03.06.2009 | U19
Kostiču na pomoč priskočil tudi Kek

Dan pred začetkom U19 Elite Rounda je v Moravskih Toplicah mirno. Potem, ko so v zaporedju prispele reprezentance Slovenije, Nizozemske in Rusije, so se v sredo v hotelu Vivat namestili še Belorusi. Miloš Kostič dan pred tekmo še vedno verjame, da se Ruse da presenetiti: "Če zdržimo prvih petnajst minut, lahko presenetimo in Rusijo tudi premagamo."

V slovenski reprezentanco do 19 let pred začetkom turnirja vlada dobra klima. Igralci vedo, da so zmožni presenečenja in že nestrpno pričakujejo pričetek turnirja, k vsemu pa le še pridoda odličen hotel, v katerega depandansah so nameščene vse reprezentance: "Pripravljamo se v naši stalni bazi, kjer imamo idealne pogoje tako za bivanje, kot za vse ostalo. Na razpolago nam je igrišče v Rakičanu, ki je v odličnem stanju," je s hotelom Vivat zadovoljen v.d. selektorja Miloš Kostič.

Kostič, ki spada med najbolj nadarjene mlade trenerje v Sloveniji, z igralci trenira enkrat dnevno po ustaljenem dnevnem redu, saj se zaveda, da bodo na samih tekmah igralci potrebovali vso energijo: "Delamo po ustaljenem ritmu, s katerim smo fante kmalu dvignili na pravo delavno temperaturo. Sedaj je pomembno, da v tem kratkem času, ki ga imamo na razpolago, osvojimo taktične zahteve v igri, ki so specifične za vsakega nasprotnika. Problem je sicer v tem, da poskušamo skozi treninge nekaj narediti, obenem pa moramo igralce ohraniti dovolj sveže in pripravljene na tekmo."

Reprezentanca ima v Prekmurju sicer dobro podporo tudi s strani selektorja članske reprezentance, Matjaža Keka, ki si je na povabilo Kostiča ogledal dva treninga izbrane vrste, na torkovem je bil poleg njega tudi pomočnik Milan Miklavič. "Zelo mi pomaga, če mi selektor članske reprezentance svetuje, saj vidi določene segmente, ki jih sam morda ne bi opazil. Zadovoljen sem, ker je tudi on mnenja, da je opazen napredek z drugega na tretji trening," je bil s spodbudo svojega nekdanjega mentorja (Kostič je bil Kekov pomočnik pri vodenju selekcij U16 in U17) zadovoljen Kostič. Sicer pa je reprezentanco obiskal tudi nekdanji selektoru U19, Damir Rob, ki bo Kostiču, v neformalni vlogi, skušal pomagati po svojih močeh.Pred prvim srečanjem ima Kostič s svojim strokovnim štabom največ težav z uigravanjem ožje obrambne vrste, ki bo po poškodbah Belca, Delamee Mlinarja in Rapnika povsem nova: "V primerjavi s prejšnjimi kvalifikacijami smo zamenjali celotno zadnjo linijo, ostali smo brez vratarja in obeh centralnih branilcev. Zato je sedaj prioriteta, da uigramo oba centralna branilca in vratarja in če nam bo uspelo dobro delo s treningov prenesti tudi na tekmo in odigrati kot smo sposobni, potem verjamem v uspeh. Ključ do tega pa je prvih minut srečanja, ko pričakujem agresivno rusko igro in močan pritisk na zadnjo in vezno linijo. Če tu zdržimo, imamo lepe možnosti za uspeh."

In kako bo selektor poskrbel, da bo ekipa optimalno pripravljena pričakala Ruse? "Treningi bodo sedaj vedno krajši, na trenutke pa bomo povečali aktivacijo in intenziteto. Delali bomo na večji agresiji skozi kratek čas, zato bomo trening izolirali in razdelili na točno določene segmente igre, ter ga stopnjevali skozi kratko in intenzivno vadbo."

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK, Miha Košorog

SORODNE NOVICE

 • 02.02.2023 | U19
  Žlogar izbral potnike za prijateljski turnir na Hrvaškem
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, bo med 9. in 15. februarjem na Hrvaškem sodelovala na prijateljskem turnirju.
 • 08.12.2022 | U19
  Mladincem skupina treh evropskih prvakov
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij pa jo je uvrstil v izjemno kakovostno skupino s tremi bivšimi evropskimi prvaki.
 • 17.11.2022 | U19
  Mladinska reprezentanca tudi v drugo boljša od Romunije
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Čatežu odigrala prijateljsko tekmo z Romuni in ponovno slavila.
 • 15.11.2022 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca zanesljivo ugnala Romunijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Čatežu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Romuniji.
 • 07.11.2022 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za prijateljska obračuna z Romunijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, se bo sredi novembra na dveh prijateljskih obračunih pomerila z izbrano vrsto Romunije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen objavil seznam nogometašev, katerim bo dal priložnost na prihajajočih obračunih z Romunijo, ki se je tako kot Slovenija uvrstila v naslednji krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 27.09.2022 | U19
  Z novo točko v elitni krog kvalifikacij
  Mladinska reprezentanca je z neodločenim rezultatom na tekmi z Nizozemsko potrdila uvrstitev v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023. Obračun z gostitelji ni ponudil zadetkov, Slovenci pa so v zahtevni skupini na Nizozemskem osvojili pet točk in prvo mesto.
 • 26.09.2022 | U19
  Proti Nizozemski za potrditev elitnega kroga
  Članska izbrana vrsta bo torkovem večeru v Stockholmu potrjevala obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že pred tem pa bo odločilno tekmo za preboj v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odigrala mladinska reprezentanca. Mladi Slovenci se bodo ob 19:30 pomerili z Nizozemci.
 • 24.09.2022 | U19
  Po uvodnem remiju do visoke zmage
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po remiju s Severno Irsko dobila drugo tekmo kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2023. Četa selektorja Antona Žlogarja je s 4:0 premagala moldavske vrstnike.
 • 23.09.2022 | U19
  Po zmago in ugodno izhodišče za zadnjo tekmo
  Mladinska reprezentanca Slovenije po uvodnem remiju s Severno Irsko odšteva ure do druge preizkušnje kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2023. Tekmec Slovencev bodo Moldavci.
 • 21.09.2022 | U19
  Izničili dva gola zaostanka in osvojili točko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Severna Irska je z goloma Patricka Kellyja dobili prvi polčas, po zadetku kapetana Srđana Kuzmića pa je v 90. minuti za točko Slovencev zadel Jaka Čuber Potočnik.

DELI NA