06.06.2009 | U19
Kostič verjame v presenečenje
Po obetavnem remiju z Rusijo je za Slovenijo napočil dan D. Z ugodnim rezultatom proti Nizozemcem bi se namreč ne glede na razplet druge tekme močno približali evropskemu prvenstvu, morebiten poraz pa bi pokopal slovenske upe po uvrstitvi med najboljših osem reprezentanc v Evropi. Selektor Kostič verjame v presenečenje.

Kljub temu, da so Nizozemci prvo tekmo z Belorusi le remizirali in v Murski Soboti niso blesteli, varovanci selektorja Wima Van Zwama ostajajo favoriti tudi pred tekmo s Slovenijo. Nizozemska akademija že pregovorno dobro dela z mladimi nogometaši, kar se seveda pozna tudi v mladinski reprezentanci. Tako denimo Jeffrey Bruma in Patrick van Aanholt igrata za rezervno ekipo angleškega Chelseja, Nacer Barazite je do lanskega leta igral za mladince Arsenala, ofenzivnega vezista Feyenoorda in kapetana reprezentance Georgina Wijnalduma pa si v svojih vrstah želi lepo število evropskih velikanov. Če tu dodamo še Nizozemca s srbskimi koreninami, Marka Vejinovica in drugega strelca reprezentance za Wijnaldumom, napadalca Luisa Pedra, ki je zaradi kartonov počival proti Belorusom, je jasno, da bo imel selektor Kostič v Fazaneriji vse prej kot lahko delo. "Pripravljeni smo na ekipo, ki ima zelo dobre posameznike na več igralnih mestih. Zavedam se, da jih bo težko vedno pokriti in ustaviti, zato moramo stremeti k temu, da jim žogo vzamemo čim višje na njihovi polovici in se izogniti nevarnim situacijam za naša vrata," nekaj ur pred začetkom dvoboja razmišlja Miloš Kostič.

Prav zaradi individualnih kvalitet Oranj je imelo strokovno vodstvo naše reprezentance v teh dneh pokvarjeno marsikatero uro spanja. Trener Marko Lešnik in selektor Kostič sta pozno v noč analizirala nizozemski obračun z Belorusi in prišla do zaključkov, kako se spopasti z renomiranimi nasprotniki. Kostič izpostavlja predvsem raznolikost njihove igre, zato bo ključno Nizozemce ustaviti še preden se razživijo. Potrebno bo torej doseči tisto, kar je uspelo Belorusom: "So zelo raznoliki, če jim zapremo boke imajo dobre centralne veziste, ki bodo prevzeli vajeti igre v svoje roke, če pa jim zapremo sredino se bo njihova igra preselila na boke. Zelo bomo morali biti gibljivi in agresivni v fazi branjenja. Postavili se bomo kompaktno, zaprli sredino in jih poskušali usmeriti na boke, saj je tam manj prostora in bi tam lažje predvideli poteze njihovih igralcev."

Pa vendar so Nizozemci v preteklih tekmah pokazali, da so tudi oni ranljivi. V prvem delu kvalifikacij so tako v zadnjih minutah odpravili Luksemburg s 3:2, z Nemčijo pa so celo izgubili (1:2). Kostič je prepričan, da se bodo tudi oni morali ubadati z nami, saj so Slovenci v tekmi proti močni ruski obrambi pokazali, da lahko zabijejo gol prav vsaki reprezentanci. Tudi v prvem delu kvalifikacij so vsakemu nasprotniku vsaj dvakrat zatresli mrežo, kot rečeno pa tradicije niso prekinili niti proti Rusom: "Nizozemci so ranljivi predvsem iz perspektive, da želijo prav vsi igrati. Tako se potem zgodi, da zadnja linija organizira napad in prav tu je naša priložnost. V tej fazi jim bomo poskušali ukrasti žogo, ko pa jo enkrat imamo, pa imamo tudi mi svoje adute, ki so ena na ena sposobni narediti višek v njihovi obrambi. Imamo Milca, Lazareviča, Repa in Beriča, ki so vsi sposobni tega. Tudi oni se bodo morali obremenjevati z našimi igralci, to pa jih bo na začetku nekoliko ustavili in ne bodo mogli iti povsem neobremenjeni v tekmo. Tudi za njih namreč poraz pomeni konec tekmovanja."

Kako bo torej Kostič postavil svoje fante na igrišču? "Kot rečeno, visoko jim bomo poskušali vzeti žogo, jih presenetiti s hitrimi protinapadi in zabiti gol. Znanje in sposobnost imamo in verjamemo v svoj uspeh."

Če se poigramo z možnostmi, Sloveniji 'igrata' dva rezulata, tako zmaga kot remi, saj bodo v zadnjem krogu v vsakem primeru morali premagati Beloruse. Je pa jasno, da bo ekipa, ki bi danes izgubila, že zaključila s tekmovalno platjo kvalifikacij.

Kostič se bo v boj z Nizozemci najverjeneje podal z enako postavo kot proti Rusom, edina sprememba bo med vratnicami, kjer bo namesto poškodovanega Matica Kotnika stal Matej Radan.

Tekma se bo danes v Fazaneriji začela ob 17. uri, glavni sodnik tokrat pa bo Izraelec Eyal Hatuka.

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA