21.09.2021 | Ženska A
Dokazale, da lahko igrajo z najboljšimi na svetu

Ženska članska reprezentanca je v izdihljajih tekme 2. kroga kvalifikacij za SP 2023 doživela tesen poraz proti Franciji, 5. ekipi na Fifini lestvici. V Fazaneriji je bilo 2:3 za gostje, za Slovenijo sta zadeli Lara Prašnikar in Mateja Zver. Varovanke selektorja Boruta Jarca kvalifikacije nadaljujejo 22.10. z domačo tekmo proti ekipi Walesa, ki ga bodo gostile v Lendavi. Temu sledi še gostovanje v Grčiji (26.10.).

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
SLOVENIJA – FRANCIJA 2:3 
(1:1)
Mestni stadion Fazanerija, Murska Sobota. Sodnice: Hussein (NEM), Rafalski (NEM), Diekmann(NEM), Soeder (NEM).
Strelke: 1:0 Prašnikar (20.), 1:1 Katoto (28.), 1:2 Katoto (60.), 2:2 Zver (88./11m), 2:3 Majri (94./11m)
Rumeni kartoni: Erman, Rogan; Bilbaut
Rdeč karton: /
Slovenija: Meršnik, Eržen, Golob, Agrež, Erman, Čonč (Mori od 81.), Korošec, Kolbl (Milović od 46.), Begić (Rogan od 59.), Zver (Makovec od 90.), Prašnikar.
Francija: Peyraud Magnin, Karchaoui, De Almeida, Tounkara, Torrent, Geyoro (Baltimore od 56.), Toletti, Bilbault, Marji, Katoto, Diani (Cascarino od 72.).

Izvrsten 1. polčas

Slovenija je v prvem polčasu navdušila, pa ne le v prvem, ampak na celotni tekmi!

Taktično zrelo, predvsem pa dovolj borbeno in zbrano v obrambi, v napadu pa učinkovito in domiselno ter z obilo stoodstotnimi priložnostmi.

Pa saj se je tako že začelo. V 4. minuti je po podaji z avta Lara Prašnikar mojstrsko zaposlila Matejo Zver, ki je prodrla po levi strani, a so jo gostje ustavile.

Začele so se minute, trajale so med 5. in 19., ko so na terenu prevladovale Francozinje, četrtfinalistke zadnjega svetovnega prvenstva in 5. reprezentanca Fifine lestvice. Začelo se je s kotom v 5. minuti, nadaljevalo s strelom Elise De Almeide, kar je bil prvi strel na slovenski gol, Zala Meršnik je pozorno spremljala akcijo in s posredovanjem ni imela težav. V 9. minuti so gostje hitro izvedle prosti strel in presenetile našo vrsto, a na našo srečo brez pravega zaključka, saj so na koncu naše branilke žogo izbile. V 17. minuti je Zala Meršnik dobro obranila ob strelu Marie-Antoinette Katoto. Meršnikova je bila prav tako na mestu v 19. minuti ob 2. kotu za Francijo. Vmes je treba omeniti še strel Matej Zver in njen prodor, ki pa so ga gostje nevtralizirale.

Mojstrska akcija

Gledalci so skočili na noge v 20. minuti. Kaja Korošec je povedla žogo v napad, podala je do Lare Prašnikar, ki je na levi strani našla kapetanko Matejo Zver, ki je prodrla proti sredini. Žoga je šla do Pamele Begić, ki je z globinsko žogo lepo zaposlila Laro Prašnikar, ki je v svoji 40. tekmi v dresu članske reprezentance dosegla že svoj 27. gol! V 23. minuti je Prašnikarjeva spet našla Matejo Zver, ki je merila z leve mimo gola. Lara in Mateja sta kombinirali še v 25. in 41. minuti, a žoga ni hotela v francosko mrežo.

V 28. minuti prosti strel za Francijo in gol. Med strelke se je vpisala Marie-Antoinette Katoto, napadalka PSG-ja, za izenačenje je podala Amel Majri.

Drugi polčas je Slovenija začela s spremenjeni postavi: Špelo Kolbl je nadomestila Ana Milović. Začelo se je obetavno in podjetno za našo vrsto, saj je Mateja Zver po levem boku ušla Francozinjam, s povratno žogo je na sredi kazenskega prostora zaposlila Dominiko Čonč, a so gostje uspele le nekako blokirati strel. Mateja Zver je bila v naslovni vlogi tudi v 55. minuti, ko je bil na vrsti nov protinapad »dva na dva«, ki ga je Mateja zaključila sama s strelom po tleh.

Po 1:2 do 2:2

V 60. minuti je Francija povedla. Po podaji z leve strani je bila pred golom Slovenije najvišja  Marie-Antoinette Katoto, ki je dosegla že svoj 15. gol v članskem dresu Francije.

V nadaljevanju je tempo igre rahlo padel. V 75. minuti pa nova akcija, ki jo je s strelom z roba kazenskega prostora sklenila Manja Rogan. Njen nevaren strel so Francozinje odbile v kot, ki ga je naša ekipa izvedla, gostje so žogo odbile spet nazaj v polje. Do nje je prišla spet Manja Rogan, ki je podala z desne strani pred gol, kjer pa je le drobec sekunde ločil Laro Prašnikar, da žogo zabije v gol.

V 85. minuti je izvrstno merila Mateja Zver, še boljše pa posredovala francoska golmanka, ki je tako preprečila izenačujoči gol za Slovenijo.

Kar se ni zgodilo v 85., se je v 87.  Ana Milović je izsilila 11- metrovko, ki jo je v gol spremenila kapetanka Mateja Zver, ki je v 88. minuti poravnala na 2:2. To je bil 40. gol Mateje v dresu članic, za katere je danes igrala 71. uradno tekmo.

Žal pa so na koncu točke odšle v goste, Francija je v 94. minuti z 11-metrovke prišla do končne zmage 2:3. 

Poraz, ki težko pade

»Ko ekipa tako v prejšnjih kvalifikacijah proti Nizozemski kot danes proti Franciji odigra tako kvalitetno ter si danes za nameček ustvari še toliko 100-odstotnih priložnosti, potem ti težko pade tale poraz. Čeprav je jasno, da Francija ni zastonj 5. ekipa na svetu. Ampak bom rekel takole: če teh deklet ni poljubil kanček športne sreče do sedaj, naj se to zgodi v nadaljevanju kvalifikacij,« je po tekmi dejal selektor Borut Jarc.

»Gol na koncu nas je podrl. Minuto do konca nismo uspele izbiti žoge ven iz kazenskega prostora. Kaj naj rečem? Žalostna sem. Razlika v kvaliteti je bila vidna, potegnile smo se nazaj, ob tem pa imele protinapade in si ustvarile še nekaj priložnosti, ki pa jih nismo izkoristile,« je nadaljevala Lara Prašnikar.

»Hvala za čestitke, a smo razočarani. Res smo se borile, srce smo pustile na igrišču, žal pa nam vedno nekaj zmanjka. Preveč priložnosti smo imele, sama sem zapravila še dve, žoga ni hotela v mrežo. Upam, da proti Walesu odigramo boljše in zmagamo. Glavo gor, gremo dalje,« pa je piko na postavila kapetanka Mateja Zver.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA