Dijaki nogometnega razreda opravili testiranje Telasi

Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.

Za oceno gibljivosti so bili izmerjeni največji pasivni obsegi gibov v ključnih sklepih spodnjih okončin in trupa (goniometrija). Jakost in moč sta bili vrednoteni za mišice gležnja, kolena, kolka in trupa v statičnih pogojih (elektronska dinamometrija). Pomerjena je bila ekscentrična jakost upogibalk kolena, saj je ta tip moči pri tej mišični skupini ključen za varno gibanje. Sledile so še meritve statične stabilnosti (sposobnost zadrževanja mirne enonožne stoje) in dinamične stabilnosti (učinkovitost umirjanja po doskoku na ploščo za merjenje sil). Naredila se je tudi kratka amnezija zgodovine poškodb posameznika.

Celoten sklop testiranja je trajal 30 min za posameznega dijaka. V tem štiri dnevnem sklopu je bilo testiranih 72 fantov nogometnega razreda NZS (letnik 2000-2004).

Iz dobljenih podatkov se bo pripravila ocena tako bilateralne (a)simetrije (med levo in desno okončino) kot tudi funkcionalne (a)simetrije (med nasprotnimi mišicami oziroma gibi).

V roku 3-4 tednov po zaključku vseh meritev bo vsak posameznik prejel poročilo, v katerem bodo popisane morebitne večje asimetrije in druge posebnosti. Predstavljena bodo tudi priporočila za korektivno ukrepanje v primerih, ko bodo občutnejše asimetrije prisotne.

Inštitut Športa Univerze na Primorskem pod vodstvom dr. Nejca Šarabona bo rezultate meritev uporabil za nadaljnje raziskave na tem področju. Prav tako pa bodo dobljeni podatki v veliko pomoč pri delu nogometnih razredov NZS, predvsem pri načrtovanju trenažnega procesa (telesne priprave) prilagojenega posamezniku.

Tekst, foto: Nogometni razredi
 

SORODNE NOVICE

 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.
 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.

DELI NA