24.09.2010 | NZS
9. konferenca evropskih selektorjev in tehničnih direktorjev


V času od 20. do 22. septembra je potekala v Madridu 9. UEFA konferenca za selektorje in tehnične direktorje vseh 53 držav članic, ki sta se je udeležila tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek in vodja tehničnega sektorja Matjaž Jakopič.

Konferenco je odprl predsednik UEFA Michel Platini, udeležila sta se je tudi sekretar za šport Španije ter predsednik nogometne zveze Španije, vodil pa jo je Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA.
Glavna tema seminarja je bila analiza svetovnega prvenstva v Južni Afriki iz evropske perspektive. Predstavljeni so bili vsi statistični podatki prvenstva ter vodeni razgovori pred avditorijem 160 najimenentnejših predstavnikov evropskega in svetovnega nogometa z najuspešnejšimi selektorji svetovnega prvenstva– Vincentejem Del Bosquejem, Bertom Van Marwijkom, Joachimom Loeweom. Vsak iz svojega zornega kota so prestavili svoje delo in rezultat, nova spoznanja ter pot naprej.

V posebno čast in priznanje lahko zapišemo, da je bil Matjaž Kek kot selektor ene najuspešnejših držav Evrope, izbran s strani predstavnikov UEFE za razpravo pred tako imenentnim strokovnim avditorijem, skupaj z Carlosom Bilardom, tehničnim direktorjem CONMEBOLa ter Larsem Lagerbackom kot predstavnikom UEFA Jiri Panela. Pot male Slovenije, priprave in delo za prihodnost, so bili sprejeti z izjemnim zanimanjem in pozornostjo.
Seveda pa je največjo pozornost pritegnila predstavitev Fernanda Hierra, športnega direktorja španske nogometne zveze in Ginesa Melendeza, tehničnega direktorja, ki sta predstavila špansko nogometno šolo – pot igralcev od selekcioniranja do A reprezentance. Rezultat, ki so ga čakali 44 let, je plod trdega, strokovnega, sistematičnega in skupnega dela skozi zadnje 20-letno obdobje. Samo podatek, da predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar vodi zvezo že 22 let je dovolj zgovoren, da gre za pravo in načrtno dolgoročno delo nogometne zveze.

Namen konference je bil vsekakor dosežen v celoti, saj so bile poleg osrednje točke izvedene tudi delavnice v zvezi z usmeritvami evropskega nogometa v prihodnosti, trendi nogometne igre ter uvajanjem tehnologije pri sodniških odločitvah. Srečanje pa je omogočilo tudi celo vrsto prijateljskih pogovorov in razprav med selektorji, kar je tudi eden od ciljev vsakega takega dogodka. Morda je posebna zanimivost tudi priznanje, ki sta ga dobila Vincente Del Bosque in Marcello Lippi kot edina evropska trenerja, ki sta v dosedanji zgodovini evropskega nogometa osvojila dve največji trofeji: svetovni pokal in pokal lige prvakov. Predvsem pa je bilo pomembno, da se je 3 dni govorilo samo in le o nogometu.

Naslednja, 10. konferenca, je predvidena ponovno po evropskem prvenstvu 2012.


Tekst: NZS/MK
Foto: uefa.com

 

SORODNE NOVICE

 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.
 • 24.09.2019 | NZS
  Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.
 • 23.09.2019 | NZS
  Izvršni odbor UEFA na obisku v NNC Brdo
  Izvršni odbor UEFA, ki bo jutri zasedal na redni seji v Ljubljani, se je danes mudil na obisku sedeža Nogometne zveze Slovenije.
 • 12.09.2019 | NZS
  V NNC Brdo drugi del Uefa CFM izobraževanja
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v preteklih dneh odvijal drugi dvodnevni seminar Uefinega izobraževanja CFM (Certificate in Football Management).
 • 03.09.2019 | NZS
  Dva pomembna dogodka Uefe v Ljubljani
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 24. septembra v Ljubljani gostila dva pomembna dogodka. Tega dne bo namreč v slovenski prestolnici potekal Izvršni odbor Uefe, ob tem pa se bo na Trgu republike odvijal tudi Uefa festival šolskega nogometa.
 • 12.07.2019 | NZS
  Izvršni odbor NZS potrdil sestavo ženskih lig
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji potrdil sestavi 1. slovenske ženske nogometne lige in lige deklet do 17. let. V vsaki bo nastopilo po osem klubov.

DELI NA