Boj za prvo trofejo

Premiera nove tekmovalne sezone se bo odvila z drevišnjim superpokalnim bojem kot uvodom v jubilejno 20. sezono prvoligaškega tekmovanja. Boj za prvo lovoriko sezone bosta bila državni prvak z Obale in štajerski pokalni prvak. Slednji tudi brani superpokalno lovoriko in ob morebitni zmagi bi bil Maribor prvi, ki bi dvakrat zapored osvojil ta naslov.

V štajerski slačilnici novi obrazi

Superpokal bo tako le uvod v kvalifikacijske boje v Evropi, ki moštvi čakajo v naslednjih tednih in prvoligaški ples, ki se pričenja prihodnji konec tedna. Vseeno pa bodo misli sprva osredotočene na domače zelenice, kjer prvi cilj sezone Koprčani oz. Mariborčani že lahko dosežejo. Prvi svojih vrst niso posebej prevetrili, še vedno je nosilec igre Miran Pavlin, ki je lani na prvem prvenstvenem dvoboju ekip z golom v 63. minuti določil zmagovalca (1:2). Na drugi strani pa so vijoličasti ob izgubi Miheliča in Školnika, ki sta se preselila na Portugalsko k reprezentantu Nejcu Pečniku ter brez Flavia okrepili z Mitjo Vilerjem, Goranom Cvijanovičem, Aleksandrom Rajčevičem in Tomislavom Pavličićem, v tem tednu pa v svoje vrste zvabili tudi obetavna mlada slovenska nogometaša, vezista Josipa Iličiča ter zdaj že nekdanjega napadalca Interblocka, Roberta Beriča. Prav tako se je po vrnitvi z Afrike in nekaj prostih dni v ekipo vrnil Elvedin Džinič.

Koprčani prvič ali Mariborčani drugič?

Po mesecu dni priprav in iskanja pravih igralcev, ki bodo skupaj tvorili odlično moštvo, je na vrsti prvi preizkus. Zaradi obnove Bonifike bo tekma odigrana na Ljudskem vrtu, Mariborčani pa si zagotovo pred svojim občinstvom želijo ponoviti lanskoletni uspeh proti Interblocku. Kot prvi se bodo skušali vpisati v zgodovino kot dvakratni zmagovalci, a naloga bo vse prej kot lahka. Nasproti jim bo stal močan Koper, ki jih je ugnal že v lanski sezoni in ligaško tekmovanje zaključil kot prvak.

V štirih bojih sta si ekipi v pretekli sezoni razdelili po eno zmago, en poraz in dva neodločena izida, v 24. krogu s po dvema goloma na vsaki strani, zadnji dvoboj pa ni postregel z zadetki, niti prinesel zmagovalca. Dvakrat sta mrežo tresla Tavares in Jelič, pri Koprčanih je bilo strelcev toliko, kot zadetkov. Sicer pa sta moštvi končali kot prvo oz. drugo uvrščeni na ligaški razpredelnici, kjer so Koprčani prejeli zadetek več od Mariborčanov, zadeli 35, kar je devet golov manj, kot štajersko moštvo, prejeli nekaj kartonov več, a v skupnem seštevku premagali nogometno moštvo z vzhodnega dela države. Kako bo tokrat?

Z Obale na Štajersko po zmage

Poseben naboj bo čutiti pri tistih, ki so v prestopnem roku zamenjali barve enega kluba za drugega. Med njimi je tudi Mitja Viler, ki se bo v ogrevanju pred Evropo predstavil proti svojemu nekdanjemu klubu. »S prilagajanjem ni bilo težav. Je pa res, da je ta del Slovenije bolj soparen in ne ponuja takojšnje osvežitve v morju. A to ni primarnega pomena. Tu smo, da treniramo in se dokazujemo s svojimi predstavami.« Novinca je Darko Milanič postavil na levo obrambno pozicijo, ta pa upa na dobro minutažo. »Ko sem se odločil za Maribor, sem upal na čim več tekem v evropskih pokalih,« razlaga 23-letnik, ki se dobro zaveda, kaj evropske zelenice ponujajo.

Seveda tudi Koprčani na drugi strani v tekmovalno sezono hitijo nabirati zmage, potrdi Nedžad Okčič, ki bolj kot na spremembe v ekipi stavi na kvaliteto in izkušnje, ki jih je moštvo nabralo preko lanske sezone. »Naš namen je znan. Želimo osvajati lovorike.« In prva bo na voljo že drevi ob 21. uri. Koprčani so bili v boju za Superpokal pred tremi leti, a takrat klonili proti Domžalam, Mariborčani pa prvega osvojili preteklo leto.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA