Domžalčani prvič pokalni zmagovalci
Pa smo ga dobili. Zmagovalca jubilejne 20 sezone pokalnega tekmovanja. Nekoliko več izkušenj s finalnimi dvoboji ter zmagoslavnimi trenutki v zgodovini tekmovanja imajo sicer Mariborčani, ki pa po naslovu državnih prvakov niso uspeli osvojiti še druge lovorike sezone. Na drugi strani so Domžalčani potrpežljivo čakali na prvo zvezdico in jo leto dni po tem, ko so v zadnji minuti podaljška v Ljudskem vrtu pogoreli, tokrat vendarle osvojili. Ob igralcu manj vse od 67. minute, ko je zaradi rdečega kartona igrišče zapustil Teinović, so slavili s 4:3. ?Nedvomno je danes v Stožicah zmagal nogomet!? ?

Trenerja sta v boj poslala najboljši enajsterici, ki jih imata na voljo (ob poškodbah ter kartonih v obeh taborih moštvi nista v polni/standardni postavi), v upanju, da bodo nogometaši na eni in drugi strani že po rednem delu iztržili zmago. Na strani Domžal so manjkali Lucas Horvat, Blaž Brezovački, Amer Krcič, Nik Cimprič, Nace Kosmač in Matic Seferović. Mariborčani pa so nastopili brez Aleša Mejača, Aleša Mertlja, Martina Milca, Marka Pridigarja, Timoteja Dodleka, Rajka Repa, dan pred tekmo pa se je na treningu poškodoval še Nejc Potokar.  Nekoliko presenetljiva je bila odločitev vijoličastega stratega, ki je na klopi obdržal Etiena Velikonjo. Bržkone zato, da bi ga v nadaljevanju poslal v ogenj kot jokerja s klopi.

DOMŽALE:MARIBOR 4:3 (2:1) ?

Strelci: 0:1 Filipovič (15.), 1:1 Juninho (22.), 2:1 Pekič (38.), 3:1 Šimunović (51.), 3:2 Berič (56.), 3:3 Mezga (63./11-m), 4:3 Pekič (78.)

NK Domžale: Vidmar, Elsner, Zec (od 70. Topič), Knezović, Apatič, Teinović, Drevenšek, Juninho, Šimunović, Zatkovič (od 89. Hanžič), Pekič (od 78. Smukavec).
Klop: Brljak, Diallo, Topič, Kovjenič, Aziri, Smukavec.
Trener: Darko Birjukov

NK Maribor: Radan, Rešek, Rajčevič, Vidovič, Majer (od 83. Velikonja), Viler, Filipovič, Mezga, Cvijanovič (od 82. Črnic), Tavares, Berič.
Klop: Topič, Črnic, Pavličić, Velikonja, Krajnc, Spahić, Ploj.
Trener: Darko Milanič

Še preden sta ekipi dodobra stopili na plin, že se je tresla mreža za Radanovim hrbtom. A glavni sodnik Damir Skomina zadetka ni priznal. Juninho je levi zgornji kot zadel po sodnikovem pisku. Šlo je namreč za neposreden udarec s 35 metrov brez vmesne kratke podaje. Domžale so znova pritisnile proti vijoličastim v šesti minuti, a je čuvaj mreže državnih prvakov spremljal akcijo z leve in jo pravočasno tudi ustavil. Sledil je prvi kot za Mariborčane, ki pa ga Štajerci niso znali izkoristiti. So pa zato toliko bolj iztržili drugi kot na srečanju, ki so ga pretopili v prednost z 1:0. Usodna je bila 16. minuta, za veselje na štajerskem delu tribune pa je poskrbel Željko Filipović, ki je izkoristil predložek Vilerja in z glavo zadel desni domžalski kot.

V 23. minuti so Domžalčani izid že poravnali na 1:1. S slabih 15 metrov je bil natančen Juninho. Tokrat je bil zadetek povsem regularen. Tudi v nadaljevanju so bili nevarnejši Domžalčani (poskusili so Zatkovič, Pekič, Drevenšek) ?in glede na številne strele proti Radanu je delovalo, da si bolj želijo zmage oz. iz sezone skušajo iztržiti vsaj pokalno lovoriko.

Tavares je v nadaljevanju dobil rumeni karton - v kazenskem prostoru je namreč padel Knezović, zaradi katerega so imeli Domžalčani priložnost z bele točke, a ponujenega niso izkoristili. Radan je uspešno posredoval in žogo odbil v prečko, a bil že v naslednji akciji Domžal nemočen. Kar doslej ni zadel Damir Pekič je izpolnil v 38. minuti, ko je nizek predložek strelca prvega zadetka za domače pretopil v vodstvo. S tem se je najlepše oddolžil za neuspešno izvedeno enajstmetrovko.

Tudi v drugem delu so bili bolj razigrani domačini in čeprav se je v 67. minuti zdelo, da je vsega konec, ko je zaradi drugega rumenega kartona (tokrat nad Filipovičem) v slačilnico moral Dalibor Teinović, so Domžalčani samo še bolj pritisnili.

Sprva je v šesti minuti nadaljevanja Šimunovič izkoristil zmedo v kazenskem prostoru in Radana zvabil iz gola in žogo za vodstvo s 3:1 spravil v mariborsko mrežo. Štiri minute zatem je zaostanek znižal Robert Berič, ki je s slabih deset metrov zadel spodnji kot vrat in Nejc Vidmar je bil premagan še v drugo. 6015 gledalcev je tudi v drugem polčasu videlo enajstmetrovko, s tem, da so jo Mariborčani veliko bolje izkoristili. Ob zadetku Dejana Mezge je bilo znova vse odprto. 

Tako kot je obljubil, se je Pekič v tej sezoni maščeval Mariboru za lanskoletni poraz, ko je že dišalo po pokalni lovoriki, pa jo je natančen strel Bunderle speljal Domžalčanom izpod nosu. Domžalski napadalec se je tako na najlepši možni način opravičil za neučinkovit strel z enajstih metrov in dosegel ključni zadetek na srečanju. Ostalo je že zgodovina ...

Darko Birjukov, trener Domžal: "Uresničila se je napoved, da bo to praznik nogometa. Obe ekipi sta pokazali, da sta zasluženo v finalu. Veseli smo zmage, posebej, ker so fantje garali celo tekmo, prikazali kakovostno igro, v kateri ni nič manjkalo."

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je čudovita tekma, v kateri je bilo vsega veliko, dobre igre, zadetkov, a na žalost nam ni uspelo. Ponosen sem na to, kako so fantje odigrali, prav zaradi tega bi si želel biti zmagovalec."

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 08.08.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Začenja se nova sezona Pokala Pivovarna Union
    Z avgustovskimi tekmami se pričenja nova sezona najštevilčnejšega tekmovanja Nogometne zveze Slovenije. Kdo bo maja prihodnje leto dvignil lovoriko zmagovalca Pokala Pivovarna Union?
  • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Rogaška po izvajanju enajstmetrovk do prve pokalne lovorike
    Nogometaši Rogaške so zmagovalci pokala Pivovarne Union v letošnji sezoni. V finalu v ljubljanskih Stožicah so Slatinčani po streljanju enajstmetrovk premagali Gorico s 7:6 (0:0, 0:0, 1:1) in prišli do prve pokalne lovorike.
  • 24.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Veliki finale pokalnega tekmovanja kot epilog sezone
    V ljubljanskih Stožicah bo danes še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merili Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono.
  • 22.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Finalisti v pričakovanju sklepnega dejanja sezone
    V petek bo v ljubljanskih Stožicah še zadnje dejanje slovenske nogometne klubske sezone. V finalu pokala Pivovarna Union se bosta ob 20.30 merila Rogaška in Gorica. Še pred tem bo ob 16.30 finale ženskega pokala med Ljubljano in Muro Nono. Vse ekipe so pred finalom izredno motivirane, a v petek pričakujejo zelo izenačene obračune.
  • 07.05.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V prodaji vstopnice za finalni pokalni dan
    V petek, 24. maja, bo na vrsti sklepno dejanje pokalnega tekmovanja. V finalu ženskega pokala Pivovarna Union se bosta pomerili ekipi ŽNK Ljubljane in ŽNK Mura None, v moškem finalu pa ekipi Rogaške in Gorice. Vstopnice so že v prodaji.
  • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
    Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.

DELI NA