12.05.2012 | U17
Dobrodelni Nemci

Največja športna zveza na svetu skrbi za ugled in pozitivne novice tudi izven nogometnih stadionov. Medtem ko so Max Meyer, Leon Goretzka in drugi v torek svoje prosto popoldne preživeli v središču Ljubljane, se je majhna delegacija Nemške nogometne zveze (DFB) odpravila v Medvode, obiskati delavnico, kjer ustvarjajo posamezniki z motnjami v osebnostnem razvoju.

Objekt ‚Barka Slovenija‘ je postavljen v idilično podeželsko okolje med gozdove, travnike, polja in nekaj hiš. Kontakt je vzpostavil nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart, ki pozna in podpira projekt že dobro leto: “Skrbimo za ta objekt, ker gre za majhen, zaseben projekt, ki nam veliko pomeni in ga podpirajo tudi nemška podjetja.“

Vodja doma Manca Sinko Kastelic in prebivalci objekta so pričakovali nemško delegacijo, ki so jo zastopali dr. Hans-Dieter Drewitz, Jurij Zigon in Daniel Niester, kar pred vrati. Sledil je prisrčen pozdrav. Čutiti pa je bilo mogoče, da so se sodelavci in predvsem stanovalci tega objekta, nemškega obiska izjemno razveselili, stekel je pogovor in Kastelicova je ob tem  razkrila, da je sam projekt Barka Slovenija stekel že leta 1997. Vse se je začelo v dveh majhnih razpadajočih hišah, kjer sta bili nameščeni delavnici. V zadnjem letu je s pomočjo vlaganj Wernerja Burkarta nastala prava ekološka hiša Barka Slovenija. Od jeseni 2011 nudi ta objekt nastanitev desetim prebivalcem običajno s težavami v duševnem razvoju. Dnevno prihaja v hišo še sedem posameznikov, ki tam delajo. V hiši izdelujejo med drugim svečnike in božične okraske. Vodja objekta je ob zadnji priložnosti predstavila tudi njihov moto: „Tukaj delamo vsi skupaj, ampak najpomembnejše je naše medsebojno prijateljstvo in naša delitev življenja.“

Dr. Hans Dieter Drewitz je s svojo odprtostjo kmalu osvojil srca tam stanujočih, zlasti ko je dejal: „Vsi smo enaki. Mi nismo prizadeti, ampak nas take naredi okolica. Z našim obiskom želimo pokazati, da kot DFB delegacija nismo prišli samo na nogometne tekme, pač pa da nam je mar za človeka.“ Seveda je sledilo obvezno vprašanje, ali se tudi v domu igra nogomet? „Seveda“, je ob tem odvrnila stanovalka Maja (28) in dodala: „Enkrat smo imeli celo turnir, na katerem smo osvojili pokal.“

V preteklih letih se je v projektu Barka Slovenija spremenilo veliko. Cilj za prihodnost je zgraditev kantine za okoliška podjetja. Vodja doma pravi, da tukaj primarno ne gre za služenje denarja, pač pa za srečevanja s poslovneži, za ‚rušenje‘ predsodkov in tkanje poznanstev.“ Za ta projekt bodo potrebna denarna sredstva. Prav zato je bilo veselje toliko večje, ko je dr. Drewitz stanujočim ob koncu obiska obljubil donacijo v višini 2.000 €. Ob tej novici so zažareli obrazi in zapeli zahvalno pesem. „DFB se veseli, da s pridobljenim denarjem podpira dobrodelne namene. Želimo pomagati, ne glede na to, v kateri državi smo. Izstopajoč je naš primer pomoči v Mehiki, ki sem ga obiskal lani med svetovnim prvenstvom U-17,“ pravi Drewitz, ki je ob tej priložnosti stanujočim v Barki opisal najrazličnejše mehiške projekte.

Sinko Kastelčeva se veseli denarne donacije, še bolj pa so se razveselili kovčka, ki ga je s seboj prinesla nemška delegacija. V njem sta bila med drugim dva reprezentančna dresa. „S tema dresoma bomo zagotovo kmalu spet osvojili kak pokal,“ je ob tem še dodala vodja projekta.

Foto: DFB

SORODNE NOVICE

 • 24.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj izgubila proti Italiji
  Slovenija je odigrala še zadnje skupinsko srečanje na evropskem prvenstvu do 17 let. V Telkiju je bila z 0:3 boljša Italija, ki je že od devetnajste minute igrala z igralcem več. Slovenija se od evropskega prvenstva poslavlja s tremi osvojenimi točkami v skupinskem delu.
 • 24.05.2023 | U17
  Fotogalerija: Dobro vzdušje na zadnjem treningu
  Reprezentanco do 17 let čaka zadnji preizkus v skupinskem delu Evropskega prvenstva do 17 let. Varovanci Miša Brečka imajo vse v svojih rokah.
 • 23.05.2023 | U17
  EURO U17: Jutri odločilna tekma z Italijo
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je na letošnjem evropskem prvenstvu odigrala že dve srečanji. Sprva so se kadeti v četrtek pomerili s Srbijo in slavili s 4:2, nato pa so varovanci Miša Brečka v nedeljo klonili proti Španiji (3:1). Jutri bodo odigrali odločilno tekmo z Italijo, na kateri si lahko priigrajo napredovanje v četrfinale.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj klonila proti Španiji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je v Budimpešti odigrala drugo srečanje evropskega prvenstva U17. Na tekmi proti Španiji so varovanci Miša Brečka klonili s 3:1. V sredo se bodo pomerili še z Italijo.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Pred tekmo s Španijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, bo v nedeljo odigrala drugo srečanje na UEFA Evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 16:30 na stadionu Hidegkuti pomerila s Španijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.
 • 21.05.2023 | U17
  Fotogalerija Euro U17: Srbija - Slovenija 2:4
  Slovenska reprezentanca do 17 let je zabeležila zgodovinsko zmago na evropskem prvenstvu do 17 let, trenutke in veselje po tekmi pa smo ujeli v spodnji fotogaleriji.
 • 19.05.2023 | U17
  VIDEO: Vrhunci tekme in izjave akterjev po zmagi Slovenije na EP U17
  Slovenska reprezentanca je na evropvskem prvenstvu do 17 let zabeležila prepričljivo zmago proti Srbiji s 4:2. Po tekmi so pred mikrofon stopili Mišo Brečko, Luka Topalović in Kristjan Bendra.
 • 18.05.2023 | U17
  Slovenija do prve zmage na evropskem prvenstvu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. V Telkiju se je pomerila z izbrano vrsto Srbije in po odlični predstavi slavila z 2:4.  V nedeljo bodo varovanci Brečka pričakali Španijo.
 • 18.05.2023 | U17
  EURO U17: Danes za uvod s Srbijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, danes pričenja z UEFA Evropskim prvenstvom do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 17. uri na stadionu Telki pomerila s Srbijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.
 • 17.05.2023 | U17
  Euro U17: Borba za grb in eden za drugega
  Dan pred prvo tekmo na Evropskem prvenstvu do 17 let je Slovenija opravila edini trening pred začetkom v Budimpešti, v mešani coni pa sta cilje Slovenije predstavila selektor Mišo Brečko in kapetan Lovro Golič.

DELI NA