01.04.2009 | U17
Kadeti domov brez danega gola

 

U-17 Elite round
Xanthi, Grčija
26.03. - 31.03.2009

{{Lestvica mode=lestvica-prikazR reference=elite17}} 

 

III.krog, SLOVENIJA : ŠVICA 0:6

Stadion SKODA XANTHI

Gledalcev: 50

Sodnik: Amirkhanyan (Arm)
1.pomočnik: Hovhanisyan (Arm)
2.pomočnik: Tryfonas (Gr)
4.sodnik: Kakos (Gr)

Delegat: Marko Jozsef (Svk)


Slovenija:

Crnjac, Petek, Pečovnik, Lonzarič, Rogač, Valenčič, Črnic, Koder, Žibert, Ljubijankić, Vučkić,
Menjave: v 57 min Gaber (Koder), v 59 min Bratanovič (Črnic)


Švica:

Siegrist, Kamber, Chappuis, Veseli, Nimeley, Šeferović, Ben Khalifa, Santabarbara, Hajrović, Vecchi, Xhaka


Strelci:

0:1 - 14 min, Šeferović
0:2 - 45 min, Šeferović
0:3 - 49 min, Ben Khalifa
0:4 - 54 min, Ben Khalifa
0:5 - 64 min, Ben Khalifa
0:6 - 72 min, Nimeley


Rumeni kartoni

Slovenija:
9 min, Koder
17 min, Valenčič, Ljubijankić
51 min, Žibert

 


Poročilo:


Močno spremenjena slovenska reprezentanca je tekmo, ki ji za napredovanje ni pomenila več izziv, odigrala pod vsemi pričakovanji. Selektor se je, skladno z dejstvom, da je uvrstitev v finale nedosegljiva, odločil preizkusiti tudi igralce, ki so do sedaj v reprezentanci manj igrali.

V prvem polčasu je bila naša ekipa sicer več kot dostojen nasprotnik Švicarjem, pri katerih je bilo vidno, da se igralci zavedajo pomembnosti tekme in so temu primerno nesproščeno igrali. Prvi strel na slovenska vrata so sprožili šele v 12. minuti, kar pa je bil hkrati tudi zametek »potopa« Slovencev, ki se je zgodil v drugem polčasu. Po vodstvu Švicarjev so naši fantje sicer hitro vzpostavili ravnotežje in v zadnjih petnajstih minutah večkrat ogrozili nasprotna vrata pri čemur je imel Vučkić v 36. minuti celo popolno priložnost, da z volejem s samo 5 metrov od gola atraktivno zadane, a je žogo poslal preko gola. Za igro v prvem polčasu gre pohvaliti tudi prodornega Valenčiča. Omeniti velja tudi nedosojeno enajstmetrovko za Slovenijo.

Kot že omenjeno, pa se je resnična katastrofa zgodila v drugem polčasu, ko so Švicarji v slabih 30 minutah (med 45. in 72. minuto) zadeli kar petkrat in s tem osramotili slovensko reprezentanco. Padec v igri je bil tako očiten, da je na trenutke zgledalo, kot da je na igrišču dobesedno samo ena reprezentanca. Zadnji sodnikov žvižg pa je prekinil agonijo, kateri smo bili, na srečo redki, gledalci priča.Selektor Jarc o turnirju:

"Lagal bi, če ne bi rekel, da sem razočaran. V prvih dveh tekmah nam je športna sreča resnično obrnila hrbet. Dejstvo je namreč, da smo bili v teh dveh tekmah kaznovani kar s tremi enajstmetrovkami, na celem turnirju pa s štirimi, česar ne pomnim. Vendar, da ne bom narobe razumljen, potrebno je športno priznati, da so naši nasprotniki vsi po vrsti dobro selekcionirane ekipe, da je število igralcev v posamezni kategoriji v vseh državah, ki so nam bile nasprotniki, neprimerljivo večje in da se na športno srečo ne gre izgovarjati, saj je sreča samo en kamenček v mozaiku, ki lahko prinese uspeh. O zadnji tekmi pa je nesmiselno razglabljati. Pokazale so se vse slabosti našega nogometa, sploh pa slaba fizična vzdržljivost.

Upam, da so igralci uvideli, kaj pomeni mednarodna konkurenca, saj razen Vučkića, ki se je takega turnirja udeležil že lani, izkušenj na tem nivoju še niso imeli. Udeležba na »elite round« turnirju namreč ni nekaj samo po sebi umevnega in to so z izločitvijo tako močnega nasprotnika kot je reprezentanca Rusije, ki smo jo izločili na preliminarnem turnirju, kjer so Rusi bili za povrh celo gostitelji, tudi že okusili, vendar nam tokrat, na žalost, »ruske izkušnje« ni uspelo vknjižiti.

