Končnica, kot se spodobi


Da finale pokalnega tekmovanja postreže z najboljšima ekipama v sezoni, je jasno. Ni pa veliko priložnosti, da bi videli kakovosten in borben nogomet 120. minut skupaj. Predstava, ki sta jo sinoči kreirala Maribor in Domžale vsekakor sodi v to kategorijo.

Ko se je že zdelo, da bodo tretjič v zgodovini pokalnega tekmovanja zmagovalca določile enajstmetrovke so štajerski nogometaši pripravili malo da ne presenečenje dvoboja. Medtem, ko so trenerjema po glavah že rojila izbrana imena, ki bi se iz oči v oči pomerila z vratarjem nasprotnega moštva, je kot iz topa udaril David Bunderla in le nekaj sekund pred iztekom sodnikovega podaljška je zavreščalo po celem Ljudskem vrtu. V naslednjih trenutkih so na igrišče vdirali zvesti navijači vijoličastih in slavje se je lahko začelo.

Domžalčani sklonjenih glav

Žalost, ki je prežela nasprotno moštvo je bila nepopisna. Evropa za nogometaše s Kamniške Bistrice ostaja nedoživete sanje, za katere pa so prepričani, da se jim lahko uresničijo v prihodnji sezoni. »Evropa je izgubljena, kar pa ni nič tragičnega. V prihodnji sezoni se bomo poskusili nekoliko okrepiti in krenili proti njej. Zaslužimo si tudi, da gremo proti vrhu slovenskega nogometa,« so bile besede poraženega trenerja po tekmi. Darko Birjukov nikakor ni mogel skriti razočaranja, na drugi strani pa ponosa ob igri svojih varovancev. »Že celo pomlad sem ponosen na svoje varovance. Štartali smo s točko iz petih tekem. Bili smo v nenormalnem pritisku zdržati in to izpeljati do konca, na koncu pa se uvrstiti še v finale pokala. Uspeli smo in ponosen sem na svoje moštvo.«

Zmanjkalo koncentracije

Nekoliko manj dobre volje je bilo zaznati med nogometaši, ki so kljub temu, da so proti osemkratnim državnim in sedaj šestkratnim pokalnim prvakom dvakrat vodili, na koncu potegnili kratko. »Imeli smo pozitiven rezultat, v prvem polčasu zadeli v pravem trenutku. Na koncu se je izkazalo, da to ni bilo dovolj,« je ob izgubljeni priložnosti zmajeval z glavo Rok Hanžič. »Mogoče nam je v zadnjih sekundah tekme zmanjkalo koncentracije. V drugem delu so Mariborčani prevzeli pobudo, kar se jim je tudi obrestovalo. Videlo se je, da je Maribor na domačem terenu pred domačo publiko močan nasprotnik. Moram pohvaliti naše navijače, ki so nam dali še zadnje atome moči, ki pa na žalost niso bili dovolj.« »Tudi naše moštvo je bilo povsem na koncu z močmi,« so priznali vijoličasti. Po zadetku pa so se moči povrnile. Lahko bi odigrali še eno tekmo, toliko adrenalina je bilo v zraku,« se je pošalil junak sinočnjega obračuna.

Ob nogometaših so se izkazali tudi navijači

Poleg nogometašev so se tokrat izkazali tako Ravbarji, kot tudi Viole, ki so v štajerski prestolnici pripravili vzdušje, kot smo ga vajeni z evropskih nogometnih zelenic. »Zahvaliti se je potrebno Violam, ki so nas bodrile celotno srečanje. Tega je manjkalo na zadnjih prvenstvenih tekmah,« je bil prepričan Aleš Mejač in dodal: »V glavi smo imeli, da želimo osvojiti pokal. Niti med polčasom, ko smo zaostajali, se nismo vdali. Strnili smo svoje vrste, vedeli, kaj pokal prinaša.« Poleg denarne nagrade v višini 20.000 EUR (poraženec je prejel polovično vsoto) je Mariborčanom pripadla čast, da se znova pomerijo v Evropi. Tokrat za ustavitev vijoličastih ni bila dovolj niti defenzivna igra rumenih, ki jim je v preteklih obračunih prinesla ugodnejši rezultat.

Evropa v štajerske roke

»Nimamo se česa za sramovati. Ni se izšlo, to je pač šport. V naslednji sezoni se moramo vrniti še močnejši. V tem trenutku čutim žalost, ki se je ne da opisati. Misli bežijo k Evropi, mi pa bomo morali začeti znova,« je bil še najbolj od vseh razočaran domžalski čuvaj mreže Nejc Vidmar, ki je so ga nasprotniki ukanili trikrat. Dvakrat mu je žogo za hrbet spravil Marcos Tavares, v sklepnem delu srečanja pa še Bunderla. »Kakšna drama, odlična tekma in zaslužena zmaga. Verjel sem, da lahko zmagamo še pred koncem, saj smo enotna ekipa, s pravo miselnostjo. Govoril sem si, da nam bo uspelo in res. Pokal je naš,« je bil prešerne volje dvakratni strelec vijoličastih.

»V drugem delu je prišla do izraza naša individualna kvaliteta,« je kot razlog za razplet navedel domači strateg, Darko Milanič. »Malce je bilo povzdignjenega glasu med odmorom, a to na lep način. Rekli smo si, da moramo zmagati. Če ne po rednem delu, pa v podaljških,« in napoved Bunderle se je tudi uresničila. Tako je 22-letni Kranjčan že drugič v letu dni odločil srečanje (superpokal proti Interblocku) in vijolice so visoko v zrak še šestič dvignile pokalno lovoriko.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA