03.03.2011 | NZS
Finančni seminar NZS na Brdu pri Kranju
Zadnji dan februarja je na Brdu pri Kranju potekal finančni seminar Nogometne zveze Slovenije, namenjen predstavitvi zadnjih sprememb pravilnika NZS o licenciranju nogometnih klubov, ter teoretični in praktični implementaciji novih licenčnih pravil z vidika finančnih kriterijev za UEFA tekmovanja in 1. SNL za tekmovalno sezono 2011/12.

NZS je pred več kot desetimi leti pričela z uvajanjem licenciranja, že od takrat pa je imel licenčni oddelek pred seboj zelo jasne in zahtevne cilje – odpraviti negativnosti, predvsem na področju nepreglednega finančnega poslovanja, dvigniti nogomet kot panogo na višji nivo na vseh, v licenčni sistem vključenih, področjih in postaviti trdne temelje za nadaljnji razvoj tako klubskega kot ostalih segmentov slovenske nogometne piramide.

NZS se je že takrat zavedala, da gre za zahtevne procese, zato je v sodelovanju z ZNPL in z usmerjanjem evropske nogometne zveze začela postopoma, saj so klubi potrebovali čas za nujna preoblikovanja in spremembe v načinu delovanja.

Napredek je viden, od večje transparentnosti poslovanja, številnih izboljšav na infrastrukturnem področju, do vse večje stabilnosti ter kredibilnosti delovanja nogometa kot panoge.

Brez problemov in žrtev sicer žal ni šlo. V preteklosti so nekateri slovenski (tradicionalni) nogometni klubi zašli v težave, posledično pa niso uspeli pridobiti ustreznih licenc in so bili primorani ugasniti svoje delovanje ter nedvomno osiromašili slovenski nogometni prostor. Drugi spet danes še iščejo pot do finančne stabilnosti.

Finančne in druge težave teh klubov so bile povezane predvsem z napačnimi poslovnimi odločitvami, saj se pogosto ni poslovalo v okvirih in v skladu z možnostmi, ni upoštevalo športnih pravil in podobno. Klubi, ki niso sledili usmeritvam UEFA in NZS na področju licenciranja, so imeli težave v preteklosti oziroma bodo imeli težave pri pridobivanju licenc tudi v bodoče.

Vsekakor pa drži dejstvo, da so bili v preteklosti zaradi uvajanja licenciranja, vendar ne samo zaradi tega, storjeni bistveni premiki in potrebna vsebinska ter organizacijska preoblikovanja v številnih nogometnih sredinah.

Licenciranje je položilo temelje, vendar samo nikakor ne more odpraviti prav vseh tveganj.

Večkrat smo že poudarjali, da zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Zaostrene ekonomske razmere silijo nogometne deležnike k racionalizaciji poslovanja. Nogometni klubi morajo zato tekoče spremljati svoje finančno poslovanje, redno prilagajati svoje delovanje in sprejemati poslovne odločitve v skladu z ekonomskimi in športnimi razmerami.

Prav klubom pa je namenjen finančni seminar kot se je tokrat odvijal na Brdu pri Kranju. Tam je vodja licenčnega oddelka NZS predstavil spremembe pravilnika NZS o licenciranju, vodja področja pravnih in finančnih kriterijev Siniša Mitrovič pa je spregovoril o samih finančnih kriterijih in finančnem “fair playu”.

Seminar na Brdu je bil tako poskus pomoči klubom, da bodo v prihodnje sprejemali racionalnejše odločitve, v mejah finančnih zmožnosti, ki bodo predvsem naravnane k dolgoročni stabilnosti našega nogometa.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.
 • 24.09.2019 | NZS
  Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.
 • 23.09.2019 | NZS
  Izvršni odbor UEFA na obisku v NNC Brdo
  Izvršni odbor UEFA, ki bo jutri zasedal na redni seji v Ljubljani, se je danes mudil na obisku sedeža Nogometne zveze Slovenije.
 • 12.09.2019 | NZS
  V NNC Brdo drugi del Uefa CFM izobraževanja
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v preteklih dneh odvijal drugi dvodnevni seminar Uefinega izobraževanja CFM (Certificate in Football Management).
 • 03.09.2019 | NZS
  Dva pomembna dogodka Uefe v Ljubljani
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 24. septembra v Ljubljani gostila dva pomembna dogodka. Tega dne bo namreč v slovenski prestolnici potekal Izvršni odbor Uefe, ob tem pa se bo na Trgu republike odvijal tudi Uefa festival šolskega nogometa.
 • 12.07.2019 | NZS
  Izvršni odbor NZS potrdil sestavo ženskih lig
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji potrdil sestavi 1. slovenske ženske nogometne lige in lige deklet do 17. let. V vsaki bo nastopilo po osem klubov.
 • 09.07.2019 | NZS
  UEFA.tv – nova brezplačna OTT platforma
  Evropska nogometna zveza je predstavila novo Over The Top (OTT) platformo za pretakanje video vsebin. Ponuja bogato zbirko arhivskih posnetkov na zahtevo, kakor tudi prenos izbranih tekmovanj v živo.

DELI NA