26.05.2012 | A
Kurtićev izjemen prvenec poskrbel za pravičen remi

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v avstrijskem Kufsteinu igralaneodločeno 1:1 (0:1) proti Grčiji.

Grčija : Slovenija 1:1 (1:0)


Stadion Kufstein Arena, gledalcev 1000, sodnik: Schörgenhofer (Avstrija).
Strelca: 1:0 Torosidis (9.), 1:1 Kurtić (89.).

Grčija: Chalkias, Torosidis (od 23. Tziolis), A. Papadopoulos, Papastathopoulos, Holebas, Karagounis, Maniatis (od 65. Liberopoluos), Katsouranis (od 46. Malezas), Ninis (od 72. Kone), Gekas (od 65. Mitroglu), Samaras (od 46. Fortounis).

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić (od 21. Kelhar), Kurtić, Radosavljević (od 85. Mertelj), Vršič (od 46. Ljubijankić), Šišić (od 46. Birsa), Kirm (od 66. Iličić), Matavž (od 79. Velikonja).

Rumeni kartoni: Kirm, Matavž, Brečko, Kurtić, Birsa; Katsouranis, Papastathopoulos.
Rdeč karton: Kone (90.).

Slovenska vrsta je po treh porazih in remiju v medsebojnih tekmah z Grki še drugič igrala neodločeno. Junak v slovenskem dresu je bil debitant Jasmin Kurtić, ki je z lepim golom s prostega strela v končnici tekme preprečil novo slavje Grkov. Ti so bili v prvem delu boljši tekmec, v drugem pa so Slovenci po nekaj menjavah pokazali bistveno boljši obraz in Tirolsko zasluženo zapuščajo neporaženi. Slovenija bo naslednjo in zadnjo prijateljsko tekmo pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 igrala 15. avgusta v Stožicah proti Romuniji.

Slovenija, ki je igrala brez Zlatka Dedića, ta je zaradi bolečin v kolenu izpustil že zadnji trening, in četrtega vratarja Jana Oblaka, je proti Grčiji začela z "novincema" v ekipi. Na sredini igrišča sta od prve minute dobila priložnost povratnik v reprezentanco Mirnes Šišić in Jasmin Kurtić. V napadu je začel Tim Matavž, medtem ko so ostala igralna mesta zapolnili pričakovani nogometaši.

Čeprav so bili Slovenci prvi, ki so zagrozili, ko je v tretji minuti Tim Matavž z glavo meril malce previsoko, so Grki že v deveti minuti povedli, ko je z desne strani kazenskega prostora zadel Vasilis Torosidis, ki pa je moral v 23. minuti iz igre zaradi poškodbe. Zaradi podobnih razlogov je že dve minuti pred tem igrišče zapustil tudi Bojan Jokić, namesto njega je vstopil Dejan Kelhar.

Slovenska vrsta je imela v uvodu srečanja sicer na voljo kar nekaj podaj iz kota, ki pa niso prinesle sadov, tako kot tudi nekateri poskusi z razdalje, med drugim tudi Kurtićev prosti strel v 40. minuti. Minuto zatem je do priložnosti prišel Matavž, ki pa s kar zahtevnega položaja z leve strani ni resneje ogrozil grškega vratarja. Na drugi strani je s "plasiranim" strelom poskusil Giorgios Karagounis, a meril mimo vrat, tako kot tudi Kostas Katsouranis v zadnji minuti prvega dela.

Ob začetku drugega polčasa je selektor Slaviša Stojanović pričakovano iz igre potegnil Šišića, ki se ni proslavil, in Dareta Vršiča, v igro pa poslal Zlatana Ljubijankića in Valterja Birso. Kmalu po začetku tega dela igre je bil blizu zadetka Marko Šuler, ki je z glavo meril le malce premalo natančno. Na drugi strani je v 51. minuti - ob Šulerju in Boštjanu Cesarju - do strela prišel Theofanis Gekas, a žogo poslal čez gol, tako kot Karagounis od daleč pet minut pozneje.

Slovenci se ob discipliniranih Grkih niso znašli, vezisti nikakor niso mogli žoge poslati do napadalcev, saj so vselej pravočasno "zgoščeni" Grki z lahkoto prestrezali njihove podaje. V želji po nekoliko več kreativnosti je Stojanović v igro poslal še Josipa Iličića, a kmalu zatem je na drugi strani Samirja Handanovića "zaposlil" Kostas Fortounis.

V 70. minuti pa so imeli vse bolj razpoloženi Slovenci na voljo prosti strel z roba kazenskega prostora, dobro ga je izvedel Kurtić, Kostas Chalkias je žogo odbil do Marka Šulerja, a nato njegov strel izvrstno obranil. V 76. minuti je razpoloženi Ljubijankić poskusil z leve strani, vendar grški vratar ni imel veliko dela, v 83. minuti pa je Iličić žogo poslal čez gol.

V 86. minuti so imeli Stojanovićevi nogometaši nov prosti strel z roba kazenskega prostora in tega izkoristili. Debitant Kurtić je močno sprožil in žogo poslal pod stičišče prečke in vratnice ter izid izenačil. Grki so tekmo končali z igralcem manj, saj je Panagiotis Kone dobil rdeč karton zaradi udarca Boštjana Cesarja.

Izjavi po tekmi:

Slaviša Stojanović, selektor Slovenije: "Mislim, da jen neodločen izid več kot zaslužen. Imeli smo tudi nekaj priložnosti za še ugodnejši rezultat. V oči bode ta naivno prejeti zadetek, ki je padel v nepravem trenutku. Zakaj nepravem? Ker je v tistem trenutku Bojan Jokić že zahteval menjavo, ker ni imel orientacije, imele je razbito glavo, krvavel je. Ko smo pripravljali menjavo, pa smo dobili zadetek. Naivno. Kljub vsemu ne smemo tako izpadati v zadnji vrsti. Od tistega trenutka dalje pa smo imeli posest žoge, ampak bili v prvem polčasu v veliki meri nekonkretni. V zadnjih 20, 25 minutah pa smo z vstopom Zlatana Ljubijankića, Josipa Iličića in Valterja Birse naredili nekaj na konkretizaciji napadov in imeli nekaj res izjemnih priložnosti."

Jasmin Kurtić, igralec Slovenije: "Seveda smo zadovoljni, vsi, igralci, strokovno vodstvo, še najbolj pa jaz. Ta zadetek poklanjam svoji družini. Vedno sem verjel vase, Delio Rossi, nekdanji trener Palerma, mi je ves čas govoril, da je edino vodilo do uspeha delo, delo, delo. Jaz sem se tega držal. Nisem se obremenjeval, ali bom vpoklican ali ne. Bil sem osredotočen na svoje delo v klubu, ki sem ga zelo dobro opravil in ga moram še opraviti. Sem zelo srečen zaradi vpoklica in gola."

Tekst: STA
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA