18.04.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Aluminij

Prva liga Telemach, 32. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - ALUMINIJ

20. april 2024, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: Admir Bristrić in Justas Lasickas

Sredi tedna smo vendarle dočakali predzadnji slovenski derbi v letošnji sezoni Prve lige Telemach. Vredno je bilo potrpeti: stožiška zelenica je bila v izvrstnem stanju, večna rivala pa sta postregla s predstavo, ki je bila primerna prizorišču. Čeprav je prvenstvo že nekaj časa odločeno, so se tako Ljubljančani kot Mariborčani tekme lotili z veliko vnemo. Zmajem je nedvomno pripadel prvi polčas in zdelo se je, da bo bežigrajski hram nogometa za vijoličaste ostal zaklet. Toda v nadaljevanju so se gostje izpod Kalvarije dvignili in prišli do zaslužene zmage, Olimpija pa se bo navijačem skušala oddolžiti v soboto, ko gosti predzadnjo ekipo lige.

Kdo je vroč?

Le Zoran Zeljković ve, zakaj je Raula Florucza četrt ure pred koncem povlekel iz igre, namesto njega pa na igrišče poslal Karamatića. Avstrijec je bil namreč do menjave daleč najnevarnejši zmaj: zatresel je tako vratnico kot tudi mrežo, a mu je veselje pokvarila sodniška ekipa, ki ji ni ušel prepovedan položaj. Pod edini veljaven zadetek se je podpisal Motika, ki je bil v 6. minuti pred mariborskimi vrati povsem sam.

Ali ste vedeli?

Stožice so skoraj pet let (ali, če hočete, pol desetletja) veljale za neosvojljivo trdnjavo, ko je govora o večnih derbijih. Vijoličasti so v ljubljanskem hramu nogometa nazadnje slavili – reci in piši – septembra 2019, ko so zmago z 2:4 zrežirali Zahović, Kronaveter in Požeg Vancaš. V dolgem obdobju, ki je sledilo, so zmaji na devetih tekmah sedemkrat slavili, jubilejni deseti dvoboj pa se je razpletel po mariborskih načrtih. Aluminij, naslednji gost zmajev, je iz prestolnice tri točke nazadnje odnesel julija 2020.

 

ALUMINIJ

Prepoved nastopa: /

Glede na to, da je že bolj kot ne jasno, da bodo naslednji mesec naslov prvaka slavili Celjani in da se jim bosta v evropskih kvalifikacijah pridružila Olimpija in Maribor (ter seveda pokalni zmagovalec), lahko mirne duše zapišemo, da se ta trenutek edini pravi boj bije le še na samem dnu prvenstvene razpredelnice. Aluminij in Radomlje tudi po medsebojnem obračunu, ki sta ga odigrala pretekli konec tedna, ostajata točkovno izenačena, a so Kidričani na lestvici mesto višje zaradi boljše bere na medsebojnih obračunih. V naslednjih tednih morajo torej zgolj držati korak z Radomljami, da si zagotovijo dodatne kvalifikacije za obstanek. Jim bo uspelo?

Robert Pevnik, trener NK Aluminij: "Olimpiji se moramo ne glede na to, da so favoriti, zoperstaviti s tisto našo borbeno, fanatično igro, moramo biti bistveno bolj osredotočeni kot na zadnjih tekmah. Olimpija je trenutno druga ekipa državnega prvenstva, kar pomeni, da je favorit, igrajo na svojem igrišču, vendar mi točno vemo, po kaj in zakaj gremo v Ljubljano. V letošnji sezoni nam je enkrat v Stožicah že uspelo iztržiti točko. Za to, da pridemo v soboto do pozitivnega rezultata, bomo morali biti bistveno bolj agresivni, še bolj motivirani, še bolj bojeviti, predvsem pa se moramo dobro psihično pripraviti, ne smemo se ustrašiti, če nam to uspe, se lahko nadejamo pozitivnega rezultata. Ne glede na to, da je Olimpija med tednom igrala večni derbi, ima izjemno širok kader, ima  kvaliteto, vendar mi moramo gledati le nase, če bomo povsem pravi, se lahko nadejamo pozitivnega rezultata."

Kdo je vroč?

Za veliko veselje na tribunah kidričevskega športnega objekta je po dobre pol ure poskrbel Sandro Jovanović. Radomljani so povsem pozabili na mladega napadalca, ki je imel dovolj več kot dovolj prostora, da je žogo z glavo poslal v mrežo. V vlogi podajalca se je – nekoliko nepričakovano – znašel Janez Pišek, ki je z desne strani v kazenski prostor poslal nevaren predložek in se tako oddolžil za slabše izveden prosti strel nekaj minut poprej.

Ali ste vedeli?

Spomnimo, Olimpija in Aluminij sta na prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni poskrbela za pravo nogometno poslastico. Srečanje v Kidričevem se je končalo z neverjetnih 4:5, napadalci obeh ekip pa se očitno bolje počutijo v šumi kot v Stožicah. Oktobra za Bežigradom nismo videli zadetkov, februarja, ko se je prizorišče spet preselilo na Štajersko, pa je bilo 0:4 za zmaje. Bomo nevtralni ljubitelji nogometa v soboto prišli na svoj račun?

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).

DELI NA