01.06.2009 | Pokal Slovenije
Finale z manj blišča

V soboto se je končalo letošnje pokalno tekmovanje, ki je v tabor Interblocka prineslo precej veselja in pomembno evropsko vstopnico, obenem pa v razmislek ponudilo kar nekaj tem povezanih z našim najbolj množičnim nogometnim tekmovanjem in s slovenskim klubskim nogometom nasploh.

Maribor je očitno v zadnjih mesecih srečno prizorišče za Interblock, saj so Ljubljančani prav v Ljudskem vrtu dosegli nekaj bolj odmevnih zmag, v povratni polfinalni tekmi Pokala Hervis pa verjetno prikazali svojo najboljšo letošnjo igro. Je pa bil Maribor, kot prizorišče finalne tekme, v središču tudi zaradi praznih tribun in posledično medlega vzdušja, ki ni moglo biti primerna kulisa finalu nacionalnega pokalnega tekmovanja. Seveda problem ni v Mariboru, ki je že večkrat dokazal, da je naše najbolj nogometno mesto, čeprav žal locirano na enega od koncev Slovenije, kamor gravitira le severovzhodni del slovenskega prebivalstva. Prav tako Mariborčanom ni moč zameriti, da so usmerjeni zgolj in samo v svoj klub. Ne nazadnje so se, po bledih izkušnjah iz 90-ih, v zadnjem letu končno ogreli tudi za reprezentanco in ji s svojo podporo pomagajo v boju za svetovno vozovnico, ki se bo jeseni, tudi po njihovi zaslugi, znova razplamtel.

Prav tako je težko oporekati odločitvi o prizorišču finala, saj gre za razumljivo in zadnja leta ustaljeno prakso, da se finale igra na nacionalnem stadionu, kjer tekme igra tudi reprezentanca. Spremeniti prizorišče, potem ko se v finale ni uvrstil domači klub, bi bilo po eni strani etično sporno po drugi pa v ničemer ne bi spremenilo dejstva, da Interblock in Koper letos na tribune ne pritegneta več kot nekaj sto svojih privržencev. Ljubljanski klub je še zelo mlad in več kot očitno pritegne le mlajšo populacijo, ki pa bo že čez nekaj let velik adut Pečečnikovega kluba. Koper, ki ima daljšo in bogatejšo navijaško tradicijo, je letos na tem področju popustil, kar je bilo očitno predvsem na domačih ligaških tekmah. Torej, tudi na celjskem stadionu, ki je bil za finale alternativa mariborskemu, bi večina od 13 tisoč sedežev najverjetneje samevala.

Pri vsem skupaj je jasno, da gre za širše vprašanje, ki se tiče splošnega zanimanja za slovenski klubski nogomet, njegove kakovosti, privlačnosti in imidža. Nekaj težav si naša klubska scena deli z drugimi nogometno in tudi sicer majhnimi državami, pa tudi s slovenskimi klubskimi tekmovanji v drugih ekipnih športih. Druge težave so tipične zgolj za slovensko nogometno sceno, naprimer večletni mrk nekdaj največjega slovenskega kluba, ljubljanske Olimpije. Nekaterih pozitivnih dejavnikov iz polpretekle zgodovine, naprimer poceni nogometnih šampionov, ki so bežali z vojnih območij bivših jugoslovanskih republik, ne bo nikdar več. Drugi pozitivni premiki, kot so naprimer novi, udobni stadioni z razsvetljavo so, na srečo, realnost bližnje prihodnosti. Za vse ostalo pa ni čarobnih paličic. Povezano bo moralo biti s podrobnimi analizami odgovornih, dolgoročnimi načrti in vztrajno in kakovostno izvedbo.

Tekst: NZS/US
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 28.10.2021 | Pokal Slovenije
  Domžale v Ljudskem vrtu do pokalnega polfinala
  V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bodo zaigrale še Domžale. Dvakratni pokalni prvak je v Ljudskem vrtu z 1:2 premagal Maribor, rumene sta do napredovanja popeljala Senijad Ibričić in Dejan Georgijević.
 • 27.10.2021 | Pokal Slovenije
  Koper izločil aktualnega pokalnega prvaka
  Olimpija je branjenje pokalnega naslova zaključila v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union. Koper se je v polfinale prebil s protinapadom in golom v peti minuti, ko je Nejca Vidmarja premagal (pre)hitri Kaheem Parris.
 • 27.10.2021 | Pokal Slovenije
  Enajstmetrovke v Fazaneriji razveselile Bravo
  Tudi v Fazaneriji so potnika v polfinale Pokala Pivovarna Union odločile enajstmetrovke. Renato Josipović je zaustavil kar tri udarce Sobočanov, že v podaljšku pa je odbil enajstmetrovko Kaija Cipota, in napredovanja so se veselili nogometaši Brava.
 • 27.10.2021 | Pokal Slovenije
  Celjani po strelih z bele točke v polfinale
  Nogometaši Celja so prvi udeleženci polfinala Pokala Pivovarna Union. Radomlje so vse od 11. minute srečanja igrale z možem manj, a grofje niso uspeli izkoristiti številčne premoči, zmagovalca pa so odločili streli z bele točke. Radomljani so bili nenatančni v četrti in peti seriji.
 • 26.10.2021 | Pokal Slovenije
  V sredo in četrtek za pokalni polfinale
  Kdo bo ostal v igri za pokalno lovoriko? V sredo in četrtek bodo znani udeleženci polfinala letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union. Četrtfinalne boje odpirajo Radomljani in Celjani, Bravo bo v Fazaneriji izzval Muro, Olimpija, ki brani pokalni naslov, pa gosti Koper. V četrtek se bosta udarila še Maribor in Domžale.
 • 22.09.2021 | Pokal Slovenije
  Znani četrtfinalni pari
  Na sedežu Nogometne zveze Slovenije je danes potekal žreb 2. četrtfinalnih parov Pokala Pivovarna Union
 • 16.09.2021 | Pokal Slovenije
  Koper po preobratu slavil v Kidričevem
  Koper je zadnji četrtfinalist Pokala Pivovarna Union. Primorci so po preobratu slavili v Kidričevem. Aluminij je povedel z golom Harisa Kadrića, Koprčani pa so izid preobrnili še pred odmorom. Za napredovanje vodilne ekipe Prve lige Telemach sta zadela Kaheem Parris in Matej Palčič.
 • 16.09.2021 | Pokal Slovenije
  Bravo v Novi Gorici do četrtfinala
  V četrtfinalu Pokala Pivovarna Union bo zaigral tudi Bravo. Ljubljančani so bili z goloma v prvem polčasu, ko sta v razmaku dobre minute zadela Loren Maružin in Sandi Ogrinec, boljši od Gorice.
 • 15.09.2021 | Pokal Slovenije
  Dvoboj lanskoletnih drugoligašev dobile Radomlje
  Pokalni dvoboj prvouvrščenih klubov minule sezone 2. SNL je pripadel aktualnemu prvoligašu. Radomlje sta v četrtfinale Pokala Pivovarna Union popeljala Oliver Kregar in Marko Božić, v dresu Krke je v prvem polčasu izenačil Ivan Pranjić.
 • 15.09.2021 | Pokal Slovenije
  Celjani v Sežani potrdili pokalni četrtfinale
  V četrtfinalu Pokala Pivovarna Union bodo zaigrali nogometaši Celja, ki so z goloma ob koncu obeh polčasov strli odpor Tabora. Grofe je v vodstvo popeljal Ester Sokler, zmago je potrdil Tjaš Begić.

DELI NA