11.03.2009 | NZS
Konferenca za napredek slovenskega nogometa
V težkih časih, ko se tudi v nogometu recesija počasi že pozna, je Nogometna zveza Slovenije na Brdu pri Kranju organizirala strateško konferenco na temo vodenja in nadaljnjega razvoja nogometa.

Z domačimi in tujimi predavatelji so udeleženci, zbralo se jih je zavidljivih 160, ki so v večini vztrajali skozi celoten dan, pridobili dragocen vpogled v delo drugih nogometnih klubov in zvez, predstavnik Uefe, Marcel Benz, pa je zbranim ponudil tudi nekaj ukrepov, kako ublažiti posledice finančne krize.

V uvodu celodnevnega druženja in izmenjave mnenj je na govorniški podij stopil tudi predsednik NZS Ivan Simič, ki je poudaril, da za uspešno delovanja kluba niso pomembni le športni kriteriji, temveč tudi pravni, infrastrukturni in še posebej finančni kriteriji, ter opozoril, da brez zadostnih finančnih sredstev ni možno izvesti zastavljenih programov, katere bomo sedaj, zaradi vse večje svetovne finančne krize, morali prilagajati novim razmeram. "Zaradi zmanjšanja finančnih sredstev prihaja do varčevalnih ukrepov tudi v nogometu. Transferji igralcev najverjetneje še nekaj časa ne bodo dosegali zneskov, katerim smo bili priča v zadnjih letih, proračuni klubov in plače igralcev pa se bodo, z novimi pogodbami, zniževale. Določene posledice se bodo čutile tudi pri izgradnji infrastrukture. Toda, kljub vsemu temu, ljubiteljev nogometa ne smemo razočarati. V teh kriznih časih moramo biti tisti, ki bomo z nogometno euforijo blažili te težke čase. Želim vam uspešno izvedbo in zaključek konference ter, da po povratku v vaše sredine vse pridobljene informacije izkoristite v dobro nogometa."

V preostalih predavanjih je Markus Kraetschmer, predsednik uprave FK Austria Wien, predstavil delovanje Austrie Dunaj, Mladen Čičmir pa pravne in finančne vidike prestopnih dejavnosti, medtem ko je Miloš Rus v sosednji dvorani predaval o programu Grassroots za obdobje 2008-2012.

V skupini o odnosih z javnostmi je tiskovni predstavnik nogometne zveze z Walesa, Ceri Stennett, s prisotnimi delil svoje znanje, pridobljeno v enajstletni karieri na področju dela z mediji, nogometni klub Maribor pa je razkril svojo strategijo komuniciranja z javnostmi.

V sklepnem delu konference se je Vital Verlič dotaknil blagovne znamke "Prva Liga", Ceri Stennett pa je v težkih časih spregovoril še o kriznem managementu na področju odnosov z javnostmi. Za konec je Antonio Preiti predstavil delovanje in smeri razvoja scouting oddelka pri italijanskem prvoligašu, Udineseju.

Vodja licenčnega oddelka NZS, Aleš Zavrl, je bil po končani konferenci z visoko udeležbo vidno zadovoljen: "Prvi vtisi namigujejo na to, da je bila konferenca zelo uspešna, na kar kaže tudi število udeležencev. Domači in tuji predavatelji so predstavili teme, ki so trenutno zelo pomembne tako na domači, kot tudi mednarodni ravni. Izmenjava izkušenj in dobrih praks bo vsekakor pripomogla k napredku našega nogometa."

Tekst: NZS/MK
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA