24.06.2010 | A
Fantje, hvala!
Ne glede na razplet predtekmovalnih skupin je Slovenija ponosna na svoje fante. Reprepzentanti so prvič okusili slast zmage na tako velikem tekmovanju, remizirali z mnogo večjo nogometno nacijo in se dostojno postavili po robu izumiteljem nogometa. Slovo v sebi nosi nekaj grenkega priokusa, a teh 23 žogobrcev skupaj s strokovnim štabom je herojsko, pokončno, samozavestno in odlično opravilo svojo nalogo. Resda se ni izšlo za osmino finala, s katero so se spogledovali vse do konca, a to so junaki, z zlatimi črkami zapisano v slovensko zgodovino. Jeseni jih čaka že nova zgodba …

Če pogledamo končne razvrstitve osmih predtekmovalnih skupin vidimo, da so Kekovi varovanci z borbenostjo in srčnostjo na treh srečanjih nabrali več točk, kot marsikatera nogometna velesila. Poslovili so se v slogu in ponosni smo lahko nanje. Že res, da je bil okus po zmagoslavju že tu, ko je iz srečanja neposrednih reprezentanc, ki so se prav tako borile za možnost nadaljevanja prvenstva,  pricurljala vest o 'napačnem' zmagovalcu, pa so fantje znova pustili srce na igrišču. In to jih dela velike.

Če so se reprezentanti borili na travnatih površinah, pa je Slovenijo v začetku junija zajela prava nogometna mrzlica. In tudi to je veličina, ki so jo s svojo igro in že samo uvrstitvijo na mundial sprožili nogometaši. V soboto bodo slovenski junaki znova doma. Prav bi bilo, da jim del te nogometne evforije pričaramo tako na Brniku, kjer bodo pristali ob 8.20 uri, ob 11. uri pa bo živo na Prešernovem trgu.

Kekovi varovanci so zrasli v dostojnega tekmeca vsakemu moštvu, pomnili pa jih bodo tudi Hidding, Capello, Weiss in ostali veliki selektorji, ki jim je majhna Slovenija povzročila kar nekaj sivih las. Izbrani nogometaši so dokazali, da se tudi z majhnimi narodi, ko gre za nogomet, ni za igrati. Če nič drugega zdaj vsaj vedo, kje je Slovenija, Kek pa ne bo več Weiss ampak 'tisti selektor, ki je iz majhne Slovenije naredil veliko'. Pa čeprav so pri njemu v ospredju vedno fantje.

A pred nami so nove zgodbe. Jeseni se pričenja nov kvalifikacijski cikel, tokrat je v igri EP v Ukrajini in na Poljskem leta 2012. »Moštvo prihaja v prava leta. Če bomo znali izkoristiti ves potencial, bomo še boljši in enotnejši,« stoji trdno za svojimi varovanci 49-letni selektor.

Izjemno zgodbo na južni polobli so pisali Samir Handanovič, Mišo Brečko, Bojan Jokič, Marko Šuler, Boštjan Cesar, Andraž Kirm, Aleksander Radosavljevič, Robert Koren, Valter Birsa, Zlatan Ljubijankič, Milivoje Novakovič, Zlatko Dedič, Nejc Pečnik, Tim Matavž, Jasmin Handanovič, Branko Ilič, Matej Mavrič Rožič, Suad Filekovič, Elvedin Džinič, Rene Krhin, Andrej Komac, Dalibor Stevanovič, Matjaž Kek, Milan Miklavič, Nihad Pejkovič, Magister Martin, Tomaž Kavčič in ostali, brez katerih zgodba ne bi bila popolna. Tudi tistih, ki so fantom pomagali do Afrike.

Hvala fantje!

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

 

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA