21.03.2011 | A
Cesar bo do petka nared
Slovenska nogometna reprezentanca je večinoma že zbrana na Ptuju in v Kidričevem, kjer se v teh dneh pripravlja na kvalifikacijski tekmi za Euro 2012 z Italijo (petek v Stožicah) in s Severno Irsko (prihodnji torek v Belfastu). Manjkajo še trije nogometaši, glavna vest dneva pa je ta, da bo že za tekmo z Italijo bržčas nared Boštjan Cesar.

Čvrsti branilec in pravi poveljnik slovenske zadnje vrste je bil pod vprašajem za petkov obračun zaradi zloma nosu, ki ga je staknil v dresu Chieva v italijanskem prvenstvu. Danes pa je na novinarski konferenci na Ptuju povedal, da gre stanje na boljše, skoraj zanesljiv nastop na pomembni tekmi z Italijo pa je praktično potrdil tudi reprezentančni zdravnik dr. Matjaž Vogrin.

"Tukaj smo zaradi nogometa in rezultatov. Veseli smo, da smo se spet zbrali. Kar zadeva nos - ta je še na glavi, to je najbolj pomembno," je uvodoma v šaljivem tonu začel Cesar in nadaljeval: "Gre na bolje, danes sem že treniral, fizično pa sem pripravljen. Mogoče se bom še kak dan malce 'šparal' pri dvobojih na treningih. V četrtek bom že bolj resno vadil, nato pa tekmo skušal odigrati na najvišji ravni," je dejal Cesar, ki ga bo na obrazu krasila zaščitna maska v slovenskih barvah in barvah Chieva.

Cesar pa ni edini, ki je bil pod vprašajem. Še vedno je močno vprašljiv nastop napadalca Tima Matavža, ki ima težave s prepono. Če bi mogoče zaradi same poškodbe morda celo lahko igral v petek, pa je vprašanje, kako je z njegovo pripravljenostjo. To bodo v teh dneh ocenili v strokovnem štabu in se nato odločili, ali bo igral ali ne. Na današnjem dopoldanskem treningu je vadil individualno.

Ob tem se je komu porodila ideja, da bi z Italijani selektor Matjaž Kek zaigral le z enim pravim napadalcem (Milivojem Novakovićem), ki bi mu iz "ozadja" pomagal kdo izmed ofenzivnih vezistov. A Kek je takšno možnost kategorično zanikal, zatorej gre pričakovati ob Novakoviću Zlatka Dedića ali Zlatana Ljubijankića.

"Igra z enim napadalcem je edina varianta, o kateri ne razmišljam. Je več različic, ampak igra z enim napadalcem ne pride v poštev. Še vedno je dovolj ofenzivno naravnanih igralcev, ki ponujajo rešitve. Imam zaupanje v te igralce. Pri Timu pa bomo videli, kaj se bo dogajalo. Ta njegova poškodba in pazljivost pri individualnem delu je potegnila za sabo, da smo poklicali še enega igralca. Z nami je že treniral Dare Vršič, kar pomeni, da se bo Nejc Pečnik pomaknil bližje golu, Dare pa v vezno linijo. Tudi kartoni grozijo nekaterim vezistom v nadaljevanju kvalifikacij in zato smo bili prisiljeni razmišljati nekaj v tej smeri. O igri z enim napadalcem pa gotovo ne," je pojasnil Kek.

Slovenski selektor je nekaj besed namenil tudi težko pričakovanemu dvoboju z vodilno ekipo skupine Italijo. "V tem trenutku je ta tekma derbi skupine, ampak mrtvi se štejejo na koncu. Takrat se potegne črta. Točke je treba ves čas zbirati, kjer se le da. Tri točke so na voljo tako kot na vsaki tekmi. Seveda, izziv je zaradi uglednega tekmeca večji. Pomembna pa je vsaka tekma. Kaj ti pomaga, če premagaš Italijane, pa potem ne prideš do točk na Ferskih otokih?" pravi Kek.

"Zame je pomembno, da smo mi na pravi ravni. Mi moramo biti angažirani, agresivni, razigrani oziroma v principih naše igre, v kateri stremimo k možnosti in razmišljanju, da v vsakem trenutku lahko Italijanom zabijemo gol. Poskušali bomo s treningi malo osvežiti ekipo, saj imajo nekateri za sabo dolgo klubsko kilometrino, in pa čim prej priti do naše prepoznavnosti. Je pa res, da je to zdaj mnogo lažje narediti, saj se fantje poznajo, poznajo princip dela ..." je še dodal Kek, ki čaka na pripravah le še na Dedića, Jasmina Handanovića in Pečnika, ki se bodo reprezentanci pridružili v torek.

V skupini C vodi Italija z 10 točkami s štirih tekem, Slovenija je druga s sedmimi točkami, Estonija tretja s šestimi (obe po štiri tekme), Severni Irci so četrti, na treh tekmah so zbrali pet točk, Srbija ima po štirih tekmah štiri točke, "odpisani" Ferski otoki pa so na petih tekmah iztržili remi in štiri poraze.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA