Olimpija po dramatični končnici do dvojne krone

Nogometaši Olimpije so po naslovu državnega prvaka osvojili tudi pokalni naslov. V finalu Pokala Pivovarne Union so v knežjem mestu po podaljšku z izidom 2:1 premagali Maribor.

FINALE POKALA PIVOVARNA UNION 

OLIMPIJA LJUBLJANA - MARIBOR 2:1 (0:0, 0:0)

Stadion Z'dežele, 9217 gledalcev, sodniki: Mertik, Gabrovec, Špur.
Strelci: 1:0 Lasickas (103.), 1:1 Mitrović (114), 2:1 Elšnik (120./11 m).
Olimpija: Vidovšek, Crnomarković, Krefl (od 83. Lasickas), Ratnik, Sualehe, Doffo (od 120. Krdžalić), Sešlar, Elšnik, Kvesić, Bristrić, Aldair (od 83. Rui Pedro).
Maribor: Jug, Milec (od 90. Žinič), Watson, Uskoković, Guerrico, Repas (od 113. Mitrović), Laušić (od 90. Božičković), Božić (od 81. Kronaveter, od 113. Rafiu), Tolić (od 106. Jakupović), Brnić, Vipotnik.
Rumeni kartoni: Kvesić, Doffo, Elšnik, Vidovšek; Tolić, Milec, Laušić, Božičković, Guerrico.

Izbranci Alberta Riere so po državnem naslovu osvojili še pokalnega. Junak tekme je postal Timi Max Elšnik, ki je unovčil enajstmetrovko v sodniškem dodatku podaljška. Olimpija je tako po sezoni 2020/21 spet osvojila pokal in po letu 2018 spet osvojila dvojno krono. Maribor, ki je ob koncu rednega dela zapravil enajstmetrovko, pa ostaja rekorder z devetimi tovrstnimi lovorikami.

Uvod tekme je minil v dokaj raztrgani igri, prvo priložnost pa so gledalci videli v 13. minuti, ko je po kotu z glavo zgrešil Olimpijin branilec Đorđe Crnomarković. V 22. minuti pa so tudi igralci Damirja Krznarja izpeljali obetaven protinapad, ki ga je zaključil prvi strelec prve lige Žan Vipotnik, vendar je bil Matevž Vidovšek na mestu. Pozneje so gledalci v deževnem vremenu videli bolj ali manj igro brez priložnosti, tudi zaključni streli so bili precej redki, enega nevarnejših je v 45. minuti sprožil Elšnik, vendar je bil Mariborov vratar pripravljen.

V uvodu drugega polčasa je bila Olimpija tista s pobudo na igrišču, vendar ni prišla do pravega zaključnega strela. Zato pa je do njega v 58. minuti prišel Maribor, ko je poskusil Ivan Brnić malce z leve strani, vendar Vidovšek ni imel težkega dela. Po uri igre je sodnik za nekaj trenutkov prekinil tekmo, saj so mariborski navijači Viole na igrišče zmetali kup pirotehnike in nekaj stolov, tudi po skoraj desetminutni prekinitvi pa je Olimpija nadaljevala odločneje. V 74. minuti pa so po dolgem času tudi Štajerci izpeljali nevarnejšo akcijo, na koncu je Marko Tolić sprožil od daleč, vendar je posredoval ljubljanski vratar.

V 85. minuti pa je v zadnjem trenutku David Sualehe blokiral strel Vipotnika. Že v sodniškem dodatku se je ozračje malce razgrelo po prekršku Timija Maxa Elšnika, zaradi protesta je drugi rumeni in posledično rdeči karton dobil Martin Milec, ki pa ga ni bilo več na zelenici. Globoko v sodniškem dodatku pa so Mariborčani prišli do najstrožje kazni po prekršku Vidovška nad Tolićem, Prav ta je tudi streljal z bele pike in skušal s "panenko" ukaniti ljubljanskega vratarja, a je ta žogo z lahkoto ujel.

Sledil je podaljšek, v katerem sta uvodoma obe ekipi imeli nekaj neuspešnih strelov, v 103. minuti pa je do odbite žoge v kazenskem prostoru Maribora prišel Justas Lasickas in s približno 13 metrov premagal Ažbeta Juga. V 114. minuti so Mariborčani izenačili, le nekaj sekund po vstopu v igro je z glavo po Brnićevi podaji z leve strani zadel Nemanja Mitrović.

Že v sodniškem dodatku podaljška pa je sodnik po pregledu posnetka dosodil prekršek nad Admirjem Bristrićem v kazenskem prostoru Maribora, tako da je po večminutnem čakanju sledila enajstmetrovka, s katero je Elšnik odločil zmagovalca.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 03.12.2023 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Maribora na derbiju
    Nogometaši Maribora so v 17. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo s 3:1 (3:0).
  • 01.12.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Olimpija
    Maribor bo serijo derbijev nadaljeval z velikim derbijem proti Olimpiji. Ljubljančani na lestvici bežijo za devet točk, a se v obeh taborih zavedajo, da gre za spopad, ko pogosto odloča tudi dnevna forma.
  • 16.09.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpija dobila derbi
    Nogometaši Olimpije so v 8. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:1 (1:0).
  • 15.09.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    V osmem krogu Prve lige Telemach se bosta prvič v tej sezoni udarila tudi velika rivala. Ljubljančani gostijo Mariborčane, ki v Stožicah niso slavili že od septembra 2019. Kdo bo boljši v sobotnem večeru?
  • 02.07.2023 | Prva liga Telemach
    Hajduk v Stožicah izgubil z Olimpijo, Maribor remiziral
    Olimpija je z golom Nemanje Motika v Stožicah premagala ekipo Hajduka, Maribor pa je v avstrijskem Wildonu remiziral z Otelulom iz Galatija. Celjani so se s Slaven Belupom razšli z izidom 2:2, Koprčani pa so na Bonifiki v 120 minut dolgi preizkušnji izgubili s puljsko Istro.
  • 16.04.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpiji zmaga na derbiju in naslov prvaka
    Nogometaši Olimpije so v 31. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:0 (1:0).
  • 16.04.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Pred nami je še zadnji veliki derbi v letošnji sezoni Prve lige Telemach. Kako se bo razpletel?

DELI NA