24.09.2010 | NZS
9. konferenca evropskih selektorjev in tehničnih direktorjev


V času od 20. do 22. septembra je potekala v Madridu 9. UEFA konferenca za selektorje in tehnične direktorje vseh 53 držav članic, ki sta se je udeležila tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek in vodja tehničnega sektorja Matjaž Jakopič.

Konferenco je odprl predsednik UEFA Michel Platini, udeležila sta se je tudi sekretar za šport Španije ter predsednik nogometne zveze Španije, vodil pa jo je Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA.
Glavna tema seminarja je bila analiza svetovnega prvenstva v Južni Afriki iz evropske perspektive. Predstavljeni so bili vsi statistični podatki prvenstva ter vodeni razgovori pred avditorijem 160 najimenentnejših predstavnikov evropskega in svetovnega nogometa z najuspešnejšimi selektorji svetovnega prvenstva– Vincentejem Del Bosquejem, Bertom Van Marwijkom, Joachimom Loeweom. Vsak iz svojega zornega kota so prestavili svoje delo in rezultat, nova spoznanja ter pot naprej.

V posebno čast in priznanje lahko zapišemo, da je bil Matjaž Kek kot selektor ene najuspešnejših držav Evrope, izbran s strani predstavnikov UEFE za razpravo pred tako imenentnim strokovnim avditorijem, skupaj z Carlosom Bilardom, tehničnim direktorjem CONMEBOLa ter Larsem Lagerbackom kot predstavnikom UEFA Jiri Panela. Pot male Slovenije, priprave in delo za prihodnost, so bili sprejeti z izjemnim zanimanjem in pozornostjo.
Seveda pa je največjo pozornost pritegnila predstavitev Fernanda Hierra, športnega direktorja španske nogometne zveze in Ginesa Melendeza, tehničnega direktorja, ki sta predstavila špansko nogometno šolo – pot igralcev od selekcioniranja do A reprezentance. Rezultat, ki so ga čakali 44 let, je plod trdega, strokovnega, sistematičnega in skupnega dela skozi zadnje 20-letno obdobje. Samo podatek, da predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar vodi zvezo že 22 let je dovolj zgovoren, da gre za pravo in načrtno dolgoročno delo nogometne zveze.

Namen konference je bil vsekakor dosežen v celoti, saj so bile poleg osrednje točke izvedene tudi delavnice v zvezi z usmeritvami evropskega nogometa v prihodnosti, trendi nogometne igre ter uvajanjem tehnologije pri sodniških odločitvah. Srečanje pa je omogočilo tudi celo vrsto prijateljskih pogovorov in razprav med selektorji, kar je tudi eden od ciljev vsakega takega dogodka. Morda je posebna zanimivost tudi priznanje, ki sta ga dobila Vincente Del Bosque in Marcello Lippi kot edina evropska trenerja, ki sta v dosedanji zgodovini evropskega nogometa osvojila dve največji trofeji: svetovni pokal in pokal lige prvakov. Predvsem pa je bilo pomembno, da se je 3 dni govorilo samo in le o nogometu.

Naslednja, 10. konferenca, je predvidena ponovno po evropskem prvenstvu 2012.


Tekst: NZS/MK
Foto: uefa.com

 

SORODNE NOVICE

 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 03.03.2020 | NZS
  Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti
  Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.

DELI NA