03.03.2011 | NZS
Finančni seminar NZS na Brdu pri Kranju
Zadnji dan februarja je na Brdu pri Kranju potekal finančni seminar Nogometne zveze Slovenije, namenjen predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika NZS o licenciranju nogometnih klubov, ter teoretični in praktični implementaciji novih licenčnih pravil z vidika finančnih kriterijev za UEFA tekmovanja in 1. SNL za tekmovalno sezono 2011/12.

NZS je pred več kot desetimi leti pričela z uvajanjem licenciranja, že od takrat pa je imel licenčni oddelek pred seboj zelo jasne in zahtevne cilje – odpraviti negativnosti, predvsem na področju nepreglednega finančnega poslovanja, dvigniti nogomet kot panogo na višji nivo na vseh, v licenčni sistem vključenih, področjih in postaviti trdne temelje za nadaljnji razvoj tako klubskega kot ostalih segmentov slovenske nogometne piramide.

NZS se je že takrat zavedala, da gre za zahtevne procese, zato je v sodelovanju z ZNPL in z usmerjanjem evropske nogometne zveze začela postopoma, saj so klubi potrebovali čas za nujna preoblikovanja in spremembe v načinu delovanja.

Napredek je viden, od večje transparentnosti poslovanja, številnih izboljšav na infrastrukturnem področju, do vse večje stabilnosti ter kredibilnosti delovanja nogometa kot panoge.

Brez problemov in žrtev sicer žal ni šlo. V preteklosti so nekateri slovenski (tradicionalni) nogometni klubi zašli v težave, posledično pa niso uspeli pridobiti ustreznih licenc in so bili primorani ugasniti svoje delovanje ter nedvomno osiromašili slovenski nogometni prostor. Drugi spet danes še iščejo pot do finančne stabilnosti.

Finančne in druge težave teh klubov so bile povezane predvsem z napačnimi poslovnimi odločitvami, saj se pogosto ni poslovalo v okvirih in v skladu z možnostmi, ni upoštevalo športnih pravil in podobno. Klubi, ki niso sledili usmeritvam UEFA in NZS na področju licenciranja, so imeli težave v preteklosti oziroma bodo imeli težave pri pridobivanju licenc tudi v bodoče.

Vsekakor pa drži dejstvo, da so bili v preteklosti zaradi uvajanja licenciranja, vendar ne samo zaradi tega, storjeni bistveni premiki in potrebna vsebinska ter organizacijska preoblikovanja v številnih nogometnih sredinah.

Licenciranje je položilo temelje, vendar samo nikakor ne more odpraviti prav vseh tveganj.

Večkrat smo že poudarjali, da zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Prav klubom pa je namenjen finančni seminar kot se je tokrat odvijal na Brdu pri Kranju. Tam je vodja licenčnega oddelka NZS predstavil spremembe pravilnika NZS o licenciranju, vodja področja pravnih in finančnih kriterijev Siniša Mitrovič pa je spregovoril o samih finančnih kriterijih in finančnem “fair playu”.

Seminar na Brdu je bil tako poskus pomoči klubom, da bodo v prihodnje sprejemali racionalnejše odločitve, v mejah finančnih zmožnosti, ki bodo predvsem naravnane k dolgoročni stabilnosti našega nogometa.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 
 • 11.01.2024 | NZS
  Novi selektorji reprezentanc U15, U16 in U17
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 43. seji imenoval nove selektorje reprezentanc U15, U16 in U17. Reprezentanco do 17 let bo prevzel Muamer Vugdalić, Goran Cvijanović bo vodil reprezentanco do 16 let, reprezentanco do 15 let pa bo v novo kvalifikacijsko obdobje popeljal Boštjan Kreft.
 • 09.01.2024 | NZS
  Odprte prijave za tretjo izvedbo FIFA izpita za nogometne agente
  Vse zainteresirane, ki bi želeli pridobiti licenco FIFA za opravljanje storitev nogometnih agentov obveščamo, da se z dnem 9.1.2024 ponovno odpira postopek prijav na izpit za nogometne agente.

DELI NA