03.03.2011 | NZS
Finančni seminar NZS na Brdu pri Kranju
Zadnji dan februarja je na Brdu pri Kranju potekal finančni seminar Nogometne zveze Slovenije, namenjen predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika NZS o licenciranju nogometnih klubov, ter teoretični in praktični implementaciji novih licenčnih pravil z vidika finančnih kriterijev za UEFA tekmovanja in 1. SNL za tekmovalno sezono 2011/12.

NZS je pred več kot desetimi leti pričela z uvajanjem licenciranja, že od takrat pa je imel licenčni oddelek pred seboj zelo jasne in zahtevne cilje – odpraviti negativnosti, predvsem na področju nepreglednega finančnega poslovanja, dvigniti nogomet kot panogo na višji nivo na vseh, v licenčni sistem vključenih, področjih in postaviti trdne temelje za nadaljnji razvoj tako klubskega kot ostalih segmentov slovenske nogometne piramide.

NZS se je že takrat zavedala, da gre za zahtevne procese, zato je v sodelovanju z ZNPL in z usmerjanjem evropske nogometne zveze začela postopoma, saj so klubi potrebovali čas za nujna preoblikovanja in spremembe v načinu delovanja.

Napredek je viden, od večje transparentnosti poslovanja, številnih izboljšav na infrastrukturnem področju, do vse večje stabilnosti ter kredibilnosti delovanja nogometa kot panoge.

Brez problemov in žrtev sicer žal ni šlo. V preteklosti so nekateri slovenski (tradicionalni) nogometni klubi zašli v težave, posledično pa niso uspeli pridobiti ustreznih licenc in so bili primorani ugasniti svoje delovanje ter nedvomno osiromašili slovenski nogometni prostor. Drugi spet danes še iščejo pot do finančne stabilnosti.

Finančne in druge težave teh klubov so bile povezane predvsem z napačnimi poslovnimi odločitvami, saj se pogosto ni poslovalo v okvirih in v skladu z možnostmi, ni upoštevalo športnih pravil in podobno. Klubi, ki niso sledili usmeritvam UEFA in NZS na področju licenciranja, so imeli težave v preteklosti oziroma bodo imeli težave pri pridobivanju licenc tudi v bodoče.

Vsekakor pa drži dejstvo, da so bili v preteklosti zaradi uvajanja licenciranja, vendar ne samo zaradi tega, storjeni bistveni premiki in potrebna vsebinska ter organizacijska preoblikovanja v številnih nogometnih sredinah.

Licenciranje je položilo temelje, vendar samo nikakor ne more odpraviti prav vseh tveganj.

Večkrat smo že poudarjali, da zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Prav klubom pa je namenjen finančni seminar kot se je tokrat odvijal na Brdu pri Kranju. Tam je vodja licenčnega oddelka NZS predstavil spremembe pravilnika NZS o licenciranju, vodja področja pravnih in finančnih kriterijev Siniša Mitrovič pa je spregovoril o samih finančnih kriterijih in finančnem “fair playu”.

Seminar na Brdu je bil tako poskus pomoči klubom, da bodo v prihodnje sprejemali racionalnejše odločitve, v mejah finančnih zmožnosti, ki bodo predvsem naravnane k dolgoročni stabilnosti našega nogometa.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.

DELI NA