Dijaki nogometnega razreda opravili testiranje Telasi

Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.

Za oceno gibljivosti so bili izmerjeni največji pasivni obsegi gibov v ključnih sklepih spodnjih okončin in trupa (goniometrija). Jakost in moč sta bili vrednoteni za mišice gležnja, kolena, kolka in trupa v statičnih pogojih (elektronska dinamometrija). Pomerjena je bila ekscentrična jakost upogibalk kolena, saj je ta tip moči pri tej mišični skupini ključen za varno gibanje. Sledile so še meritve statične stabilnosti (sposobnost zadrževanja mirne enonožne stoje) in dinamične stabilnosti (učinkovitost umirjanja po doskoku na ploščo za merjenje sil). Naredila se je tudi kratka amnezija zgodovine poškodb posameznika.

Celoten sklop testiranja je trajal 30 min za posameznega dijaka. V tem štiri dnevnem sklopu je bilo testiranih 72 fantov nogometnega razreda NZS (letnik 2000-2004).

Iz dobljenih podatkov se bo pripravila ocena tako bilateralne (a)simetrije (med levo in desno okončino) kot tudi funkcionalne (a)simetrije (med nasprotnimi mišicami oziroma gibi).

V roku 3-4 tednov po zaključku vseh meritev bo vsak posameznik prejel poročilo, v katerem bodo popisane morebitne večje asimetrije in druge posebnosti. Predstavljena bodo tudi priporočila za korektivno ukrepanje v primerih, ko bodo občutnejše asimetrije prisotne.

Inštitut Športa Univerze na Primorskem pod vodstvom dr. Nejca Šarabona bo rezultate meritev uporabil za nadaljnje raziskave na tem področju. Prav tako pa bodo dobljeni podatki v veliko pomoč pri delu nogometnih razredov NZS, predvsem pri načrtovanju trenažnega procesa (telesne priprave) prilagojenega posamezniku.

Tekst, foto: Nogometni razredi
 

SORODNE NOVICE

 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.
 • 17.07.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V Kranju z Iličićevo donacijo nastaja park Jojo
  Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je finančno podprl obnovo igrišča na Planini, so sporočili iz kranjske občine. Zvezdnik italijanske Atalante je s kranjsko občino sklenil 30 tisoč evrov vredno donatorsko pogodbo za ureditev enega od javnih športnih igrišč za otroke na Planini 2, kjer je tudi sam živel in se igral kot otrok.
 • 16.06.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa vnovič nagradila projekt NZS in MZL Debeli rtič
  Uefina fundacija za otroke je tudi letos nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki omogoča otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju in izvajanje nogometnih aktivnosti.
 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.
 • 15.01.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom
  Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.
 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.

DELI NA

0