22.09.2011 | U19
Janža pričel preobrat
Slovenska reprezentanca do 19 let je včeraj dosegla pomembno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvu U19, ki bo prihodnje leto v Estoniji. Po zaostanku z 0:1 so Slovenci z zadetkoma Erika Janže z enajstih metrov in Mateja Pučka, po eni najlepših akcij na tekmi, zasluženo slavili z 2:1. Pred mikrofon smo tako povabili oba strelca slovenskih zadetkov.

Slovenci so bili pred tekmo dobro pripravljeni na nasprotnika, saj jih je ob podrobni analizi strokovno vodstvo selektorja Jarca pripravilo na vsak aspekt nogometne igre. "Vedeli smo kakšne so severnjaške ekipe, da igrajo robustno in z dolgimi žogami, močni v duelu. Takšno tekmo smo pričakovali. Ti igralci igrajo v angleškem prvenstvu in drugod po otoku, zato smo vedeli, kakšen način igre gojijo. Na to smo se dobro pripravili," je o slogu škotske igre povedal Eril Janža, ki se je na levem boku dobro kosal z fizično izjemno pripravljenimi Škoti.

Po boljšem začetku Slovenci niso znali izkoristiti pripravljenih priložnosti, na drugi strani pa so Škoti udarili že v eni prvih nevarnejših akcij. "Zabili so prepoceni zadetek, saj nismo bili dovolj skoncentrirani v obrambi. Med polčasom smo se pobrali in menim, da zasluženo zmagali," je še povedal Janža, medtem ko je napadalec Matej Pučko dodal: "Tekma je bila trda, kot bosta še obe preostali. Nismo se sicer obremenjevali z nasprotnikom ampak smo se ukvarjali predvsem s svojo igro. Prvi polčas smo začeli malo slabše, prejeli smo zadetek, vendar smo se v drugem delu pobrali in smo zasluženo zmagali."

Slovenci so torej prejeli prvi zadetek, potem pa nekoliko padli v igri, do konca polčasa pa si kljub Jarčevem glasnem prigovarjanju z roba igrišča niso pripravili prave priložnosti. In ko je že morda kdo na tribuni pomislil, da Slovencem ne bo uspelo, je reprezentanca v drugem delu pokazala povsem drug obraz. "Selektor nam je pred tekmo dejal naj igramo kot znamo, kajti generalka proti Irski je pokazala, da znamo igrati proti takšnim nasprotnikom. Ni naključje, da smo obe tisti tekmi dobili. Med polčasom pa nas je opozoril, da moramo strniti vrste in se pobrati. Videlo se je, da smo boljši že v prvem polčasu. Žal pa do tedaj nismo bili dovolj skoncentrirani v napadu," se je dogodkov iz slačilnice med polčasom spomnil Janža.

Prav Erik Janža je bil tisti, ki je pričel preobrat Slovenije. Potem, ko so Škoti v kazenskem prostoru podrli Kovjeniča, je branilec iz Murske Sobote stopil do žoge, pri tem pa... "Imel sem kar nekaj pomislekov pred izvajanjem najstrožje kazni. Najprej nisem upal streljati enajstmetrovke, moram priznati, bilo me je strah. Vendar sem se nato zbral in odločil, potem pa vratarja poslal v eno, žogo pa v drugo stran," je bil iskren. Končalo se je po željah Slovencev in rezultat je bil izenačen.

Po zadetku pa so Slovenci dobili krila in napadalna trojica Baskera – Lotrič – Pučko je iz napada v napad ogrožala zadnjo vrsto Škotov. Svoje je še enkrat dodal Janža, ki je (podobno kot Lotrič) stresel okvir vrat in zadetek Slovenije je visel v zraku. Do njega je prišlo sredi drugega polčasa, ko je napad sicer začel Palčič, Škoti so akcijo skušali prekiniti, vendar se je žoga odbila le do Baskere. Ta je prodrl po desnem krilu, podal Lotriču, ki je stekel v kazenski prostor in medtem ko bi napadalec Mure lahko streljal, je nesebično podal dobro postavljenemu Pučku. "Vloga napadalca je, da spremlja akcijo in je v čim boljšem položaju za dosego zadetka. Jaz sem se znašel na pravem mestu," je povedal zadovoljni napadalec Kopra.

Slovenijo čaka v petek obračun z Belgijci. Slednji so v prvem srečanju s 3:0 ugnali Valižane, Pučko pa je izpostavil pomemben delček v mozaiku slovenskega uspeha: "Razlika je, če igraš pred domačim občinstvom ali v tujini. Gledalci so neka dodatna motivacija za uspeh."

Po prvem krogu sodeč so torej Belgijci tisti, ki se bodo s Slovenci borili za prvi dve mesti, čeravno Jarc opozarja, da tudi Valižani kljub porazu z 0:3 niso slaba ekipa in so nekje na nivoju Škotske. V kolikor pa bi Slovenci v petkovem srečanju ugnali Belgijce, bi se že veselili vstopa v Elite Round. K takšnemu scenariju se zatekata tako Janža, kot tudi Pučko.

"Proti Belgijcem bomo poskušali rešiti kvalifikacije," je samozavesten Prekmurec in dodaja: "Nadejam se, da se bomo že v petek veselili uvrstitve v Elite Round. Gremo na zmago, sicer pa se zavedamo, da so Belgijci močnejši nasprotnik kot Škoti. Verjamem, da se bo vse dobro izšlo." Pučko se na drugi strani zaveda, da bodo Belgijci zahtevnejši nasprotnik kot Škoti: "Belgija je nevaren, dober nasprotnik. Nikakor jih ne bomo podcenjevali, a igrali bomo na zmago."

Slovenija se bo z Belgijo pomerila ob 16. uri na Ptuju, tekmo bomo v živo prenašali s tekstovnim komentarjem tudi na NZS.si. Prva tekma pa bo odigrana v Slovenski Bistrici, kjer se bosta ob 13. uri pomerila Škotska in Wales.

Tekst in foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA