01.04.2009 | U17
Kadeti domov brez danega gola

 

U-17 Elite round
Xanthi, Grčija
26.03. - 31.03.2009

{{Lestvica mode=lestvica-prikazR reference=elite17}} 

 

III.krog, SLOVENIJA : ŠVICA 0:6

Stadion SKODA XANTHI

Gledalcev: 50

Sodnik: Amirkhanyan (Arm)
1.pomočnik: Hovhanisyan (Arm)
2.pomočnik: Tryfonas (Gr)
4.sodnik: Kakos (Gr)

Delegat: Marko Jozsef (Svk)


Slovenija:

Crnjac, Petek, Pečovnik, Lonzarič, Rogač, Valenčič, Črnic, Koder, Žibert, Ljubijankić, Vučkić,
Menjave: v 57 min Gaber (Koder), v 59 min Bratanovič (Črnic)


Švica:

Siegrist, Kamber, Chappuis, Veseli, Nimeley, Šeferović, Ben Khalifa, Santabarbara, Hajrović, Vecchi, Xhaka


Strelci:

0:1 - 14 min, Šeferović
0:2 - 45 min, Šeferović
0:3 - 49 min, Ben Khalifa
0:4 - 54 min, Ben Khalifa
0:5 - 64 min, Ben Khalifa
0:6 - 72 min, Nimeley


Rumeni kartoni

Slovenija:
9 min, Koder
17 min, Valenčič, Ljubijankić
51 min, Žibert

 


Poročilo:


Močno spremenjena slovenska reprezentanca je tekmo, ki ji za napredovanje ni pomenila več izziv, odigrala pod vsemi pričakovanji. Selektor se je, skladno z dejstvom, da je uvrstitev v finale nedosegljiva, odločil preizkusiti tudi igralce, ki so do sedaj v reprezentanci manj igrali.

V prvem polčasu je bila naša ekipa sicer več kot dostojen nasprotnik Švicarjem, pri katerih je bilo vidno, da se igralci zavedajo pomembnosti tekme in so temu primerno nesproščeno igrali. Prvi strel na slovenska vrata so sprožili šele v 12. minuti, kar pa je bil hkrati tudi zametek »potopa« Slovencev, ki se je zgodil v drugem polčasu. Po vodstvu Švicarjev so naši fantje sicer hitro vzpostavili ravnotežje in v zadnjih petnajstih minutah večkrat ogrozili nasprotna vrata pri čemur je imel Vučkić v 36. minuti celo popolno priložnost, da z volejem s samo 5 metrov od gola atraktivno zadane, a je žogo poslal preko gola. Za igro v prvem polčasu gre pohvaliti tudi prodornega Valenčiča. Omeniti velja tudi nedosojeno enajstmetrovko za Slovenijo.

Kot že omenjeno, pa se je resnična katastrofa zgodila v drugem polčasu, ko so Švicarji v slabih 30 minutah (med 45. in 72. minuto) zadeli kar petkrat in s tem osramotili slovensko reprezentanco. Padec v igri je bil tako očiten, da je na trenutke zgledalo, kot da je na igrišču dobesedno samo ena reprezentanca. Zadnji sodnikov žvižg pa je prekinil agonijo, kateri smo bili, na srečo redki, gledalci priča.Selektor Jarc o turnirju:

"Lagal bi, če ne bi rekel, da sem razočaran. V prvih dveh tekmah nam je športna sreča resnično obrnila hrbet. Dejstvo je namreč, da smo bili v teh dveh tekmah kaznovani kar s tremi enajstmetrovkami, na celem turnirju pa s štirimi, česar ne pomnim. Vendar, da ne bom narobe razumljen, potrebno je športno priznati, da so naši nasprotniki vsi po vrsti dobro selekcionirane ekipe, da je število igralcev v posamezni kategoriji v vseh državah, ki so nam bile nasprotniki, neprimerljivo večje in da se na športno srečo ne gre izgovarjati, saj je sreča samo en kamenček v mozaiku, ki lahko prinese uspeh. O zadnji tekmi pa je nesmiselno razglabljati. Pokazale so se vse slabosti našega nogometa, sploh pa slaba fizična vzdržljivost.

Upam, da so igralci uvideli, kaj pomeni mednarodna konkurenca, saj razen Vučkića, ki se je takega turnirja udeležil že lani, izkušenj na tem nivoju še niso imeli. Udeležba na »elite round« turnirju namreč ni nekaj samo po sebi umevnega in to so z izločitvijo tako močnega nasprotnika kot je reprezentanca Rusije, ki smo jo izločili na preliminarnem turnirju, kjer so Rusi bili za povrh celo gostitelji, tudi že okusili, vendar nam tokrat, na žalost, »ruske izkušnje« ni uspelo vknjižiti.

