04.02.2011 | NZS
Februar v znamenju volitev in reprezentančnih akcij
Nogometni februar je mesec, ko se iz zimskega spanja prično prebujati tudi slovenske nogometne zelenice, tradicionalno pestro pa je tudi v dvoranah. V ospredju reprezentančne akcije A, U21 in U17 ekip, kot tudi reprezentanc dvoranskega nogometa, ter seveda volitve za predsednika NZS.

Prvo nogometno dejanje v februarju lahko zabeležimo že dan pred objavo tega članka, saj so 3. 2. v Nyonu izžrebali kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo do 21 let, ki bo leta 2013 v Izraelu. Slovensko delegacijo sta sestavljala selektor Tomaž Kavčič in sekretar reprezentance Mladen Čičmir, ki sta v živo spremljala, kako je generalni sekretar Uefe, Gianni Infantino, iz bobna izvlekel vse prej kot enostavne nasprotnike v slovenski skupini: Švedska, Ukrajina, Finska, Litva in Malta.

Prvi vikend v februarju bodo sicer aktivni tudi sodniki A in A-1 liste, ki se bodo odpravili na vsakoletni sodniški seminar v Turčijo. Od 6. do 12. februarja se bodo tako seznanili z novostmi na področju sojenja, skupaj opravili kopico treningov, ter se pripravljeni na nadaljevanje prvenstva vrnili v Slovenijo.

Sicer pa se bo v začetku naslednjega tedna najprej zbrala slovenska članska reprezentanca, saj jo 9. 2. čaka pripravljalna mednarodna tekma v Tirani. Selektor Matjaž Kek bo nekaj reprezentantov zbral na Brdu, ostali se bodo še isti dan pridružili v Tirani. Slovenija bo oba treninga opravila v albanski prestolnici, v domovino pa se bo odprava (večina reprezentantov bo iz Albanije odpotovala neposredno v klube) vrnila v četrtek popoldan.

V istem terminu bo aktivna tudi mlada reprezentanca Tomaža Kavčiča. Slovenski upi do 21 let (sedaj v ospredje stopajo igralci letnika 90, ki so leta 2009 nastopali na Euro U19 v Ukrajini) se bodo v 9. 2. v Kopru pomerili s Hrvati, potem pa se bo pričelo iskanje marčevskega nasprotnika, potem ko je tekma z Ukrajino zaradi žreba padla v vodo.

Februar pa bo močno zaznamovala tudi slovenska futsal reprezentanca. Ta se bo najprej 7. in 8. pomerila s Češko na Ptuju in v Laškem (obakrat bosta predtekmi odigrali tudi reprezentanci U21), na 14. in 15. 2.  pa izbrance selektorja Andreja Dobovičnika čakata tudi pripravljalna tekmi proti Nizozemcem. Članska reprezentanca bo tako dobro pripravljena dočakala kvalifikacijski turnir v Laškem, ko bodo nasprotniki Slovenije Bosna in Hercegovina (24. 2.), Latvija (25. 2.) in Italija (27. 2.). Slovenska reprezentanca se bo borila za napredovanje, zato bo tudi podpora gledalcev v Treh Lilijah izjemnega pomena.

Najpomembnejši dogodek v mesecu februarju za Nogometno zvezo Slovenije pa bodo brez dvoma volitve za novega predsednika in podpredsednike NZS. Volilna Skupščina NZS bo 17. februarja glasove delila med dva predsedniška kandidata – Aleksandra Čeferina in Tugomirja Frajmana, ter devet podpredsedniških kandidatov – Damirja Bana, Stanka Glažarja, Danila Kacijana, Franca Kopatina, Ivana Marjona, Radenka Mijatoviča, Staneta Oražma, Rudija Turka in Marjana Vengusta.

V pregledu koledarja za februar je sicer še nekaj datumov, za katerimi se skrivajo nogometne aktivnosti. Eden takšnih je 15. februar, ko se bo slovenska izbrana vrsta do 17 let v sklopu začetka priprav na Evropsko prvenstvo U17, ki bo leta 2012 v Sloveniji, pomerila z vrstniki iz Anglije. Selektor Miloš Kostič bo reprezentanco zbral 11. 2. v Strunjanu.

V februarju pa bodo v predavalnicah aktivni tudi klubski funkcionarji. 9. februarja bo seminar vodij Grassroots programa v Šenčurju, 15. 2. pa bo v Kopru seminar za vodje in trenerje klubskih mladinskih pogonov. V klopi pa bodo sedli tudi kandidati za trenerja z licenco C, saj jih 17. 2. čaka obvezno šolanje.

Proti koncu meseca, natančneje 23. 2.,  bo na NZS potekal tudi žreb polfinalnih parov Ženskega pokala NZS, četrtfinalnih parov Mladinskega pokala NZS in poflinalnih parov Pokala NZS za dekleta U17.

26. februarja se nadaljuje slovensko državno prvenstvo v kategoriji mladincev in kadetov (SML in SKL), odigrani pa bodo tudi četrfinalni turnirji Nike Prmier Cupa 2010/2011.

Zadnji dan v mesecu bo rezerviran za finančni seminar, ki poteka v okviru projekta licenciranja nogometnih klubov, predstavljene pa bodo zadnje spremembe Pravilnika NZS o licenciranju nogometnih klubov z vidika finančnih kriterijev.

Prav tako se na zadnji dan debruarja zbere reprezentanca do 18 let, Miloš Rus pa se bo s svojimi varovanci v dveh tekmah v začetku marca pomeril s Hrvati.

Tekst in foto: NZS/Matjaž Krajnik

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | NZS
    NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
    Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.

DELI NA