24.09.2010 | NZS
9. konferenca evropskih selektorjev in tehničnih direktorjev


V času od 20. do 22. septembra je potekala v Madridu 9. UEFA konferenca za selektorje in tehnične direktorje vseh 53 držav članic, ki sta se je udeležila tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek in vodja tehničnega sektorja Matjaž Jakopič.

Konferenco je odprl predsednik UEFA Michel Platini, udeležila sta se je tudi sekretar za šport Španije ter predsednik nogometne zveze Španije, vodil pa jo je Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA.
Glavna tema seminarja je bila analiza svetovnega prvenstva v Južni Afriki iz evropske perspektive. Predstavljeni so bili vsi statistični podatki prvenstva ter vodeni razgovori pred avditorijem 160 najimenentnejših predstavnikov evropskega in svetovnega nogometa z najuspešnejšimi selektorji svetovnega prvenstva– Vincentejem Del Bosquejem, Bertom Van Marwijkom, Joachimom Loeweom. Vsak iz svojega zornega kota so prestavili svoje delo in rezultat, nova spoznanja ter pot naprej.

V posebno čast in priznanje lahko zapišemo, da je bil Matjaž Kek kot selektor ene najuspešnejših držav Evrope, izbran s strani predstavnikov UEFE za razpravo pred tako imenentnim strokovnim avditorijem, skupaj z Carlosom Bilardom, tehničnim direktorjem CONMEBOLa ter Larsem Lagerbackom kot predstavnikom UEFA Jiri Panela. Pot male Slovenije, priprave in delo za prihodnost, so bili sprejeti z izjemnim zanimanjem in pozornostjo.
Seveda pa je največjo pozornost pritegnila predstavitev Fernanda Hierra, športnega direktorja španske nogometne zveze in Ginesa Melendeza, tehničnega direktorja, ki sta predstavila špansko nogometno šolo – pot igralcev od selekcioniranja do A reprezentance. Rezultat, ki so ga čakali 44 let, je plod trdega, strokovnega, sistematičnega in skupnega dela skozi zadnje 20-letno obdobje. Samo podatek, da predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar vodi zvezo že 22 let je dovolj zgovoren, da gre za pravo in načrtno dolgoročno delo nogometne zveze.

Namen konference je bil vsekakor dosežen v celoti, saj so bile poleg osrednje točke izvedene tudi delavnice v zvezi z usmeritvami evropskega nogometa v prihodnosti, trendi nogometne igre ter uvajanjem tehnologije pri sodniških odločitvah. Srečanje pa je omogočilo tudi celo vrsto prijateljskih pogovorov in razprav med selektorji, kar je tudi eden od ciljev vsakega takega dogodka. Morda je posebna zanimivost tudi priznanje, ki sta ga dobila Vincente Del Bosque in Marcello Lippi kot edina evropska trenerja, ki sta v dosedanji zgodovini evropskega nogometa osvojila dve največji trofeji: svetovni pokal in pokal lige prvakov. Predvsem pa je bilo pomembno, da se je 3 dni govorilo samo in le o nogometu.

Naslednja, 10. konferenca, je predvidena ponovno po evropskem prvenstvu 2012.


Tekst: NZS/MK
Foto: uefa.com

 

SORODNE NOVICE

 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.

DELI NA