07.06.2023 | A
Kek izbral za Finsko in Dansko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropskem prvenstvu 2024 proti Finski in Danski. Na seznamu so tudi vratar Aljaž Ivačič, branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar.

Slovenci so se že danes zbrali na Brdu pri Kranju, med temi pričakovano ni vratarja in kapetana Jana Oblaka zaradi poškodbe, tako da bo Kek na tekmah izbiral med Vidom Belcem, Matevžem Vidovškom in Ivačičem. Ni niti Andresa Vombergarja, namesto njega je vpoklic dobil Mlakar.

"Izziv je ogromen. Čakata nas ekipi, najvišje rangirani v skupini in po logiki tako tudi favoritinji. Ampak igra se za to, da se to ruši. Na seznamu ni Oblaka, ki mu želim čim prejšnje okrevanje. Tako bomo brez pomembnega člana ekipe, vendar imajo vsi poklicani popolno zaupanje. Prepričan sem, da bo vsak od nas dal vse, kar je v tem trenutku sposoben, in verjamem, da bo to dovolj za nove pozitivne rezultate," je dejal Kek.

"Ivačiča so po dogovoru prej spustili iz kluba tudi zaradi časovne razlike, imamo pa kar nekaj napadalcev v dobri formi. Janža pa bi bil že prej zraven, a ga zaradi poškodbe reber ni bilo, zdaj pa je popolnoma zasluženo tukaj glede na njegove igre na Poljskem," je o novincih in povratnikih v ekipo povedal selektor, ni pa razkril, kdo bo kapetan namesto Oblaka.

V napadu so nekaj skrbi povzročile zdravstvene težave Benjamina Šeška. "Poškodba je takšna, da je treba biti pazljiv. Je hematom, o katerem moramo razmišljati. Naša zdravniška služba bo naredila vse, da Benija pripravi. Ko vidiš njegovo željo, ga moraš kar malo ustavljati. Kaže sicer dobro za obe tekmi, je pa treba biti pazljiv. Ta teden bo verjetno vadil po prilagojenem programu," je pojasnil Kek.

Danska je trenutno 19. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Finska 56., Slovenija pa 59. Slednja se z Dansko ni merila od leta 2008, ko je na prijateljski tekmi izgubila z 1:2, pred tem pa je izgubila tudi preostale tri dvoboje - brez doseženega gola. S Finci pa so se Slovenci merili dvakrat, in sicer 2013 na prijateljski tekmi (0:2) in 1999 prav tako na prijateljskem obračunu (1:1).

Razprodana tekma s Finsko, ki je po Kekovih besedah zelo motivirana in premalo cenjena glede na kakovost in izide, bo 16. junija ob 18. uri v Helsinkih. "Finska Igra dober, lep, agresiven, hiter nogomet. Tehnično in taktično je ekipa, ki je pripravljena na najvišji ravni," je med drugim ob prvem tekmecu povedal Kek.

Z Dansko, za katero je na voljo le še 500 vstopnic, pa se bo Slovenija merila 19. junija ob 20.45 v Stožicah. Po dveh krogih v skupini H vodi prav slovenska vrsta, ki ima šest točk po zmagah proti Kazahstanu in San Marinu, po tri točke imajo Danska, Severna Irska, Kazahstan in Finska, San Marino pa je še brez točk.

Seznam vpoklicanih reprezentantov:


Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA