03.03.2011 | NZS
Finančni seminar NZS na Brdu pri Kranju
Zadnji dan februarja je na Brdu pri Kranju potekal finančni seminar Nogometne zveze Slovenije, namenjen predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika NZS o licenciranju nogometnih klubov, ter teoretični in praktični implementaciji novih licenčnih pravil z vidika finančnih kriterijev za UEFA tekmovanja in 1. SNL za tekmovalno sezono 2011/12.

NZS je pred več kot desetimi leti pričela z uvajanjem licenciranja, že od takrat pa je imel licenčni oddelek pred seboj zelo jasne in zahtevne cilje – odpraviti negativnosti, predvsem na področju nepreglednega finančnega poslovanja, dvigniti nogomet kot panogo na višji nivo na vseh, v licenčni sistem vključenih, področjih in postaviti trdne temelje za nadaljnji razvoj tako klubskega kot ostalih segmentov slovenske nogometne piramide.

NZS se je že takrat zavedala, da gre za zahtevne procese, zato je v sodelovanju z ZNPL in z usmerjanjem evropske nogometne zveze začela postopoma, saj so klubi potrebovali čas za nujna preoblikovanja in spremembe v načinu delovanja.

Napredek je viden, od večje transparentnosti poslovanja, številnih izboljšav na infrastrukturnem področju, do vse večje stabilnosti ter kredibilnosti delovanja nogometa kot panoge.

Brez problemov in žrtev sicer žal ni šlo. V preteklosti so nekateri slovenski (tradicionalni) nogometni klubi zašli v težave, posledično pa niso uspeli pridobiti ustreznih licenc in so bili primorani ugasniti svoje delovanje ter nedvomno osiromašili slovenski nogometni prostor. Drugi spet danes še iščejo pot do finančne stabilnosti.

Finančne in druge težave teh klubov so bile povezane predvsem z napačnimi poslovnimi odločitvami, saj se pogosto ni poslovalo v okvirih in v skladu z možnostmi, ni upoštevalo športnih pravil in podobno. Klubi, ki niso sledili usmeritvam UEFA in NZS na področju licenciranja, so imeli težave v preteklosti oziroma bodo imeli težave pri pridobivanju licenc tudi v bodoče.

Vsekakor pa drži dejstvo, da so bili v preteklosti zaradi uvajanja licenciranja, vendar ne samo zaradi tega, storjeni bistveni premiki in potrebna vsebinska ter organizacijska preoblikovanja v številnih nogometnih sredinah.

Licenciranje je položilo temelje, vendar samo nikakor ne more odpraviti prav vseh tveganj.

Večkrat smo že poudarjali, da zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Prav klubom pa je namenjen finančni seminar kot se je tokrat odvijal na Brdu pri Kranju. Tam je vodja licenčnega oddelka NZS predstavil spremembe pravilnika NZS o licenciranju, vodja področja pravnih in finančnih kriterijev Siniša Mitrovič pa je spregovoril o samih finančnih kriterijih in finančnem “fair playu”.

Seminar na Brdu je bil tako poskus pomoči klubom, da bodo v prihodnje sprejemali racionalnejše odločitve, v mejah finančnih zmožnosti, ki bodo predvsem naravnane k dolgoročni stabilnosti našega nogometa.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.
 • 22.01.2020 | NZS
  Poslovil se je Peter Žagar
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je v 81. letu starosti umrl Peter Žagar, ki je v nogometu pustil neizbrisen pečat kot generalni sekretar NK Olimpija, generalni sekretar AŠZ Olimpija in dolgoletni sodelavec Nogometne zveze Slovenije.
 • 10.01.2020 | NZS
  NZS in Big Bang izbrala prva eReprezentanta Slovenije
  Na Brdu pri Kranju se je konec decembra s finalnim dogodkom zaključil izbor »Postani eReprezentant«, ki sta ga organizirala Nogometna zveza Slovenije in Big Bang.
 • 20.12.2019 | NZS
  NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.
 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.

DELI NA