Žal mi je za njih, da smo že po dveh tekmah bili izločeni iz kombinacij za napredovanje saj bi v nasprotnem primeru doživeli ves čar in pritisk takega tekmovanja. Kljub vsemu bi jih rad pohvalil kot ekipo, ki je (z vsemi svojimi slabostmi) pokazala, da predaja ni njena vrlina. Tudi na zadnji tekmi se niso predali, le zmogli niso več slediti ubijajočemu ritmu, ki ga je nasprotnik vsilil. Vendar je to že neka druga zgodba.

Verjamem, da bodo s trdim delom kot nogometaši lahko celo uspeli, vendar bodo morali za to garati in garati in garati. To sporočilo jim je bilo na tem turnirju poslano tako nazorno, da bolj ne bi moglo biti. Upam, da so ga razumeli."

 

Tekst in foto: Aleks Štolfa

SORODNE NOVICE

 • 29.03.2022 | U17
  Trikratno vodstvo ni bilo dovolj
  Kadetska reprezentanca Slovenije si kljub trem doseženim zadetkom ni uspela izboriti nastopa na evropskem prvenstvu. Slovenci so z goli Nika Kasala, Mateja Dvoršaka in Marka Stojinovića vodili kar trikrat, preobrata in zmage pa so se na koncu veselili Turki.
 • 28.03.2022 | U17
  Jutri za evropsko prvenstvo
  Bo kadetska reprezentanca Slovenije maja zaigrala na evropskem prvenstvu v Izraelu? Odgovor na to vprašanje bo znan po jutrišnjem obračunu s Turčijo, ki se bo v Radencih pričel ob 16. uri.
 • 26.03.2022 | U17
  V zadnji sekundi ob zmago
  Slovenci so bili v dvoboju s Srbijo že na pragu zmage, a so gostje v zadnji sekundi prišli do izenačenja. Slovenci so ob bučni podpori tribune že vodili z 2:0, zadetka Tineta Čuka in Oskarja Kvaternika nista zadostovala za zmago.
 • 25.03.2022 | U17
  S Srbijo za vrh skupine
  V kadetski izbrani vrsti odštevajo ure do druge preizkušnje elitnega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022. Po visoki zmagi nad Valižani bodo naslednji tekmec mladih Slovencev nogometaši Srbije.
 • 23.03.2022 | U17
  Na prvi tekmi napolnili mrežo Walesa
  Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 odprla z visoko zmago. Varovanci selektorja Aleksandra Radosavljevića so v mrežo Walesa pospravili pet žog. Dvakrat je zadel Jaka Čuber Potočnik, gol k slavju s 5:0 pa so prispevali še Niko Kasalo, Tine Čuk in Aleks Ristić.
 • 22.03.2022 | U17
  Jutri pričetek elitnega dela kvalifikacij, prvi tekmec Valižani
  Odštevanje je pri koncu, jutri se pričenja elitni del kvalifikacij za kadetsko evropsko prvenstva, ki ga bo maja in junija gostil Izrael. Nastop na zaključnem turnirju lovijo tudi slovenski kadeti, ki se bodo jutri opoldne pomerili z Valižani.
 • 14.03.2022 | U17
  Radosavljević izbral ekipo za elitni krog kvalifikacij
  Kadetska reprezentanca Slovenije bo konec marca na domačih tleh naskakovala četrto uvrstitev na Uefa evropsko prvenstvo do 17 let. Izbranci Aleksandra Radosavljevića se bodo v Elitnem krogu kvalifikacij pomerili z reprezentancami Walesa, Srbije in Turčije.
 • 03.03.2022 | U17
  Kadeti dobili tudi drugi obračun z Latvijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Radencih dobila tudi drugi prijateljski obračun z Latvijo. Varovanci selektorja Radosavljevića so se tudi tokrat veselili petih zadetkov. Ob Marku Šerbcu, Luki Mlakarju in Mateju Dvoršaku je dvakrat v polno meril Aleks Ristić.
 • 01.03.2022 | U17
  Na prvi tekmi Latvijcem zabili pet zadetkov
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Radencih dobila prvo od dveh prijateljskih tekem z Latvijo. Ob zmagi s 5:3 se je s štirimi zadetki zadetki izkazal Jaka Čuber Potočnik, v drugem polčasu je bil uspešen še Beno Selan.
 • 22.02.2022 | U17
  Kadeti še dvakrat z Latvijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije bo v sklopu priprav na elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 odigrala še dve pripravljalni preizkušnji. Četa selektorja Aleksandra Radosavljevića se bo merila z Latvijci.

DELI NA