11.05.2012 | U17
Le s trdim delom do igre na višji ravni

Končan je skupinski del tekmovanja na evropskem prvenstvu, s tem pa tudi nastopi slovenske reprezentance do 17 let, ki ne bo nadaljevala turnirja na zaključku v Ljubljani.

»Seveda je prisotno razočaranje, ker smo zmožni več. Saj je bila igra solidna, vendar se zavedamo, da bi lahko boljše igrali. Žal pa je zdaj konec z našimi nastopi,« je dejal Petar Stojanovič po tretji tekmi v skupini, ki je pomenila tudi slovo od Eura. »Kar smo pokazali, je bilo premalo za napredovanje. Na prvi tekmi se nismo predstavili na želenem nivoju in potem nam je bilo težje nadaljevati. Zmanjkalo nam je dobrih zadev, da bi šli naprej. Sicer nam zaradi neodločenega rezultata na tekmi med Nizozemsko in Poljsko ne bi pomagala niti zmaga v zadnjem dvoboju z Belgijci, toda vtisi bi bili drugačni. Končali bi turnir z večjo samozavestjo.«

Zveznemu igralcu ostaja v uteho, da je podaljšal seznam slovenskih strelcev na zaključnem turnirju osmih najboljših reprezentanc stare celine. »Seveda sem sanjal, da bom enkrat zadel na evropskem prvenstvu. To se mi je uresničilo. Bom pa pomnil to izkušnjo po številnih novih ugotovitvah, dogajanje v tem tednu mi bo ostalo v spominu vse življenje. Videli smo, kakšna je višja raven nogometa v Evropi. Pred nami je v prihodnje še veliko trdega dela.«

Tudi v zadnji tekmi proti Belgiji so imeli naši upi odlično podporo s tribun. Vsi so se zahvalili občinstvu za spodbudo, se pa je izkazalo, da je nastop v vlogi gostiteljev pomenil tudi dvorezen meč. Navijači so prinesli dodaten motiv, a so manjkale tiste močnejše preizkušnje med pripravami, ko gre za točke. »Po tekmovalni plati so bili nasprotniki v določeni prednosti, tudi za nas bi bilo bolje, če bi odigrali kvalifikacije. Ker bi že tam videli, kako se igra v tej konkurenci in bi nedvomno lažje odigrali tekme v skupini, če bi se uvrstili na zaključni turnir,« ocenjuje Dino Hotič. Belgijskim vrstnikom so fantje izrekli čestitke, čeprav vmes večji del dvoboja niso bili v podrejenem položaju. »Do prve polovice drugega polčasa smo še bili enakovredni, potem nas je presekal drugi gol, zgodila sta se rdeča kartona in morali smo se sprijazniti s porazom.«

Čas za temeljitejše analize storjenega na Euru sledi, so pa igralci že ob odhodu iz Ljudskega vrta prišli do nekaterih osnovnih spoznanj. Dino Hotič se strinja, da je bila to za vse skupaj zagotovo velika, zelo koristna izkušnja. »Videli smo, da je na vsaki tekmi zelo velik tempo. Da moramo še delati na tem, kako vzdržati v tem ritmu na vsaki tekmi in odigrati stoodstotno. Vedeli smo, da bo težko priti naprej. Kljub trudu se ni izšlo, se pa zdaj boljše zavedamo, kako se igra nogomet na tem nivoju. Pred nami so novi cilji, želimo jih uresničiti. Zato se bo treba na vsakem treningu v naših klubih truditi po najboljših močeh. Da se nam potem vse obrestuje z boljšimi igrami v naslednjih kvalifikacijah starejših reprezentančnih selekcij.«

Tekst: Željko Latin
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 24.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj izgubila proti Italiji
  Slovenija je odigrala še zadnje skupinsko srečanje na evropskem prvenstvu do 17 let. V Telkiju je bila z 0:3 boljša Italija, ki je že od devetnajste minute igrala z igralcem več. Slovenija se od evropskega prvenstva poslavlja s tremi osvojenimi točkami v skupinskem delu.
 • 24.05.2023 | U17
  Fotogalerija: Dobro vzdušje na zadnjem treningu
  Reprezentanco do 17 let čaka zadnji preizkus v skupinskem delu Evropskega prvenstva do 17 let. Varovanci Miša Brečka imajo vse v svojih rokah.
 • 23.05.2023 | U17
  EURO U17: Jutri odločilna tekma z Italijo
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je na letošnjem evropskem prvenstvu odigrala že dve srečanji. Sprva so se kadeti v četrtek pomerili s Srbijo in slavili s 4:2, nato pa so varovanci Miša Brečka v nedeljo klonili proti Španiji (3:1). Jutri bodo odigrali odločilno tekmo z Italijo, na kateri si lahko priigrajo napredovanje v četrfinale.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj klonila proti Španiji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je v Budimpešti odigrala drugo srečanje evropskega prvenstva U17. Na tekmi proti Španiji so varovanci Miša Brečka klonili s 3:1. V sredo se bodo pomerili še z Italijo.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Pred tekmo s Španijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, bo v nedeljo odigrala drugo srečanje na UEFA Evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 16:30 na stadionu Hidegkuti pomerila s Španijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.
 • 21.05.2023 | U17
  Fotogalerija Euro U17: Srbija - Slovenija 2:4
  Slovenska reprezentanca do 17 let je zabeležila zgodovinsko zmago na evropskem prvenstvu do 17 let, trenutke in veselje po tekmi pa smo ujeli v spodnji fotogaleriji.
 • 19.05.2023 | U17
  VIDEO: Vrhunci tekme in izjave akterjev po zmagi Slovenije na EP U17
  Slovenska reprezentanca je na evropvskem prvenstvu do 17 let zabeležila prepričljivo zmago proti Srbiji s 4:2. Po tekmi so pred mikrofon stopili Mišo Brečko, Luka Topalović in Kristjan Bendra.
 • 18.05.2023 | U17
  Slovenija do prve zmage na evropskem prvenstvu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. V Telkiju se je pomerila z izbrano vrsto Srbije in po odlični predstavi slavila z 2:4.  V nedeljo bodo varovanci Brečka pričakali Španijo.
 • 18.05.2023 | U17
  EURO U17: Danes za uvod s Srbijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, danes pričenja z UEFA Evropskim prvenstvom do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 17. uri na stadionu Telki pomerila s Srbijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.
 • 17.05.2023 | U17
  Euro U17: Borba za grb in eden za drugega
  Dan pred prvo tekmo na Evropskem prvenstvu do 17 let je Slovenija opravila edini trening pred začetkom v Budimpešti, v mešani coni pa sta cilje Slovenije predstavila selektor Mišo Brečko in kapetan Lovro Golič.

DELI NA