03.04.2023 | U17
Brečko: Ta ekipa še ni rekla zadnje

Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi zaključila z elitnim krogom kvalifikacija za evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo med 17. majem in 1. junijem potekalo na Madžarskem. Varovanci Miša Brečka so v skupini 7, kjer so se pomerili z reprezentancami Belgije, Norveške in Hrvaške, osvojili štiri točke in se kot ena izmed najbolje drugouvrščenih ekip uvrstili na zaključni turnir evropskega prvenstva.

Prvo srečanje v elitnem krogu kavlifikacij proti Belgiji se je končalo z neodločenim izidom 1:1, drugo srečanje proti Norveški so slovenski kadeti dobili z 0:1, na tretji tekmi proti Hrvaški pa so klonili z 1:2. Prav zadnja tekma s Hrvati pa je bila za varovance selektorja Brečka najbolj pomembna, saj je odločala o tem, kdo se bo uvrstili na zaključni turnir. "Nekateri fantje takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu na tekmi s Hrvaško res niso vedeli, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, čeprav smo se na klopi vsi zavedali doseženega uspeha. Zadnja tekma s Hrvaško je bila zares zelo nenavadna, kar je na nek način tudi botrovali k takšni reakciji naših reprezentantov," je zadnjo tekmo pokomentiral selektor Mišo Brečko.

Selektor je zatem spregovoril tudi o poteku priprav na elitni krog kvalifikacij: "Za priprave na kvalifikacijski turnir elitnega kroga nismo imeli veliko časa. Že v Sloveniji smo bili na žalost le nekaj dni in nato smo se že hitro preselili na Norveško. Nekateri od  igralcev, ki igrajo v tujini so se nam pridružili z zamikom, kar pomeni, da smo prvi skupni trening opravili šele na Norveškem. Priprave so sicer potekale efektivno, saj smo uspeli nadgraditi stvari, na katerih smo delali že na uvodnem kvalifikacijskem turnirju na Portugalskem. Že prva tekma proti Belgijcem nam je pokazala, da smo dobro krenili. Na omenjenem srečanju smo uspeli tudi povesti, kar je bil še en dokaz, da smo na pravi poti. To srečanje nam je pokazalo, da moramo izboljšati le še nekaj stvari, kar pa nam je po mojem mnenju tudi uspelo."

Slovenija je v prvem kvalifikacijskem krogu, ki je bil na sporedu novembra, v skupini 1 igrala proti Portugalski, Kazahstanu in Ferskim otokom. Tudi v prvem krogu pa je kadetska izbrana vrsta osvojila štiri točke in se v elitni krog uvrstila po zaslugi boljše gol razlike.

"Že na Portugalskem smo imeli nekaj sreče, saj smo se v elitni krog uvrstili zaradi boljše gol razlike. Podobno je bilo tudi tokrat, le da smo pred srečanjem s Hrvaško točno vedeli, kakšen rezultat nam odgovarja oziroma nam omogoča napredovanje na zaključni turnir. Če se vrnem k prvemu kvalifikacijskemu turnirju, smo imeli na drugem srečanju proti Kazahstanu malce smole, saj kljub nemalo priložnostim nismo uspeli doseči zadetka. Sicer pa smo bili že po prvem krogu zadovoljni s prikazanimi in verjeli smo, da nam lahko uspe napredovati tudi tokrat," se je uvodnega kvalifikacijskega turnirja spomnil selektor Mišo Brečko. Na Portugalskem je izbrana vrsta do 17 let na prvem srečanju proti Ferskim otokom dosegla zmago z 0:2, na drugem srečanju se je s Kazahstanom razšla brez zadetkov, na zadnji tekmi proti gostiteljici Portugalski pa varovanci Brečka klonili z 0:2.  

V ponedeljek, 3. aprila, bo v Budimpešti potekal žreb skupin zaključnega turnirja evropskega prvenstva do 17 let, ki se ga je dotaknil tudi selektor kadetske izbrane vrste: "Kar se žreba tiče, nimamo nobenih posebnih pričakovanj ali želja. Konec koncev med prvim in drugim bobnom ni velike razlike, saj smo v istem bobnu kot Italija, Nemčija in Anglija. Pustimo se presenetiti, po opravljenem žrebu pa bomo lahko začeli razmišljati o prvemu nasprotniku. Zagotovo pa moramo upoštevati dejstvo, da smo imeli že v elitnem krogu precej težke nasprotnike, ki bi se zlahka lahko znašli tudi na zaključnem turnirju evropskega prvenstva. Če smo se lahko kosali z reprezentancami iz elitnega kroga, lahko igramo proti vsakomur."

Slovenska reprezentanca do 17 let je do sedaj na zaključnih turnirjih evropksega prvenstva sodelovala trikrat. Prvič leta 2012, ko je Slovenija gostila turnir, drugič in tretjič pa so se na evropsko prvenstvo uvrstili leta 2015 in 2018. "Nobena izmed zadnjih dveh ekip, ki sta se uvrstili na evropsko prvenstvo do 17 let, ni v skupinskem delu zaključnega turnirja osvojila niti ene same točke, kar je za nas lahko zagotovo dodaten motiv, da poskušamo doseči čimboljši rezultat. Fantom sem že pred začetkom kvalifikacij dejal, da verjamem, da so sposobni narediti velike stvari in to so dokazali tudi v času kvalifikacij. Prepričan sem, da ta ekipa še ni rekla zadnje," je za konec dejal selektor Mišo Brečko.

Tekst: LD
Foto: UEFA/NZS

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA