24.09.2010 | NZS
9. konferenca evropskih selektorjev in tehničnih direktorjev


V času od 20. do 22. septembra je potekala v Madridu 9. UEFA konferenca za selektorje in tehnične direktorje vseh 53 držav članic, ki sta se je udeležila tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek in vodja tehničnega sektorja Matjaž Jakopič.

Konferenco je odprl predsednik UEFA Michel Platini, udeležila sta se je tudi sekretar za šport Španije ter predsednik nogometne zveze Španije, vodil pa jo je Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA.
Glavna tema seminarja je bila analiza svetovnega prvenstva v Južni Afriki iz evropske perspektive. Predstavljeni so bili vsi statistični podatki prvenstva ter vodeni razgovori pred avditorijem 160 najimenentnejših predstavnikov evropskega in svetovnega nogometa z najuspešnejšimi selektorji svetovnega prvenstva– Vincentejem Del Bosquejem, Bertom Van Marwijkom, Joachimom Loeweom. Vsak iz svojega zornega kota so prestavili svoje delo in rezultat, nova spoznanja ter pot naprej.

V posebno čast in priznanje lahko zapišemo, da je bil Matjaž Kek kot selektor ene najuspešnejših držav Evrope, izbran s strani predstavnikov UEFE za razpravo pred tako imenentnim strokovnim avditorijem, skupaj z Carlosom Bilardom, tehničnim direktorjem CONMEBOLa ter Larsem Lagerbackom kot predstavnikom UEFA Jiri Panela. Pot male Slovenije, priprave in delo za prihodnost, so bili sprejeti z izjemnim zanimanjem in pozornostjo.
Seveda pa je največjo pozornost pritegnila predstavitev Fernanda Hierra, športnega direktorja španske nogometne zveze in Ginesa Melendeza, tehničnega direktorja, ki sta predstavila špansko nogometno šolo – pot igralcev od selekcioniranja do A reprezentance. Rezultat, ki so ga čakali 44 let, je plod trdega, strokovnega, sistematičnega in skupnega dela skozi zadnje 20-letno obdobje. Samo podatek, da predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar vodi zvezo že 22 let je dovolj zgovoren, da gre za pravo in načrtno dolgoročno delo nogometne zveze.

Namen konference je bil vsekakor dosežen v celoti, saj so bile poleg osrednje točke izvedene tudi delavnice v zvezi z usmeritvami evropskega nogometa v prihodnosti, trendi nogometne igre ter uvajanjem tehnologije pri sodniških odločitvah. Srečanje pa je omogočilo tudi celo vrsto prijateljskih pogovorov in razprav med selektorji, kar je tudi eden od ciljev vsakega takega dogodka. Morda je posebna zanimivost tudi priznanje, ki sta ga dobila Vincente Del Bosque in Marcello Lippi kot edina evropska trenerja, ki sta v dosedanji zgodovini evropskega nogometa osvojila dve največji trofeji: svetovni pokal in pokal lige prvakov. Predvsem pa je bilo pomembno, da se je 3 dni govorilo samo in le o nogometu.

Naslednja, 10. konferenca, je predvidena ponovno po evropskem prvenstvu 2012.


Tekst: NZS/MK
Foto: uefa.com

 

SORODNE NOVICE

 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.
 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.

DELI NA