14.11.2021 | A
Za konec kvalifikacij premagali Ciper

Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 sklenila z zmago. Slovenci so kljub težavam, na ogrevanju pred tekmo sta odpadla še Andraž Šporar in Miha Mevlja, z goloma Mihe Zajca in Adama Gnezde Čerina premagali Ciper.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2022 - DESETI KROG

SLOVENIJA - CIPER 2:1 (0:0)

Stadion Stožice: 5117 gledalcev, sodniki: Ivanov, Usačev in Dančenko (vsi Rusija).
Strelci: 1:0 Zajc (48.), 2:0 Gnezda Čerin (84.), 2:1 Kakoulli (89.).
Rumeni kartoni: Kurtić, Stojanović; Andreou, Artimatas, Kastanos.
Rdeči karton: /.
Slovenija: Oblak, Balkovec, Karničnik, Bijol, Stojanović, Kurtić, Gnezda Čerin, Verbič (od 31. Lovrić), Zajc (od 84. Štulac), Iličić, Celar (od 90. Vrhovec).
Ciper: Michael, Antoniades, Laifis, Andreou, Avraam (od 90. Špoljarić), Kastanos, Artimatas, Demetriou, Papoulis (od 81. Kakoulli), Tzionis (od 75. Efrem), Sotiriou.

Za slovo od teh kvalifikacij so slovenski nogometaši gostili Ciper, ekipo, ki jih je na prvi medsebojni tekmi premagala. Izbranci Matjaža Keka so se jim želeli oddolžiti za tisti poraz in popraviti vtis za boljšo popotnico v nadaljnje izzive - ligo narodov in kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. To jim je tudi uspelo, Miha Zajc in Adam Gnezda Čerin sta bila strelca ob zadnjem stožiškem dejanju v tem ciklu.

Slovenska vrsta, ki je spet pogrešala nekaj nogometašev, ob Harisu Vučkiću in Mihi Blažiču še Miho Mevljo in Andraža Šporarja, je tako kvalifikacije končala na četrtem mestu v skupini, saj je Slovaška prepričljivo zmagala na Malti. Slovenija je v kvalifikacijah zbrala 14 točk, toliko kot tretjeuvrščena Slovaška. Na SP se je iz te skupine uspelo prebiti Hrvaški, ki je na odločilni tekmi v Splitu premagala Rusijo z 1:0.

Kek je moral že pred pričetkom tekme opraviti dve menjavi, namesto Andraža Šporarja in Mihe Mevlja sta mesto v enajsterici v zadnjem trenutku dobila Jure Balkovec in debitant Žan Celar. Na sredino igrišča sta se po prepovedi igranja vrnila Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin.

Kekova zasedba si je prvo priložnost priigrala v peti minuti, ko je v kazenskem prostoru žogo mimo gola poslal Miha Zajc. Slovenija je še naprej pritiskala, v 16. najprej zatresla prečko s strelom z glavo Kurtića, nato pa bila nevarna še prek Benjamina Verbiča, a je ostalo pri začetnem izidu. V 23. minuti je po prodoru Petra Stojanovića do strela z glavo prišel Zajc, a ni bil tako natančen kot pred dnevi v Trnavi.

Dve minuti pozneje pa so se domači veselili gola, ko je najprej Verbiču eden ciprskih branilcev blokiral strel, toda žoga je prišla v kazenski prostor do mladega Celarja, ki je nato zadel, a po pregledu z VAR so sodniki dosodili prepovedan položaj. Pri tistem strelu se je Verbič poškodoval in moral iz igre, zamenjal ga je Sandi Lovrić.

Kljub nadaljnji pobudi Slovencev in novem strelu Celarja ob koncu polčasa sta ekipi na odmor odšli z 0:0.

Zato pa so gostitelji povedli kmalu po začetku drugega polčasa, ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Zajc in tako z golom na drugi zaporedni tekmi poskrbel za 1:0. Tudi pozneje je bila pobuda na slovenski strani, med drugim pa sta bila nevarna Celar v 66. in Balkovec v 67. minuti, ta je zgrešil iz težkega položaja iz bližine.

Pozneje so se tudi Ciprčani odločneje lotili napadov, v 76. minuti je po kotu Marios Antoniades poskusil s strelom s strani, Jan Oblak pa je žogo ujel. V 84. minuti pa je slovensko zmago po Celarjevi podaji potrdil Gnezda Čerin s strelom z roba kazenskega prostora.

Poraz Cipra je v 89. minuti ublažil Androikos Kakoulli, ki je izjemno sprožil z roba kazenskega prostora in žogo poslal pod prečko vrat nemočnega Oblaka.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.

DELI NA