31.10.2023 | Ženska A
Kljub premoči le do točke

Ženska članska reprezentanca je na 4. tekmi lige narodov prišla do 3. remija. Varovanke selektorja Saše Kolmana so doma remizirale proti Belorusiji (0:0). Tekmovanje se bo sklenilo decembra letos, Slovenijo čaka domača tekma proti Bosni in Hercegovini (1.12. v Kopru) ter gostovanje na Češkem (5.12).

V naši skupini ligi narodov vodi Bosna in Hercegovina, ki ima po štirih tekmah osem točk, sledijo ji Češka (5), Slovenija (3) in Belorusija (1). Na današnji drugi tekmi v naši skupini sta Češka ter Bosna in Hercegovina igrali neodločeno (2:2).

LIGA NARODOV
SLOVENIJA - BELORUSIJA 0:0

Stadion Fazanerija Murska Sobota
Sodnice: Dowle, Carney (obe Anglija), Bria (Romunija).
Strelke: /
Rumeni kartoni: Janež; Pilipenko, Alhovik, Šupo, Novikava.
Rdeči karton: Pilipenko (80.).
Slovenija: Meršnik, Kolbl, Agrež, Golob, Eržen, Janež (od 86. Kuštrin), Korošec, Makovec, Zver, Kajzba (od 46. Milović), Prašnikar.
Belorusija: Nat. Voskobovič, Slesarčik, Kubična, Novikava, Kazakevič (od 36. Bohdan), Pilipenko, Belaja (od 36. Kozjupa), Linik, Šupo (od 64. Surovceva), Valjuk (od 90+4. Sitnikava), Alhovik.

Identičen izkupiček kot v petek

Slovenke so bile proti Belorusiji v Budimpešti že pred dnevi na pragu prve zmage v ligi narodov, saj so vodile vse do izdihljajev tekme, a iztržile le točko. Doma so upale na boljši izkupiček, vpisale pa enakega.

To pa kljub temu, da so od 80. minute igrale z igralko več, da so prevladovale praktično vso tekmo, da so imele kar 16 kotov (med 18. in 21. kar sedem zaporednih kotov Slovenije) proti le dvema Belorusinj, ki niso niti enkrat streljale, medtem ko Slovenke 15-krat. Zapravile so tudi najstrožjo kazen. Slovenske igralke so prevladovale v uvodu tekme, imele na voljo številne podaje iz kota, tudi nekajkrat poskusile s streli (najbližje golu sta bili Mateja Zver in Lara Prašnikar), vendar mreže jim ni uspelo zatresti. Podrejene gostje so že po 35 minutah opravile prvi menjavi in bile one v končnici polčasa odločnejše, a niso posebej resno ogrozile Zale Meršnik, omeniti velja le strel v 41. minuti, ko so prišle gostje do 2. kota v 1. polčasu.

Zapravljena 11-metrovka

Tudi uvod drugega dela je pripadel Slovenkam (v 46. minuti je v igro vstopila tudi Ana Milović), ki pa so preslabo streljale, tudi Sari Makovec v 52. minuti od daleč ni uspelo zadeti v okvir sicer praznih beloruskih vrat. Makovec je od daleč poskusila tudi v 60. minuti, vendar je bila beloruska vratarka na mestu, tako kot v 67. minuti po novem nevarnem poskusu iste igralke.

Prav Makovec je v 70. minuti priigrala najstrožjo kazen slovenski vrsti, ko jo je spotaknila Anastasija Linik, z bele pike je v 71. streljala kapetanka Mateja Zver, vendar je Natalija Voskobović tudi njen poskus obranila. Korina Lara Janež je malce pozneje preslabo zadela žogo v dvoboju z belorusko vratarko, od 80. minute pa so Slovenke igrale z igralko več.

Takrat je bila izključena Ana Pilipenko, tako da so Slovenke še bolj pritiskale, v 87. minuti tudi zadele, a iz domnevnega prepovedanega položaja. Zver je imela priložnost tudi v 91. minuti, a ji ni uspelo zadeti iz bližine. Slovenija bi si danes zaslužila bistveno več, a je svoje delo izvrstno opravila gostujoča vratarka Voskobović.

V ligi B je skupaj v štirih skupinah 16 ekip. Zmagovalke skupin bodo napredovale v ligo A, drugouvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah merile s tretjeuvrščenimi iz lige A za preboj v najvišji rang tekmovanja, najboljše tretjeuvrščene iz lige B pa bodo igrale za obstanek s tremi najboljšimi drugouvrščenimi iz lige C. Najslabša tretjeuvrščena ekipa iz lige B bo neposredno izpadla v najnižjo ligo, ligo C. Dodatne kvalifikacijske tekme bodo tako kot finalni del februarja 2024.

Izjavi po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„ Nismo bili blizu 1. zmagi le danes, ampak smo blizu že štiri tekme. Igramo dopadljiv nogomet. To, kar smo danes gledali tule, meji že na neverjetne zgodbe. Žoga noče v gol. Bomo še naprej delali na tem. Sam sem zelo ponosen na punce, kako so odigrale. Sam še nisem videl tekme, kjer bi nekdo tako dominiral nad nasprotnikom. Žoga bo šla tudi v gol. Ko se to zgodi, bomo postali zelo resna reprezentanca.“

Sara Makovec:
„Mislim, da smo z igro v obeh polčasih zadovoljne. Žogo smo spustile na tla in igrale, kot smo se dogovorile. Imele smo veliko priložnosti, iz katerih nismo zadele, potem je prišla še ta 11-metrovka. Žoga enostavno ni šla v gol. S tem, kar smo pokazale, moramo biti zadovoljne in nadaljevati tekme lige narodov kot dosedaj.“

Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.

DELI NA