Državni prvaki boljši od pokalnih

Superpokalno tekmovanje, kjer se ob pričetku sezone pomerita najboljši s prvenstva in pokala pretekle sezone, je po izvajanju enajstmetrovk več sreče prineslo Koprčanom (5:4), ki domov potujejo bogatejši za prvo lovoriko tekmovalne sezone 2010/11. Ta je z današnjim dnem tudi uradno odprla svoja vrata.

120 minut premalo, da bi dobili zmagovalca

Branilci naslova so po lanskoletnem prvenstvu, ko so prvo mesto prepustili Koprčanom, klonili še v Superpokalu. Po rednem delu igre in podaljških, kljub ptevilnim priložnostim na obeh straneh, zmagovalca ni bilo. Srečanje je tako odločilo izvajanje enajstmetrovk, kjer smo po šestih poizkusih na vsaki strani vendarle dobili zmagovalca. Pri Kopru je zgrešil Enes Handanagič, pri Mariboru sta bila nenatančna Armin Bačinovič in novopečeni štajerski branilec Mitja Viler, ki je še preteklo sezono nastopal v koprski opravi.

Po tem, ko je lanskoletni Superpokal romal v mariborsko vitrino, kjer so varovanci Darka Milaniča ugnali Interblock (slednji je to sezono zdrsnil v nižjo ligo), je Koper še sezono pred tem lovil obstanek, na petkovem obračunu državnih in pokalnih zmagovalcev pa tako kot klubsko sezono, tudi tekmo končal z zmago. Mariborčani so še drugič obalnim nogometašem zrli v hrbet. Resda je tekmo odločilo izvajanje enajstmetrovk, kar je malo da ne loterija, a mirnejše živce in natančnejše strele so imeli domačini tekme v belih dresih.

Veliko prahu, malo veselja

Ljudski vrt, kot nadomestno prizorišče Superpokala, je ob 2000 gledalcih premierno otvoril tekmovalno sezono. Nekoliko spremenjeni zasedbi – vsaj pri Mariborčanih pa v prvih minutah nista navdušili. Igra se je skozi srečanje, ki so ga bolje začeli nogometaši z Obale razživela in ponudila priložnosti na obeh straneh. Medtem, ko so žoge ob prvih obleganjih koprskih vrat letele do Marcosa Taveresa, za katerega je bila to 100 tekma v vijoličastem, pa so na drugi strani poskušali Pavlin, Brulc, Bubanja in Karič. Že v tretji minuti so ob prostem strelu Mirana Pavlina imeli Koprčani priložnost za zadetek, a je žoga zadela živi zid. Moči so se poravnale do sredine prvega polčasa, ko je najlepšo priložnost tekme po podaji kapetana zapravil Pavličić.

Tudi drugi del brez zadetkov

Po premoru so prvi znova zapretili Koprčani, a se nevarna akcija Brulca in Marčete ni končala z zadetkom. Slednji je mariborski obrambni vrsti z dobrim preigravanjem in poizkusi proti vratom povzročal kar nekaj težav. V 55. minuti je Milanič v boj poslal Dejana Mezgo, ki je že štiri minute po vstopu v igro skušal izid popraviti v mariborsko korist. Razigrana leva stran z Vilerjem na čelu ter Mezga in Cvijanovič je napovedovala zadetek, do katerega pa ni prišlo. Na drugi strani je Pridigarja ogrel kasnejši junak srečanja.

Poživitve so sledile tudi v koprski enajsterici. V igro sta stopila Hadžič in Jelenič. Tudi zaključek srečanja je postregel z akcijami, ki jim je manjkala zgolj realizacija, da bi zmagovalca dobili po rednih 90 minutah tekme. Niti poskus Mezge pred praznimi koprskimi vrati ni obrodil sadov. Sicer so gledalci videli zadetek (zatresla se je Hasičeva mreža), a je bil le-ta zaradi igranja z roko razveljavljen.

Podaljšek kot priprava na strele z vele točke

Tako kot v preteklem Superpokalu, je tudi tokrat sledilo dodatnih 30 minut, kjer so si nekaj priložnosti ustvarili Koprčani, a imeli najlepšo znova Mariborčani. Mertljev strel so blokirali branilci v beli opravi. Mreži sta po 120 minutah ostali nedotaknjeni in o zmagovalcu so odločali streli z bele točke.

Ob odločilnem golu Davorja Bubanje je Koper s petimi zadetki proti štirim mariborskim prvič v svoji zgodovini dvignil superpokalno lovoriko (po tem, ko so prvič konec pretekle sezone stopili tudi na čelo ligaškega tekmovanja) in Mariborčanom pred svojim občinstvom odvzel prvo od letošnjih trofej.

Nedžad Okčič, trener FC Kopra: »To je bila zares dobra tekma za uverturo v državno prvenstvo. Škoda, da je prišlo do podaljškov, kjer smo potrošili veliko energije, a smo na koncu zasluženo zmagali in prvič osvojili Superpokal.«

Darko Milanič, trener NK Maribora: »Za nami je zanimiva, izenačena in dobra tekma. Izgubili smo proti izkušenemu moštvu, ki igra zelo dober nogomet. Fantje so igrali dobro, si priigrali nekaj priložnosti, a na žalost niso zadeli. Na koncu so Koprčani pokazali več rutine, več živcev in tako zmagali.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig-TAKA

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA