11.03.2009 | NZS
Konferenca za napredek slovenskega nogometa
V težkih časih, ko se tudi v nogometu recesija počasi že pozna, je Nogometna zveza Slovenije na Brdu pri Kranju organizirala strateško konferenco na temo vodenja in nadaljnjega razvoja nogometa.

Z domačimi in tujimi predavatelji so udeleženci, zbralo se jih je zavidljivih 160, ki so v večini vztrajali skozi celoten dan, pridobili dragocen vpogled v delo drugih nogometnih klubov in zvez, predstavnik Uefe, Marcel Benz, pa je zbranim ponudil tudi nekaj ukrepov, kako ublažiti posledice finančne krize.

V uvodu celodnevnega druženja in izmenjave mnenj je na govorniški podij stopil tudi predsednik NZS Ivan Simič, ki je poudaril, da za uspešno delovanja kluba niso pomembni le športni kriteriji, temveč tudi pravni, infrastrukturni in še posebej finančni kriteriji, ter opozoril, da brez zadostnih finančnih sredstev ni možno izvesti zastavljenih programov, katere bomo sedaj, zaradi vse večje svetovne finančne krize, morali prilagajati novim razmeram. "Zaradi zmanjšanja finančnih sredstev prihaja do varčevalnih ukrepov tudi v nogometu. Transferji igralcev najverjetneje še nekaj časa ne bodo dosegali zneskov, katerim smo bili priča v zadnjih letih, proračuni klubov in plače igralcev pa se bodo, z novimi pogodbami, zniževale. Določene posledice se bodo čutile tudi pri izgradnji infrastrukture. Toda, kljub vsemu temu, ljubiteljev nogometa ne smemo razočarati. V teh kriznih časih moramo biti tisti, ki bomo z nogometno euforijo blažili te težke čase. Želim vam uspešno izvedbo in zaključek konference ter, da po povratku v vaše sredine vse pridobljene informacije izkoristite v dobro nogometa."

V preostalih predavanjih je Markus Kraetschmer, predsednik uprave FK Austria Wien, predstavil delovanje Austrie Dunaj, Mladen Čičmir pa pravne in finančne vidike prestopnih dejavnosti, medtem ko je Miloš Rus v sosednji dvorani predaval o programu Grassroots za obdobje 2008-2012.

V skupini o odnosih z javnostmi je tiskovni predstavnik nogometne zveze z Walesa, Ceri Stennett, s prisotnimi delil svoje znanje, pridobljeno v enajstletni karieri na področju dela z mediji, nogometni klub Maribor pa je razkril svojo strategijo komuniciranja z javnostmi.

V sklepnem delu konference se je Vital Verlič dotaknil blagovne znamke "Prva Liga", Ceri Stennett pa je v težkih časih spregovoril še o kriznem managementu na področju odnosov z javnostmi. Za konec je Antonio Preiti predstavil delovanje in smeri razvoja scouting oddelka pri italijanskem prvoligašu, Udineseju.

Vodja licenčnega oddelka NZS, Aleš Zavrl, je bil po končani konferenci z visoko udeležbo vidno zadovoljen: "Prvi vtisi namigujejo na to, da je bila konferenca zelo uspešna, na kar kaže tudi število udeležencev. Domači in tuji predavatelji so predstavili teme, ki so trenutno zelo pomembne tako na domači, kot tudi mednarodni ravni. Izmenjava izkušenj in dobrih praks bo vsekakor pripomogla k napredku našega nogometa."

Tekst: NZS/MK
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA