05.11.2020 | U21
Ačimović predstavil prvi seznam

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Milenko Ačimović je na današnji spletni novinarski konferenci, ki se jo je udeležil tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin, predstavil seznam reprezentantov za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo.

Mladi reprezentanti bodo 12. novembra ob 18.15 gostovali v Braunschweigu, medtem ko bo tekma z Rusijo 17. novembra ob 18.00 v mariborskem Ljudskem vrtu. Tako Nemčija, kot tudi Rusija sta si že zagotovili udeležbo na prihajajočem evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska.

Milenko Ačimović, ki bo reprezentanco zbral v ponedeljek, je dejal, da bo cilj na evropskem prvenstvu do 21 let preboj iz skupinskega dela.

"Za zdaj jedro ekipe ostaja podobno, kot je bilo. Analizirali in pregledali smo tudi naslednja tekmeca. Imeli bomo dva treninga, veliko se ne da spremeniti, a igralci se poznajo, saj so veliko že odigrali," je na novinarski konferenci pojasnil nekdanji reprezentant Ačimović.

Po prevzemu ekipe je naredil seznam 84, 85 igralcev, ki so bili že v mladih ali celo članskih ekipah, skupaj bo oblikoval jedro petnajsterice. "Nekaj je bilo talentiranih, ki so šli zgodaj v tujino, a tam ne igrajo. Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco prav tako zame ne bodo pomembni, ampak pomembno bo, da igrajo najboljši do 21 let. Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim," je priložnost za razvoj mladih igralcev napovedal Ačimović.

Prav tako ne bo zanemaril slovenske lige. "Petnajst jih je na seznamu, ki standardno igrajo v naši ligi. Ni treba iti za vsako ceno v tujino, da se izbori reprezentančni dres. Pomembno je, da nogometaš igra redno in dobro. Jaka Bijol in Sandi Lovrič sta v reprezentanci A, prišla bi prav tudi nam. Prednost bo imela članska ekipa Matjaža Keka, a mislim, da bova lahko s selektorjem dobro sodelovala in našla način, da se dopolnjujemo," je ocenil Ačimović.

Tako kot športni direktor slovenskih reprezentanc Miran Pavlin je napovedal, da bodo gradili tako ekipo, iz katere bi lahko kmalu prišlo v člansko vrsto pet, šest nogometašev. "Ti bodo v prihodnosti nosilci in prav je, da čim prej okusijo to najvišjo raven. Jana Oblaka je pri 17 letih v vrata postavil selektor Tomaž Kavčič in vsi vemo, kam je Jan potem prišel," je izpostavil Pavlin, tudi nekdanji reprezentant.

Dotaknil se je tudi morebitnih sprememb v vodstvih ostalih mlajših reprezentanc, kjer bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med ekipami. O imenih ta čas še ni želel govoriti, a je poudaril, "da imajo nekdanji veliki igralci to prednost, da vedo, kaj tujina zahteva, kar se je težko naučiti in prav to je razlika med odločnim in dobrim trenerjem".

"Pri 37 letih je priložnost za vodenje slovenske reprezentance dobil Srečko Katanec, ki tudi ni imel izkušenj, pol leta je bil prej v Gorici, pa nas je pripeljal v zgodovino," je nazorno opisal Pavlin, ki je bil tudi del ekipe pred slabima dvema desetletjem, ki se je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Ačimovič je zatrdil da bo ekipo izbiral na podlagi dogajanje na treningih in tekmah. Ob tem je še enkrat izpostavil pomen evropskega prvenstva in priložnosti, ki se ponuja za naše mlade nogometaše. "Prvenstva si niso izborili, smo gostitelji, cilj pa je, da pridemo iz skupinskega dela v nadaljevanje. To je dokaj ambiciozen načrt, ampak to je največje nogometno tekmovanje pri nas doslej in se moramo izkazati na igrišču," je dodal Ačimović.

Po njegovih besedah bosta dodatni motiv za igralce polne Stočice in možnost uveljavitve na evropski in svetovni sceni, ki so mogoča na teh prvenstvih. V svoj strokovni štab je povabil Miša Brečka, s katerim je bil od poletja z ekipo do 18 let, ter Mateja Drobniča, ki je že vpet v mladinski nogomet in je med drugim prvi mladinski trener v Bravu.

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: MKo, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 11.09.2023 | U21
  Francozi premočni za Ačimovićevo četo
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025, ki ga bo gostila Slovaška, danes izgubila doma v Kopru proti zasedbi Francije, ki jo vodi nekdanji reprezentančni napadalec Thierry Henry. Mladi Francozi so slavili z izidom 0:4 (0:1).
 • 11.09.2023 | U21
  Na Bonifiki z mlado reprezentanco Francije
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška, odprla s pomembno zmago v Sarajevu. Naslednji tekmec Slovencev bodo Francozi, ki kvalifikacije pod vodstvom Thierryja Henryja pričenjajo prav pri nas, na koprski Bonifiki.
 • 07.09.2023 | U21
  Po preobratu dobili uvodno tekmo kvalifikacij
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je po preobratu dobila otvoritveno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. V Sarajevu sta za tri točke v razmaku štirih minut zadela Tjaš Begić in Tio Cipot, Slovenci se bodo v ponedeljek v Kopru pomerili še s Francozi.
 • 06.09.2023 | U21
  V prestolnici BiH za prve točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025
  Mlada reprezentanca Slovenije s tekmo proti Bosni in Hercegovini pričenja kvalifikacijske boje za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška. Dvoboj na sarajevski Grbavici se bo pričel ob 18:45.
 • 05.09.2023 | U21
  Mlada reprezentanca odpotovala v Sarajevo, Jevšenak optimističen pred začetkom kvalifikacij
  Reprezentanca Slovenije do 21 let se od nedelje v Čatežu pripravlja na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Ekipa selektorja Milenka Aćimovića se bo septembra pomerila z Bosno in Hercegovino ter Francijo, ki jo bo gostila v Kopru.
 • 29.08.2023 | U21
  Aćimović razkril seznam igralcev za kvalifikacijski tekmi z BiH in Francijo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let pričenja s kvalifikacijskimi boji za evropsko prvenstvo 2025. Mladi Slovenci bodo 7. septembra na sarajevski Grbavici gostje Bosne in Hercegovine, 11. septembra pa se bodo na koprski Bonifiki pomerili s Francijo. 
 • 20.06.2023 | U21
  V jesenske kvalifikacije z zmago
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji pripravljalni tekmi pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ugnala finske vrstnike. Ob koncu prvega polčasa je po podaji Svita Sešlarja zadel David Flakus Bosilj.
 • 19.06.2023 | U21
  Pred jesenskim pričetkom kvalifikacij še s Finsko
  Mlada reprezentanca Slovenije s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2025 pričenja septembra, selektor Milenko Aćimović pa bo junijski termin izkoristil za pripravljalno tekmo s Finsko.
 • 08.06.2023 | U21
  Aćimović predstavil seznam za Finsko
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 20. junija ob 17.00 v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odigrala prijateljsko tekmo s Finsko. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam vpoklicanih igralcev, ki se bodo zbrali 16. junija v Kranjski Gori, kjer bodo tudi trenirali.
 • 26.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca izgubila drugo pripravljalno tekmo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je na drugem pripravljalnem obračunu v Turčiji kljub boljši igri priznala premoč vrstnikom iz Azerbajdžana.

DELI NA