18.02.2012 | Ženska A
Branko Gros o izzivih ženskega nogometa ter ambicioznejših ciljih

Branko Gros vodi komisijo za ženski nogomet, pred katero je pomembno leto. Zimska ženska liga je uspešno končana, danes se prvič zberejo reprezentantke na pregledni tekmi, aprila se nadaljujejo kvalifikacije za EP, pred nami pa je najbolj izenačeno državno prvenstvo članic.

Za začetek pa ocena zimske ženske lige.
»Mislim, da to tekmovanje je potekalo na visokem rang. Liga je dosegla namen – dekletom smo omogočili, da so aktivno preživele odmor med jesenskim in spomladanskim delom prvenstva.

Kaj reči o sami kvaliteti?
»Napreduje, tudi in predvsem zavoljo kvalitetnega strokovnega dela. Vesel sem, ker se vključujejo nove sredine, ki jih dosedaj ni bilo. To je vse v skladu s ciljem, ki mu sledimo – povečati bazo. Zato bomo naredili vse, da ti klubi zaživijo in se vključijo v tekmovanja pod okriljem NZS.«

Letošnje državno prvenstvo članic bo izjemno izenačeno.
»Kot se sam spomnim, tako izenačenega prvenstva še ni bilo. Kar pet zasedb se bori za naslov. Prvenstvo bo zelo zanimivo. To je dobro za ženski nogomet, ki bo tako privabil še več gledalcev, zanimivejši pa bo tudi za medije.«

Pestro in pomembno leto čaka tudi reprezentančne selekcije.
»Nadaljevali bomo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, na seznamu bo kar nekaj zanimivih prijateljskih tekem. V začetku marca (2.3.) nas čaka gostovanje pri Bayernu, aprila prva tekma drugega dela kvalifikacij, jeseni pa še kvalifikacije za vrsti U17 in U19.«

Članice so dobile novega selektorja.
»Že pred časom sem dejal, da je potrebno v A vrsti narediti kvaliteten preskok. Rezerve so ogromne, narediti pa je treba precej več ter doseči boljše rezultate. Vesel sem, ker smo dobili takega strokovnjaka, kot je Damir Rob. Prepričan sem, da je ravno on tisti, ki lahko zagotovi dvig strokovnega dela, boljšo motivacijo in rezultate.«

Reprezentanca se bo prvič zbrala že danes v Velenju.
»Na sporedu je pregledna tekma, ki bo dala selektorju vpogled v dejansko situacijo ženskega nogometa v Sloveniji.«

Velik dogodek pa bo gostovanje na Bavarskem pri Bayernu.
»Tu gredo velike zasluge Heiki Ullrich z Nemške nogometne zveze, ki nas je obiskala prejšnji mesec.«

Cenjena gostja se je kar nekaj dni mudila v Sloveniji.
»Vesel sem tega obiska! V pogovoru z njo smo prišli do pomembnega spoznanja – delamo in razmišljamo v pravo smer. Tega smo veseli, hkrati pa je to še ena dodatna obveza pri pripravi strategije ženskega nogometa. Heike Ullrich nam je pri tem pripravljena nuditi vso potrebno pomoč, tako osebno kot preko Uefe, ki precej vlaga v ženski nogomet.«

Obiskala je tudi  ŽNK Teleing Pomurje.
»Presenečena je bila nad organiziranostjo kluba, ki je najbolje organiziran na našem področju. Prepričana je, da tudi nekateri nemški klubi niso tako vodeni in organizirani. Je pa izpostavila, da moramo še naprej delati na širitvi baze, predvsem pa se velja tu obrniti na osnovne šole. Precej bolj fleksibilni pa bi morali biti tudi pri predpisih.«

Omenili ste strategijo ženskega nogometa.
»Pripravljamo jo v sodelovanju s službo pri Nogometni zvezi Slovenije. Cilji so jasni – doseči razmah in velik razvoj ženskega nogometa. Povečati želimo bazo, več pa moramo vlagati v strokovno delo. Pomembno je, da se z deklicami dela strokovno in kvalitetno. V delo bi radi vključili več trenerk ter sodnic. Ženski nogomet naj gre ženskam. Ko nam bo to uspelo, bo imela precej od tega tudi reprezentanca, saj bo selekcija lažja, nabor igralk pa širši.«

Sloveniji je pripadla čast, da gosti enega od kvalifikacijskih turnirjev za evropsko prvenstvo U17.
»To bo organizacijski zalogaj, a se ne bojim, da ga ne bi izpeljali tako, kot si ga želimo. S tem imamo že precej izkušenj. Pri določenih klubih je že precej zanimanja, da gostijo ta turnir. Omenjeni turnirji pa so odlična priložnost za promocijo ženskega nogometa, to moramo izkoristiti.«

Tekst: D. P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | Ženska A
  Članice v Španiji, v soboto proti Finski
  Ženska članska reprezentanca je v Španiji, kjer se bo merila na močnem mednarodnem turnirju. Uvodoma bodo varovanke selektorja Saše Kolmana odigrale s Finsko, tekma bo v soboto, 24.2.
 • 09.02.2024 | Ženska A
  Znan seznam igralk za turnir v Španiji
  V mesecu februarju z delom nadaljuje ženska nogometna članska reprezentanca, ki bo od 24.2. do 27.2. igrala na močnem turnirju v Španiji. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na turnirju.
 • 07.02.2024 | Ženska A
  Kaja Korošec z dvema goloma, nova prilika za Najo Poje Mihelič
  Minuli teden se je sklenil redni del lige prvakinj, kjer smo imeli tudi štiri legionarke. Eintracht Frankfurt in Paris FC sta v skupini zasedla 3. mesto v svoji skupini, Roma in St. Pölten pa četrto. V zadnjem krogu se je zmage veselila le Lara Prašnikar, ki je igrala 79 minut na tekmi proti Rosengradu.
 • 24.01.2024 | Ženska A
  Članice na turnir v Španijo
  V mesecu februarju z delom nadaljuje ženska nogometna članska reprezentanca. Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo v drugi polovici meseca tekmovale na močnem mednarodnem turnirju v Španiji. Turnir Pinatar Cup bo na sporedu v mestu San Pedro del Pinatar v regiji Murcia.
 • 19.12.2023 | Ženska A
  Dve podaji Lare Prašnikar
  Članice ženske slovenske nogometne reprezentance sklepajo leto 2023. S prvenstvom so že končali v Avstriji in na Hrvaškem in Švici, v ostalih državah pa jih to še čaka.
 • 05.12.2023 | Ženska A
  Po porazu na Češkem slovo od Lige B
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v zadnjem, 6. krogu lige narodov v skupini B4 v Pardubicah izgubila proti Češki z 0:4 (0:2). S porazom so Slovenke nazadovale v ligo C.
 • 05.12.2023 | Ženska A
  Na Češkem želijo do zmage
  Ženska članska reprezentanca nocoj od 19. uri igra zadnjo tekmo rednega dela lige narodov. To bo tekma 1. in 3. ekipe v skupini B4.
 • 03.12.2023 | Ženska A
  Na Češko po zmago
  Ženska članska reprezentanca je danes prispela na Češko, kjer se bo v torek, 5.12., pomerila z domačinkami na zadnji tekmi rednega dela lige narodov.
 • 01.12.2023 | Ženska A
  Prva zmaga Slovenje v ligi narodov
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na peti tekmi lige narodov v Kopru premagala Bosno in Hercegovino z 2:1 (0:1). Izbranke Saše Kolmana bodo zadnjo tekmo proti Češki v gosteh odigrale v torek.
 • 01.12.2023 | Ženska A
  Danes v Kopru proti Bosni in Hercegovini
  Ženska reprezentanca danes ob 18. uri v Kopru nadaljuje s tekmami v ligi narodov. Na peti tekmi tekmovanja se bo pomerila z Bosno in Hercegovino, s katero je v prvem delu novoustanovljenega tekmovanja remizirala (1:1).

DELI NA