14.05.2012 | U17
Gruzijci sklonjenih glav, Poljaki v solzah
Poraženci ključnih bojev so vedno med najbolj razočaranimi. Posebno, če gre to za prvo veliko tekmovanje generacije, ki obeta. Reprezentante, na katere se bo računalo tudi v prihodnje. Poljaki so poraz proti Nemčiji na igrišču dostojno prneseli, drugače je bilo, ko so se zaprla vrata garderobe. Nasprotno pa so se Gruzijci po porazu z Nizozemci jezili.

Jezili nad sodniškimi odločitvami, jezili sami nad sabo, saj so čutili, da lahko pridejo vse do finala. A pojdimo lepo po vrsti.

Poljaki nemočni proti razpoloženim Nemcem

Prvi polfinalni boj so v Stožicah odigrali Nemci in Poljaki. Če so prvi neprestano pritiskali proti nasprotnikovim vratom, smo namere drugih lahko prešteli na prste ene roke. A v nogometu je pač tako, da šteje samo gol. Tega pa Poljaki niso dosegli.

"Še nekaj minut pred koncem smo imeli priložnosti, nismo jih izkoristili in razpletlo se je, kot se je," je bil vidno razočaran selektor Marcin Dorna. "V tem trenutku smo povsem na tleh." Še bolj so poraz občutili njegovi varovanci, ki po tekmi v zavetju garderobe niso mogli skriti solz.Kako tudi ne, ko pa so bili ob prečki v drugem polčasu blizu izenačenju, ob malce več športne sreče bi morda ob koncu slavili prav oni. "Razlog, zaradi katerega igramo nogomet, je doseganje zadetkov. To nam tokrat ni uspelo."

Ne glede na grenak priokus pa velja izpostaviti, da jim je prvenstvo v Sloveniji tudi veliko prineslo. "Super smo se imeli, dobili nove izkušnje, se veliko naučili. To je najbolj pomembno. Zaradi tega bodo fantje boljši igralci. Razvili so se kot posamezniki." In nanje bodo, tako upajo, lahko računali tudi v prihodnje.


Gruzijci izgoreli v želji po napredovanju

Povsem drugačna zgodba se je odvila tri ure kasneje. Gruzijci so hitro ostali le z 10 v polju, a so vseeno uspeli konkurirati Nizozemcem. Koncentracije je zmanjkalo šele ob koncu, a rezultat 2:0 v prid Nizozemski ne pokaže realnega stanja na igrišču. "Nasprotnik je bil zelo hiter. Trudili smo se v obrambi. Upali smo, da bomo zdržali in bodo o zmagovalcu odločali kazenski streli," je po končanem boju razmišljal Vasil Maisuradze.Veliko je bilo tudi razburjanja okoli rdečega kartona, ki je bil po mnenju strokovnega vodstva nepotreben.

Tako kot Poljaki, so tudi Gruzijci od turnirja odnesli veliko novih izkušenj, ki jih bodo s pridom nadgradili doma. "V čast nam je igrati na takšnem turnirju. Dobili smo veliko izkušenj, a je nivo velikih reprezentanc nam še nedosegljiv."

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | U17
  Kadeti klonili tudi v drugo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala še drugo pripravljalno tekmo z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 1:0.
 • 28.11.2023 | U17
  Prvi sosedski obračun dobili Madžari
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 2:0.
 • 27.11.2023 | U17
  Radosavljević izbral varovance za prijateljski tekmi z Madžarsko
  Slovenska reprezentanca do 17 let, ki se je pred časom uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo 28. in 30. novembra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z izbrano vrsto Madžarske. Obe srečanji bosta odigrani v Telkiju.
 • 27.10.2023 | U17
  Slovenija v zadnji minuti do uvrstitve v elitni krog
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se na tretji tekmi pomerili s Srbijo in proti gostiteljem iztržili remi (2:2). Za Slovenijo je v prvem polčasu izenačil Pejičić, globoko v sodniškem dodatku pa še Šunta.
 • 24.10.2023 | U17
  Slovenija do zmage proti Azerbajdžanu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili s 3:0 boljši od Azerbajdžana. Za Slovenijo so zadeli Aćimović, Pejičić in Hočevar.
 • 21.10.2023 | U17
  Slovenija na uvodnem obračunu vknjižila remi
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se z Luksemburgom razšli z neodločenim izidom 1:1. Za Slovenijo je pred koncem obračuna zadel Durmiši.
 • 20.10.2023 | U17
  Kadeti danes pričenjajo kvalifikacije
  Jutri bodo slovenski reprezentanti do 17 let pričeli z uvodnim krogom kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo. V Srbiji so bodo najprej pomerili z Luksemburgom, sledil bo obračun z Azerbajdžanom, za konec pa se bodo pomerili še z gostitelji. Uvodni obračun tudi na kanalih NZS.
 • 10.10.2023 | U17
  Radosavljević izbral moštvo za kvalifikacije
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 17. in 27. oktobrom sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo odvilo prihodnje leto na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Aleksandar Radosavljević je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije na srečanjih proti Luksemburgu, Azerbajdžanu in Srbiji.
 • 22.09.2023 | U17
  Kadeti v drugo klonili proti Franciji
  Slovenska kadetska reprezentanca je odigrala še drugo srečanje proti francoski reprezentanci. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so po torkovi zmagi tokrat morali priznati premoč svojim francoskim vrstnikom.
 • 19.09.2023 | U17
  Slovenija boljša od Francije
  Slovenska kadetska reprezentanca je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih srečanj proti francoski reprezentanci. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili od svojih francoskih vrstnikov boljši z 1:0. V drugem polčasu je edini zadetek dosegel David Pejičić.

DELI NA