24.09.2010 | NZS
9. konferenca evropskih selektorjev in tehničnih direktorjev


V času od 20. do 22. septembra je potekala v Madridu 9. UEFA konferenca za selektorje in tehnične direktorje vseh 53 držav članic, ki sta se je udeležila tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek in vodja tehničnega sektorja Matjaž Jakopič.

Konferenco je odprl predsednik UEFA Michel Platini, udeležila sta se je tudi sekretar za šport Španije ter predsednik nogometne zveze Španije, vodil pa jo je Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA.
Glavna tema seminarja je bila analiza svetovnega prvenstva v Južni Afriki iz evropske perspektive. Predstavljeni so bili vsi statistični podatki prvenstva ter vodeni razgovori pred avditorijem 160 najimenentnejših predstavnikov evropskega in svetovnega nogometa z najuspešnejšimi selektorji svetovnega prvenstva– Vincentejem Del Bosquejem, Bertom Van Marwijkom, Joachimom Loeweom. Vsak iz svojega zornega kota so prestavili svoje delo in rezultat, nova spoznanja ter pot naprej.

V posebno čast in priznanje lahko zapišemo, da je bil Matjaž Kek kot selektor ene najuspešnejših držav Evrope, izbran s strani predstavnikov UEFE za razpravo pred tako imenentnim strokovnim avditorijem, skupaj z Carlosom Bilardom, tehničnim direktorjem CONMEBOLa ter Larsem Lagerbackom kot predstavnikom UEFA Jiri Panela. Pot male Slovenije, priprave in delo za prihodnost, so bili sprejeti z izjemnim zanimanjem in pozornostjo.
Seveda pa je največjo pozornost pritegnila predstavitev Fernanda Hierra, športnega direktorja španske nogometne zveze in Ginesa Melendeza, tehničnega direktorja, ki sta predstavila špansko nogometno šolo – pot igralcev od selekcioniranja do A reprezentance. Rezultat, ki so ga čakali 44 let, je plod trdega, strokovnega, sistematičnega in skupnega dela skozi zadnje 20-letno obdobje. Samo podatek, da predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar vodi zvezo že 22 let je dovolj zgovoren, da gre za pravo in načrtno dolgoročno delo nogometne zveze.

Namen konference je bil vsekakor dosežen v celoti, saj so bile poleg osrednje točke izvedene tudi delavnice v zvezi z usmeritvami evropskega nogometa v prihodnosti, trendi nogometne igre ter uvajanjem tehnologije pri sodniških odločitvah. Srečanje pa je omogočilo tudi celo vrsto prijateljskih pogovorov in razprav med selektorji, kar je tudi eden od ciljev vsakega takega dogodka. Morda je posebna zanimivost tudi priznanje, ki sta ga dobila Vincente Del Bosque in Marcello Lippi kot edina evropska trenerja, ki sta v dosedanji zgodovini evropskega nogometa osvojila dve največji trofeji: svetovni pokal in pokal lige prvakov. Predvsem pa je bilo pomembno, da se je 3 dni govorilo samo in le o nogometu.

Naslednja, 10. konferenca, je predvidena ponovno po evropskem prvenstvu 2012.


Tekst: NZS/MK
Foto: uefa.com

 

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA