Finale z manj blišča

V soboto se je končalo letošnje pokalno tekmovanje, ki je v tabor Interblocka prineslo precej veselja in pomembno evropsko vstopnico, obenem pa v razmislek ponudilo kar nekaj tem povezanih z našim najbolj množičnim nogometnim tekmovanjem in s slovenskim klubskim nogometom nasploh.

Maribor je očitno v zadnjih mesecih srečno prizorišče za Interblock, saj so Ljubljančani prav v Ljudskem vrtu dosegli nekaj bolj odmevnih zmag, v povratni polfinalni tekmi Pokala Hervis pa verjetno prikazali svojo najboljšo letošnjo igro. Je pa bil Maribor, kot prizorišče finalne tekme, v središču tudi zaradi praznih tribun in posledično medlega vzdušja, ki ni moglo biti primerna kulisa finalu nacionalnega pokalnega tekmovanja. Seveda problem ni v Mariboru, ki je že večkrat dokazal, da je naše najbolj nogometno mesto, čeprav žal locirano na enega od koncev Slovenije, kamor gravitira le severovzhodni del slovenskega prebivalstva. Prav tako Mariborčanom ni moč zameriti, da so usmerjeni zgolj in samo v svoj klub. Ne nazadnje so se, po bledih izkušnjah iz 90-ih, v zadnjem letu končno ogreli tudi za reprezentanco in ji s svojo podporo pomagajo v boju za svetovno vozovnico, ki se bo jeseni, tudi po njihovi zaslugi, znova razplamtel.

Prav tako je težko oporekati odločitvi o prizorišču finala, saj gre za razumljivo in zadnja leta ustaljeno prakso, da se finale igra na nacionalnem stadionu, kjer tekme igra tudi reprezentanca. Spremeniti prizorišče, potem ko se v finale ni uvrstil domači klub, bi bilo po eni strani etično sporno po drugi pa v ničemer ne bi spremenilo dejstva, da Interblock in Koper letos na tribune ne pritegneta več kot nekaj sto svojih privržencev. Ljubljanski klub je še zelo mlad in več kot očitno pritegne le mlajšo populacijo, ki pa bo že čez nekaj let velik adut Pečečnikovega kluba. Koper, ki ima daljšo in bogatejšo navijaško tradicijo, je letos na tem področju popustil, kar je bilo očitno predvsem na domačih ligaških tekmah. Torej, tudi na celjskem stadionu, ki je bil za finale alternativa mariborskemu, bi večina od 13 tisoč sedežev najverjetneje samevala.

Pri vsem skupaj je jasno, da gre za širše vprašanje, ki se tiče splošnega zanimanja za slovenski klubski nogomet, njegove kakovosti, privlačnosti in imidža. Nekaj težav si naša klubska scena deli z drugimi nogometno in tudi sicer majhnimi državami, pa tudi s slovenskimi klubskimi tekmovanji v drugih ekipnih športih. Druge težave so tipične zgolj za slovensko nogometno sceno, naprimer večletni mrk nekdaj največjega slovenskega kluba, ljubljanske Olimpije. Nekaterih pozitivnih dejavnikov iz polpretekle zgodovine, naprimer poceni nogometnih šampionov, ki so bežali z vojnih območij bivših jugoslovanskih republik, ne bo nikdar več. Drugi pozitivni premiki, kot so naprimer novi, udobni stadioni z razsvetljavo so, na srečo, realnost bližnje prihodnosti. Za vse ostalo pa ni čarobnih paličic. Povezano bo moralo biti s podrobnimi analizami odgovornih, dolgoročnimi načrti in vztrajno in kakovostno izvedbo.

Tekst: NZS/US
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 13.01.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Pokal Pivovarna Union in Nogometna zveze Slovenije med finalisti »Edie Awards«
  Nogometna zveza Slovenije se je v zaključku lanske klubske sezone odločila za pogumno potezo ter organizirala prvo trajnostno nogometno tekmo v Sloveniji. Čast je pripadla zaključku pokalnega tekmovanja, finalnima tekmama Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci. Uspešen projekt NZS so prepoznali tudi organizatorji svetovno znanih nagrad »Edie Awards«, ki jih podeljujejo na področju trajnosti.
 • 08.01.2023 | Pokal Pivovarna Union
  Pokal: »Koprive«, »divjoki« in enajstmetrovke
  Zakaj in kako je letošnji format Pokala Pivovarne Union postal tako uspešna zgodba.
 • 23.11.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Izžrebani pari osmine finala, pokalni prvaki Koprčani z Domžalčani
  Novembra smo dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, po današnjem žrebu pa so znani tekmovalni pari, ki se bodo marca prihodnje leto udarili za četrtfinale.
 • 10.11.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Prvoligaški obračun za osmino finala pripadel Celjanom
  Znanih je vseh 16 udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union. Videm je na domačem igrišču presenetil Dobljane, prvoligaški obračun z Muro pa je dobilo Celje. Napredovala sta tudi Olimpija in Maribor, spored šestnajstine finala pa so s tekmo proti Cirkulanam zaprli pokalni prvaki Koprčani. 
 • 07.11.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Torek, sreda in četrtek rezervirani za pokalne spopade
  Torek, sreda in četrtek bodo namenjeni tekmam šestnajstine finala Pokala Pivovarna Union. Tekmovanje s tem krogom prehaja pod okriljem Nogometne zveze Slovenije, do sedaj so klubi igrali znotraj meja matične Medobčinske nogometne zveze.
 • 21.10.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Izžrebani pari tretjega kroga, prvaki Koprčani z Ljutomerčani
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo so opoldne izžrebali pare šestnajstine finala Pokala Pivovarna Union, v katerega se je prebilo 32 zmagovalcev drugega kroga tekmovanja. Edini prvoligaški par tvorita Celje in Mura, pokalni prvaki Koprčani pa se bodo na Bonifiki pomerili s tretjeligašem iz Cirkulan.
 • 20.10.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Drugi krog Pokala Pivovarna Union postregel z nekaj presenečenji
  Znanih je vseh 32 udeležencev tretjega kroga Pokala Pivovarna Union. V šestnajstino finala pokalnega tekmovanja se je prebila osmerica prvoligašev, Radomlje so morale priznati premoč Brava, brez presenečenj pa vseeno ni šlo.
 • 17.10.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Za pokalno napredovanje tudi Koper, Maribor, Mura in Olimpija
  Kdo vse se bo prebil v tretji krog Pokala Pivovarna Union, med dvaintrideseterico najboljših klubov? Štirje klubi so si že priigrali mesto v šestnajstini finala, v tem tednu pa v pokalne boje vstopa tudi četverica predstavnikov v evropskih tekmovanjih, Koper, Maribor, Mura in Olimpija.
 • 12.09.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Nižjeligaši v prvem krogu Pokala Pivovarna Union izzivajo favorite
  Konec avgusta se je s tekmami predkroga pričela nova sezona prenovljenega formata Pokala Pivovarna Union. V lov na pokalno lovoriko se je letos podalo 186 klubov, krog kandidatov pa se bo znova skrčil po tekmah prvega kroga, ki se bo pričel že v torek.
 • 12.08.2022 | Pokal Pivovarna Union
  Pričenja se nova pokalna sezona, v boj za lovoriko kar 186 klubov
  Konec tedna se v prenovljenem formatu pričenja nova sezona Pokala Pivovarna Union. Letos se v boj za pokalno lovoriko podaja kar 186 klubov, že v predkrogu tekmovanja pa boste lahko v neposrednem prenosu spremljali pet zanimivih obračunov.

DELI NA