Žal mi je za njih, da smo že po dveh tekmah bili izločeni iz kombinacij za napredovanje saj bi v nasprotnem primeru doživeli ves čar in pritisk takega tekmovanja. Kljub vsemu bi jih rad pohvalil kot ekipo, ki je (z vsemi svojimi slabostmi) pokazala, da predaja ni njena vrlina. Tudi na zadnji tekmi se niso predali, le zmogli niso več slediti ubijajočemu ritmu, ki ga je nasprotnik vsilil. Vendar je to že neka druga zgodba.

Verjamem, da bodo s trdim delom kot nogometaši lahko celo uspeli, vendar bodo morali za to garati in garati in garati. To sporočilo jim je bilo na tem turnirju poslano tako nazorno, da bolj ne bi moglo biti. Upam, da so ga razumeli."

 

Tekst in foto: Aleks Štolfa

SORODNE NOVICE

 • 08.12.2021 | U17
  Za evropsko prvenstvo s Turčijo, Srbijo in Walesom
  Na sedežu Evropske nogometne zveze so popoldne izžrebali še pare elitnega dela kvalifikacij za kadetsko evropsko prvenstvo 2022. Med dvaintrideseterico reprezentanc so se z uspešnimi oktobrskimi predstavami prebili tudi Slovenci.
 • 08.12.2021 | U17
  Kadetska reprezentanca tudi s Portugalci
  Po mladincih je nasprotnike v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023, ki ga bo gostila vzhodna soseda Madžarska, dobila še prihajajoča generacija kadetske izbrane vrste. 
 • 12.10.2021 | U17
  Kadeti s tretjo zmago potrdili elitni del kvalifikacij
  Kadetska reprezentanca Slovenije je prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 sklenila brez oddane točke in bo spomladi zaigrala v elitnem delu tekmovanja. Po Ferskih otokih in Kosovu je s 4:0 padla še Avstrija. Ob avtogolu domačinov so zadeli še Jaka Čuber Potočnik, Tine Čuk in Mark Stojinović.
 • 11.10.2021 | U17
  Tudi jutri po zmago
  Kadetska reprezentanca bo jutri odigrala še zadnjo tekmo kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2022. Slovenci se bodo po dveh zmagah spopadli še z domačo Avstrijo, po besedah selektorja Aleksandra Radosavljevića pa želijo turnir skleniti z novo zmago.
 • 09.10.2021 | U17
  Kadeti po Ferskih otokih ugnali še Kosovo
  Kadetska izbrana vrsta je v avstrijskem Lindabrunnu dobila še drugo tekmo kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2022. Dvoboj z reprezentanco Kosova je v 68. minuti odločil Aleks Ristić, ekipi pa sta dvoboj sklenili z deseterico igralcev.
 • 08.10.2021 | U17
  Ponoviti predstavo s prve tekme
  Slovenski kadeti so kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2022 odprli z visoko zmago. Na avstrijskih tleh so z 8:0 odpravili Ferske otoke, v sobotnem dopoldnevu pa se bodo pomerili z reprezentanco Kosova, ki je v sredo dobila dvoboj z Avstrijci.
 • 06.10.2021 | U17
  Turnir odprli z visoko zmago
  Kadetska reprezentanca Slovenije je kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2022 odprla z visoko zmago. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so srečanje s Ferskimi otoki dobili z izidom 0:8.
 • 04.10.2021 | U17
  Kadeti napredovanje napadajo v Avstriji
  Oktober bo poln reprezentančnih preizkušenj, aktivna bodo tudi kadetska reprezentančna selekcija. Mladi Slovenci, ki jih vodi Aleksandar Radosavljević, se bodo v Avstriji dokazovali na kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo 2022.
 • 28.09.2021 | U17
  S kvalifikacijami pričenjajo tudi kadeti
  Slovenska reprezentanca do 17 let (letniki 2005) bo med 6. in 12. oktobrom sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo U17 2022. Slovenski selektor Aleksandar Radosavljević je predstavil dvajset nogometašev, ki se bodo pomerili s Ferskimi otoki, Kosovim in Avstrijo.
 • 23.09.2021 | U17
  Hrvati tudi v drugo premočni
  Slovenska reprezentanca do 17 let je na drugi prijateljski tekmi s Hrvaško izgubila z rezultatom 0:2 (0:0).

DELI NA