01.04.2009 | U17
Kadeti domov brez danega gola

 

U-17 Elite round
Xanthi, Grčija
26.03. - 31.03.2009

{{Lestvica mode=lestvica-prikazR reference=elite17}} 

 

III.krog, SLOVENIJA : ŠVICA 0:6

Stadion SKODA XANTHI

Gledalcev: 50

Sodnik: Amirkhanyan (Arm)
1.pomočnik: Hovhanisyan (Arm)
2.pomočnik: Tryfonas (Gr)
4.sodnik: Kakos (Gr)

Delegat: Marko Jozsef (Svk)


Slovenija:

Crnjac, Petek, Pečovnik, Lonzarič, Rogač, Valenčič, Črnic, Koder, Žibert, Ljubijankić, Vučkić,
Menjave: v 57 min Gaber (Koder), v 59 min Bratanovič (Črnic)


Švica:

Siegrist, Kamber, Chappuis, Veseli, Nimeley, Šeferović, Ben Khalifa, Santabarbara, Hajrović, Vecchi, Xhaka


Strelci:

0:1 - 14 min, Šeferović
0:2 - 45 min, Šeferović
0:3 - 49 min, Ben Khalifa
0:4 - 54 min, Ben Khalifa
0:5 - 64 min, Ben Khalifa
0:6 - 72 min, Nimeley


Rumeni kartoni

Slovenija:
9 min, Koder
17 min, Valenčič, Ljubijankić
51 min, Žibert

 


Poročilo:


Močno spremenjena slovenska reprezentanca je tekmo, ki ji za napredovanje ni pomenila več izziv, odigrala pod vsemi pričakovanji. Selektor se je, skladno z dejstvom, da je uvrstitev v finale nedosegljiva, odločil preizkusiti tudi igralce, ki so do sedaj v reprezentanci manj igrali.

V prvem polčasu je bila naša ekipa sicer več kot dostojen nasprotnik Švicarjem, pri katerih je bilo vidno, da se igralci zavedajo pomembnosti tekme in so temu primerno nesproščeno igrali. Prvi strel na slovenska vrata so sprožili šele v 12. minuti, kar pa je bil hkrati tudi zametek »potopa« Slovencev, ki se je zgodil v drugem polčasu. Po vodstvu Švicarjev so naši fantje sicer hitro vzpostavili ravnotežje in v zadnjih petnajstih minutah večkrat ogrozili nasprotna vrata pri čemur je imel Vučkić v 36. minuti celo popolno priložnost, da z volejem s samo 5 metrov od gola atraktivno zadane, a je žogo poslal preko gola. Za igro v prvem polčasu gre pohvaliti tudi prodornega Valenčiča. Omeniti velja tudi nedosojeno enajstmetrovko za Slovenijo.

Kot že omenjeno, pa se je resnična katastrofa zgodila v drugem polčasu, ko so Švicarji v slabih 30 minutah (med 45. in 72. minuto) zadeli kar petkrat in s tem osramotili slovensko reprezentanco. Padec v igri je bil tako očiten, da je na trenutke zgledalo, kot da je na igrišču dobesedno samo ena reprezentanca. Zadnji sodnikov žvižg pa je prekinil agonijo, kateri smo bili, na srečo redki, gledalci priča.Selektor Jarc o turnirju:

"Lagal bi, če ne bi rekel, da sem razočaran. V prvih dveh tekmah nam je športna sreča resnično obrnila hrbet. Dejstvo je namreč, da smo bili v teh dveh tekmah kaznovani kar s tremi enajstmetrovkami, na celem turnirju pa s štirimi, česar ne pomnim. Vendar, da ne bom narobe razumljen, potrebno je športno priznati, da so naši nasprotniki vsi po vrsti dobro selekcionirane ekipe, da je število igralcev v posamezni kategoriji v vseh državah, ki so nam bile nasprotniki, neprimerljivo večje in da se na športno srečo ne gre izgovarjati, saj je sreča samo en kamenček v mozaiku, ki lahko prinese uspeh. O zadnji tekmi pa je nesmiselno razglabljati. Pokazale so se vse slabosti našega nogometa, sploh pa slaba fizična vzdržljivost.

Upam, da so igralci uvideli, kaj pomeni mednarodna konkurenca, saj razen Vučkića, ki se je takega turnirja udeležil že lani, izkušenj na tem nivoju še niso imeli. Udeležba na »elite round« turnirju namreč ni nekaj samo po sebi umevnega in to so z izločitvijo tako močnega nasprotnika kot je reprezentanca Rusije, ki smo jo izločili na preliminarnem turnirju, kjer so Rusi bili za povrh celo gostitelji, tudi že okusili, vendar nam tokrat, na žalost, »ruske izkušnje« ni uspelo vknjižiti.

Žal mi je za njih, da smo že po dveh tekmah bili izločeni iz kombinacij za napredovanje saj bi v nasprotnem primeru doživeli ves čar in pritisk takega tekmovanja. Kljub vsemu bi jih rad pohvalil kot ekipo, ki je (z vsemi svojimi slabostmi) pokazala, da predaja ni njena vrlina. Tudi na zadnji tekmi se niso predali, le zmogli niso več slediti ubijajočemu ritmu, ki ga je nasprotnik vsilil. Vendar je to že neka druga zgodba.

Verjamem, da bodo s trdim delom kot nogometaši lahko celo uspeli, vendar bodo morali za to garati in garati in garati. To sporočilo jim je bilo na tem turnirju poslano tako nazorno, da bolj ne bi moglo biti. Upam, da so ga razumeli."

 

Tekst in foto: Aleks Štolfa

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U17
  Kadeti za konec klonili proti Norveški
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
 • 23.03.2024 | U17
  Kadeti nemočni proti Španiji
  Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
 • 20.03.2024 | U17
  Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
  Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
 • 19.03.2024 | U17
  Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
 • 11.03.2024 | U17
  Vugdalić izbral za elitni krog
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
 • 07.03.2024 | U17
  Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
 • 05.03.2024 | U17
  Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
 • 26.02.2024 | U17
  Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
 • 08.02.2024 | U17
  Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
 • 06.02.2024 | U17
  Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA