Finale z manj blišča

V soboto se je končalo letošnje pokalno tekmovanje, ki je v tabor Interblocka prineslo precej veselja in pomembno evropsko vstopnico, obenem pa v razmislek ponudilo kar nekaj tem povezanih z našim najbolj množičnim nogometnim tekmovanjem in s slovenskim klubskim nogometom nasploh.

Maribor je očitno v zadnjih mesecih srečno prizorišče za Interblock, saj so Ljubljančani prav v Ljudskem vrtu dosegli nekaj bolj odmevnih zmag, v povratni polfinalni tekmi Pokala Hervis pa verjetno prikazali svojo najboljšo letošnjo igro. Je pa bil Maribor, kot prizorišče finalne tekme, v središču tudi zaradi praznih tribun in posledično medlega vzdušja, ki ni moglo biti primerna kulisa finalu nacionalnega pokalnega tekmovanja. Seveda problem ni v Mariboru, ki je že večkrat dokazal, da je naše najbolj nogometno mesto, čeprav žal locirano na enega od koncev Slovenije, kamor gravitira le severovzhodni del slovenskega prebivalstva. Prav tako Mariborčanom ni moč zameriti, da so usmerjeni zgolj in samo v svoj klub. Ne nazadnje so se, po bledih izkušnjah iz 90-ih, v zadnjem letu končno ogreli tudi za reprezentanco in ji s svojo podporo pomagajo v boju za svetovno vozovnico, ki se bo jeseni, tudi po njihovi zaslugi, znova razplamtel.

Prav tako je težko oporekati odločitvi o prizorišču finala, saj gre za razumljivo in zadnja leta ustaljeno prakso, da se finale igra na nacionalnem stadionu, kjer tekme igra tudi reprezentanca. Spremeniti prizorišče, potem ko se v finale ni uvrstil domači klub, bi bilo po eni strani etično sporno po drugi pa v ničemer ne bi spremenilo dejstva, da Interblock in Koper letos na tribune ne pritegneta več kot nekaj sto svojih privržencev. Ljubljanski klub je še zelo mlad in več kot očitno pritegne le mlajšo populacijo, ki pa bo že čez nekaj let velik adut Pečečnikovega kluba. Koper, ki ima daljšo in bogatejšo navijaško tradicijo, je letos na tem področju popustil, kar je bilo očitno predvsem na domačih ligaških tekmah. Torej, tudi na celjskem stadionu, ki je bil za finale alternativa mariborskemu, bi večina od 13 tisoč sedežev najverjetneje samevala.

Pri vsem skupaj je jasno, da gre za širše vprašanje, ki se tiče splošnega zanimanja za slovenski klubski nogomet, njegove kakovosti, privlačnosti in imidža. Nekaj težav si naša klubska scena deli z drugimi nogometno in tudi sicer majhnimi državami, pa tudi s slovenskimi klubskimi tekmovanji v drugih ekipnih športih. Druge težave so tipične zgolj za slovensko nogometno sceno, naprimer večletni mrk nekdaj največjega slovenskega kluba, ljubljanske Olimpije. Nekaterih pozitivnih dejavnikov iz polpretekle zgodovine, naprimer poceni nogometnih šampionov, ki so bežali z vojnih območij bivših jugoslovanskih republik, ne bo nikdar več. Drugi pozitivni premiki, kot so naprimer novi, udobni stadioni z razsvetljavo so, na srečo, realnost bližnje prihodnosti. Za vse ostalo pa ni čarobnih paličic. Povezano bo moralo biti s podrobnimi analizami odgovornih, dolgoročnimi načrti in vztrajno in kakovostno izvedbo.

Tekst: NZS/US
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 12.09.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Nižjeligaši v prvem krogu Pokala Pivovarna Union izzivajo favorite
  Konec avgusta se je s tekmami predkroga pričela nova sezona prenovljenega formata Pokala Pivovarna Union. V lov na pokalno lovoriko se je letos podalo 186 klubov, krog kandidatov pa se bo znova skrčil po tekmah prvega kroga, ki se bo pričel že v torek.
 • 12.08.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Pričenja se nova pokalna sezona, v boj za lovoriko kar 186 klubov
  Konec tedna se v prenovljenem formatu pričenja nova sezona Pokala Pivovarna Union. Letos se v boj za pokalno lovoriko podaja kar 186 klubov, že v predkrogu tekmovanja pa boste lahko v neposrednem prenosu spremljali pet zanimivih obračunov.
 • 11.05.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Koprčani so pokalni prvaki
  Nogometaši Kopra so pokalni prvaki sezone 2021/22. Primorci, ki vodijo tudi v državnem prvenstvu, so v drugem polčasu finalnega dvoboja strli odpor Brava ter ga z zadetki Lamina Colleyja in Andreja Kotnika premagali z izidom 3:1.
 • 10.05.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Danes za pokalno lovoriko
  Danes bo v knežjem mestu okronan novi pokalni prvak. Bodo novo pokalno lovoriko dvignili nogometaši Kopra ali Brava? Primorci lovijo četrti naslov, Ljubljančani bodo v velikem finalu zaigrali prvič v zgodovini kluba.
 • 09.05.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Finalisti samozavestni pred pokalnim dnem v Celju
  V sredo, 11. maja se bo v Celju odvijal veliki finale pokalnega tekmovanja v ženski in moški konkurenci. V moškem finalu se bodo ob 20.30 pomerili nogometaši Kopra in Brava, v ženskem pa igralke ŽNK Ljubljane in ŽNK Olimpije.
 • 06.05.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Finalni dan Pokala Pivovarna Union v znamenju trajnostnih aktivnosti
  V sredo bomo dobili novega pokalnega prvaka, novo lovoriko bodo v knežjem mestu dvignili nogometaši Kopra ali Brava. Finalni obračun na Stadionu Z'dežele bo minil v znamenju trajnostnih aktivnosti.
 • 05.05.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Koper po četrtega, Bravo po prvega
  V sredo, 11. maja, bomo v Celju dobili novega zmagovalca Pokala Pivovarna Union. V velikem finalu se bosta pomerili ekipi Kopra in Brava, ki bosta na prestolu skušali nadomestiti nogometaše Olimpije.
 • 28.04.2022 | Pokal Pivovarna Union
  V prodaji vstopnice za finale pokalnega tekmovanja
  V Celju bosta 11. maja oddani prvi lovoriki za sezono 2021/22. V finalu ženskega pokala Pivovarna Union se bosta pomerili ekipi ŽNK Ljubljana in ŽNK Olimpija, medtem ko bomo v moškem finalu spremljali dvoboj med Koprom in Bravom. Vstopnice so že v prodaji.
 • 22.04.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Znane prvoimenovane ekipe Pokala Pivovarna Union
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je danes potekal žreb prvoimenovanih ekip v finalu Pokala Pivovarna Union za sezono 2021/22.
 • 21.04.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Tudi na Bonifiki odločil zaključek tekme, Osuji junak Kopra
  Nogometašem Brava so se v finalu Pokala Pivovarna Union pridružili še Koprčani. Zanimiv spopad na Bonifiki je bil odločen globoko v sodniškem podaljšku, ko je Bede Amarachi Osuji zadel z bele točke. Domači vratar David Adam je v drugi minuti dvoboja zaustavil enajstmetrovko Ivana Božića.

DELI NA