20.06.2010 | A
'Ekskurzija' v Johannesburgu

Selektor Kek je danes svojim izbrancem namenil prosti dan, ki pa so ga preživeli na ogledu Johannesburga.

Najprej so se odpravili proti Sowetu, zloglasnemu predelu južnoafriške prestolnice, kjer so že od nekdaj prebivali najrevnejši in večinoma črnski prebivalci. Soweto je bil središče boja proti apartheidu in se razteza na 150 kvadratnih kilometrih. Število prebivalcev je ocenjeno na okoli 1,3 milijona, domačini pa znajo povedati, da jih v Sowetu biva mnogo več. 16. junija 1976 se je prav tam začel miren pohod 15.000ih črnskih študentov, ki ga je nasilno prekinila policija in ob tem ubila več kot 500 protestnikov. 16. junij južnoafričani zato še vedno praznujejo kot dan mladih.

Ob vožnji skozi Soweto so se reprezentantje ustavili ob igrišču, polnem otrok, ki so z veseljem pozdravili nogometaše, se z njimi slikali in pokazali tudi nekaj svojega nogometnega znanja.
Od tam so se odpravili še proti edini ulici na svetu, johannesburški Vilakazi, na kateri sta prebivala dva dobitnika Nobelove nagrade – Nelson Mandela in Desmond Tutu. Prvi je v svetu ikona boja proti apartheidu, Tutu pa je kot prvi črnski anglikanski duhovnik v JAR za svoje prizadevanje proti odpravi neenakosti prav tako kot Mandela prejel Nobelovo nagrado za mir. Robert Koren in soigralci so si ogledali tudi hišo Nelsona Mandele, ki je urejena kot muzej in predstavlja večni opomin diskriminaciji.

Po ogledu sta sledila še postanka na tržnici v Rosebanku in nakupovalnem centru, od tam pa so se nogometaši odpravili nazaj proti hotelu in svoje misli zopet usmerili k sredini zadnji tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva.

Tekst in foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 02.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA