29.04.2020 | NZS
Fotografska razstava 100 let NZS

Nogomet, ki je najbolj priljubljena športna igra na svetu in s tem tudi ena izmed najuniverzalnejših govoric človeštva, se v Sloveniji igra že več kot stoletje. Tudi mi ga igramo veliko in dobro. Odločilni dogodek za to se je zgodil leta 1920, ko smo na področju današnje Sloveniji dobili prvo krovno nogometno organizacijo – Ljubljansko nogometno podzvezo, iz katere se je po drugi svetovni vojni razvila današnja Nogometna zveza Slovenije.

Tudi pri nas ima nogomet nešteto lepih, zanimivih, spodbudnih in nepozabnih podob, ki so postale sestavni del naše zgodovinske zavesti, pa tudi vsakdana. Izbor, točneje 80 fotografij, bo med 15. majem in 15. avgustom na ogled v razstavi na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, ki jih je ob strokovni pomoči Nogometne zveze Slovenije in zgodovinarjev dr. Tomaža Pavlina in dr. Aleša Šafariča zbrala fotografinja in galeristka Barbara Čeferin.

Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč od sprehajališča, za približno en vratarjev lučaj žoge stran, pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme. Danes tudi po zaslugi nogometa povsod po svetu poznajo Slovenijo, enega najboljših vratarjev na svetu Jana Oblaka, enega najbolj cenjenih nogometnih sodnikov Damirja Skomino ali predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina.

Razstava nudi prijeten kratek sprehod med podobami dolge in lepe poti slovenskega nogometa, ki zdaleč ni končana.

Fotografska razstava - 100 let Nogometne zveze Slovenije 

Datum razstave: 15.5. – 15.8. 2020
Kraj razstave: Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli, Ljubljana

Kuratorka razstave: Barbara Čeferin
Besedilo: Igor Evgen Bergant, Guy De Launey  
Strokovni svetovalci:

- dr. Aleš Šafarič, Zavod za šport Republike Slovenije Planica, oddelek Muzej športa 
- dr. Tomaž Pavlin, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani 
- Matic Kodrič, Nogometna zveza Slovenije
- Igor Evgen Bergant

Oblikovanje: New Collectivism
Lektorica: Urška Spitzer


Tekst: IEB
Foto: Arhiv družine Frič

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA