18.05.2011 | A
Fifina lestvica brez sprememb
Tokratno rangiranje nogometnih držav ni prineslo sprememb. Z izjemo menjave Japonske in Čila ter Slovaške, Danske, Mehike in Švedske prva trideseterica ostaja enaka. Tako Slovenija še vedno trdno drži 17. mesto in za samo štiri točke zaostaja za Srbi.

Ker v zadnjem mesecu večjih reprezentančnih aktivnosti ni bilo, se stanje ni spremenilo. Izstopata sicer Senegal in Afganistan, ki sta pridobila 11 oziroma 10 mest, prav za toliko je nazadovala Demokratična republika Kongo.

Do novih točk se je v prvi trideseterici dokopal Čile, na račun padca Mehike pa so napredovale njegove zasledovalke. Večjih sprememb do naslednjih akcij izbranih vrst ne bo, se pa lahko do jeseni razpredelnica močno premeša. Trenutno še vedno vodijo Španci, ki z naskokom 155 točk 'vladajo' na prestolu najboljšega, sledijo Nizozemci in Brazilci, v najboljši deseterici ostajajo tudi Nemčija, Argentina, Anglija, Urugvaj, Portugalska, Italija in Hrvaška.

In kako gre ostalim reprezentancam v kvalifikacijski skupini C? Estonci so zamenjali pozicijo z Avstrijo in so sedaj 75., medtem ko Severni Irci ostajajo na 65. mestu.

Glede na to, da selektor Kek ni zadovoljen s trenutnim izkupičkom izbrane vrste, saj je pričakoval kakšno točko ali dve več, se v nadaljevanju kvalifikacij obeta trd boj zanje. Zagotovili si jih bodo lahko že na Ferskih otokih, kjer lahko že pred srečanjem Sloveniji pripišemo nov paket točk. Predvsem zaradi tega, ker je kakovostna razlika med državama več kot očitna - Ferci zasedajo 136 mesto.

Velja pa biti pri tej napovedi tudi nekoliko previden. Slovenija se je že pred enajstimi leti v Toftirju opekla, ko je po vodstvu z 2:0 v domovino prinesla zgolj točko. Verjamemo, da bo tokrat drugače!

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 21.06.2024 | A
  Dokler smo v igri, ne bomo spustili glav
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po četrtkovem neodločenem izidu 1:1 proti Srbiji v Münchnu že vrnila v svojo bazo v Wuppertal ter opravila regeneracijski trening s pogledom, usmerjenim že proti Angliji, ki jo na evropskem prvenstvu v Nemčiji čaka v torek ob 21. uri v Kölnu. Novo presenečenje ni izključeno, pravijo Slovenci.
 • 20.06.2024 | A
  Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
 • 20.06.2024 | A
  Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
  Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
 • 20.06.2024 | A
  Odštevanje do tekme s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
 • 20.06.2024 | A
  Navijaška mrzlica narašča
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
 • 19.06.2024 | A
  Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
 • 19.06.2024 | A
  Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
  Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.
 • 18.06.2024 | A
  Gnezda Čerin in Gorenc Stanković pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji bazi v Wuppertalu opravila še en trening pred sredinim odhodom v München, kjer jo v četrtek ob 15. uri čaka obračun s Srbijo na evropskem prvenstvu. V slovenskem taboru si želijo zmage, saj bi jih ta zelo približala izločilnim bojem.
 • 17.06.2024 | A
  Čeferin obiskal trening slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po nedeljski točki na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski (1:1) takoj vrnila v bazo v Wuppertal. Tam jo je danes obiskal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Razumljivo so bili po pomembni točki vsi dobre volje, Čeferin pa je doslej zadovoljen z EP.
 • 16.06.2024 | A
  Kek: Debel led je prebit
  Slovenski nogometaši so na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski pokazali dobro predstavo in bili povsem enakovreden tekmec. Slovenski selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi nogometašem čestital za dobro odigrano tekmo, a vseeno vidi prostor za napredek. Pohvalil je tudi navijače.

DELI NA