16.10.2023 | U21
V Fazaneriji s severnimi sosedi

Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 

Ekipa selektorja Milenka Aćimovića bo na četrti tekmi kvalifikacij napadala četrto zmago, prvo na domači zelenici. Mladi Slovenci so kvalifikacije odprli z zmago v Bosni in Hercegovini, po domačem porazu s Francijo pa so se pred s tremi točkami vrnili z gostovanja na Cipru. V prvem polčasu tekme v Achnasu je dvakrat v polno meril Tio Cipot, zmago pa je v nadaljevanju srečanja dopolnil še David Flakus Bosilj. Zdaj je v mislih naslednja preizkušnja, pred Slovenci je nogometni spopad z avstrijskimi vrstniki.

Mladi reprezentanci Slovenije in Avstrije sta se doslej pomerili zgolj dvakrat, od zadnjega srečanja pa minevajo skoraj tri desetletja. Junija 1994 se je pripravljalna tekma končala z 1:1, naša reprezentanca pa je povedla z golom Ivice Vulića. Isti nogometaš je dvakrat zadel tudi oktobra 1993, ko so bili Slovenci s še dvema zadetkoma Ermina Šiljaka boljši z rezultatom 0:4. Zmage si želi tudi zdajšnja generacija. 

"Najprej smo se morali dobro regenerirati po zmagi in dobri predstavi na Cipru, ki je bila zelo pomembna za našo ekipo. Vemo, kaj nas čaka, analizirali smo igro avstrijske reprezentance. Naša želja je zmaga, ponoviti pristop, ki so ga kazali do sedaj, delovati moramo samozavestno in si želeti treh točk," poudarja Milenko Aćimović.

Selektor Slovenije priznava, da je zmaga na Cipru okrepila samozavest nogometašev: "V nogometu ni lepšega od zmage, ki je najboljša za vzdušje v ekipi in samozavest fantov. Avstrija je dobra in kompaktna reprezentanca, vendar imamo svojo kakovost in tega ne skrivamo. Želimo si zmagati, tega smo sposobni in verjamemo v tri točke."

"Ekipa je na visoki točki, zmaga pa nam je veliko pomenila, saj ni lahko zmagati na Cipru. Dva zadetka sta nekaj lepega, a tega ne bi dosegel brez ekipe. Upam, da bomo nadaljevali v tem ritmu. Soigralcem sem v slačilnici dejal, da je Fazanerija znana po tem, da ponudi pomoč dvanajstega igralca. Upam, da Prekmurje tudi jutri ne razočara," se vrnitve na domače igrišče veseli junak zmage na Cipru, Tio Cipot.

"Mislim, da bi nam tri točke veliko pomenile, v tej skupini smo nekaj že naredile, nova zmaga pa bi bila zelo pomembna v boju za uvrstitev," se tekme veseli Marcel Ratnik, ki je v Fazaneriji storil prve nogometne korake. Branilec Olimpije priznava, da je uspeh na Cipru dal dodatnega zagona nogometašem: "Zmaga na Cipru je bila zelo pomembno, tekma je bila zelo zahtevna, pokazati smo morali veliko potrpežljivosti. Ta zmaga nam daje dodaten naboj, tekma na domačem igrišču pa nam daje dodaten motiv. Verjamem, da nas jutri čaka dobra tekma, vsak si želi igrati pred polno Fazanerijo."

Avstrijci so v četrtek izgubili pripravljalno tekmo z Norveško, septembra pa so osvojili štiri točke. Uvodoma so se točko vrnili s Cipra, nato pa so pred domačimi navijači z goloma Lea Querfelda in Noaha Bischofa v drugem polčasu strli odpor Bosne in Hercegovine. V zasedbi selektorja Wernerja Gregoritscha, ki mlado reprezentanco Avstrije vodi že vse od leta 2012, najdemo tudi Pascala Estrado. Branilec ljubljanske Olimpije je eden od treh reprezentantov, ki ne igrajo v avstrijskem prvenstvu.

Dvoboj sosedov se bo v Fazaneriji pričel ob 18. uri, tudi s prenosom na Sportklubu. Cena vstopnice znaša 8 evrov, otroci do 14 let imajo prosti vstop.

REPREZENTANCA SLOVENIJE U21: 

Luka Baš (Radomlje), David Flakus Bosilj (De Graafschap/NIZ), Svit Sešlar (Eyüpspor/TUR), Žan Luk Leban (Farsley Celtic/ANG), Adrian Zeljković (Spartak Trnava/SVK), Enrik Ostrc (Helmond/NIZ), Mitja Ilenič (New York FC/ZDA), Martin Pečar (Bravo), Nejc Ajhmajer (Celje), Nino Milić (Celje), Jošt Pišek (Domžale), Mark Strajnar (Maribor), Marcel Lorber (Maribor), Rene Rantuša Lampreht (Rogaška), Nejc Gradišar (Rogaška), Lovro Štubljar (Empoli/ITA), Tjaš Begić (Parma/ITA), Žan Jevšenak (Benfica/POR), Tio Cipot (Spezia/ITA), Marcel Ratnik (Olimpija), Marko Brest (Olimpija), Srđan Kuzmić (Viborg/DAN), Anel Zulić (Viborg/DAN).

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA