manj sreče z menjavami je imel Andrej Razdrh, ki je v 82. minuti izkoristil že vse rapoložljive možnosti. Robert Berić je minuto za tem spretno izkoristil trenutek nepazljivosti v obrambi Olimpije in prisilil Đafića v prekršek za najstrožjo kazen ter predčasno pot pod prho. Na golovo črto je stopil Antonio Delamea Mlinar, ki pa ni uspel preprečiti še drugega veselja Mezge. Izkušeni Mariborčani so v zaključku začutili priložnost po izdatnejši zmagi ter še siloviteje krenili proti obrambnemu nogometašu v vratih Olimpije. Delamea Mlinar je z odličnim refleksom najprej preprečil zadetek Milca, v 91. minuti pa klonil po uigrani kombinaciji iz kota. Potokar je na oddaljeni vratnici dobil skok, z glavo podaljšal do Rajčevića, ki mu ni bilo težko postaviti končnega rezultata iz neposredne bližine.

Povratna tekma četrfinala Pokala Slovenije med Mariborom in Olimpijo bo v sredo, 6.3.2013 v Ljudskem vrtu, kjer nas kljub visoki prednosti Maribora zagotovo čaka še eno čudovito nogometno doživetje.

Andrej Razdrh, trener Olimpije: "Težko je kaj pametnega povedati, dokler so glave vroče. Stvar je treba analizirati. Tekmo bi razdelil na prvih 80 in zadnjih deset minut. Večino tekme smo dobro izgledali, v prvem polčasu imeli tudi nekatere priložnosti. V drugem polčasu smo dobro začeli, mogoče pa nas je 'presekal' prvi Mariborov gol. Potem sta prišla še enajstmetrovka in rdeči karton, tako da se je v zadnjih desetih minutah res vse obrnilo proti nam. V Mariboru nas čaka težka preizkušnja, ampak nogomet ponuja možnost, da se hitro pobereš in pokažeš pravi karakter."

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je zanimiva tekma na težkem igrišču. Zmaga je zaslužena, zelo smo je veseli, tako da gremo v povratno tekmo s pozitivnim izidom. Tudi v sredo bomo poskušali zmagati in se uvrstiti v naslednji krog."

Tekst: NZS/MKo
Foto: Sportida

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA