24.04.2023 | NZS
V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura

Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.

Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v tradicionalnem nagovoru delegatom najprej izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi predstavami slovenskih nogometašev in nogometašic, ter se optimistično ozrl naprej. Proti kvalifikacijam moške reprezentance in veri v to, da bo Kekove varovance videl na Euru 2024 v Nemčiji: »Kakor velja v življenju, velja tudi v nogometu - tisto, kar vlagaš v današnje dni, se bo obrestovalo v prihodnosti in tisto, kar je danes uspešno, mora vračati k izvoru. Prihodke in prepoznavnost, ki ju v največji meri zagotavlja ravno moška reprezentanca, zato premišljeno vlagamo v nogometno prihodnost.«

Predsednik se je dodtaknil tudi ženske reprezentance in ženskega nogometa. »Rezultati naše ženske A reprezentance, dekliških reprezentanc, pozitivni premiki v ženskem klubskem nogometu so vsekakor rezultat dolgoročnega sistematičnega vlaganja v ženski in dekliški nogomet in dobrega dela različnih deležnikov ženskega nogometa.«

NZS je v preteklosti kot edina panožna zveza vlagala v izgradnjo in obnovo športne infrastrukture. V naslednjih šestih letih pa bo NZS preko sredstev iz UEFA HatTrick programa in namenskih sredstev NZS ta vlaganja še povečala. Zveza bo kar šest milijonov sredstev, črpanih iz UEFA HatTrick VI programa, namenila za infrastrukturne projekte, še dodatne tri milijone pa bo NZS preko infrastrukturnih razpisov namenila iz integralnega proračuna. Do 2028 bo tako za nogometne infrastrukturne projekte na voljo rekordnih 9 milijonov evrov.

Vlaganje v nogometno infrastrukturo je še posebej pomembno z vidika vključenosti v nogometno družino in zagotavljanja čim boljših pogojev za udejstvovanje mladih v nogometu. V letu 2022 je nogometna družina štela več kot 80.000 članov. 66.227 je bilo registriranih nogometašev, skoraj 7.000 je rekreativcev, 1.753 trenerjev, ki skrbijo za nogometašev od tistih dečkov in deklic, ki se z nogometom prvič spoznajo v vrtcih, pa vse do profesionalnih igralcev. V nogometni družini pa je še 691 sodnikov in več kot 4000 različnih nogometnih delavcev, ki na svoj način dodajo zelo pomemben del množičnosti nogometa.

V letu 2022 je NZS z mislijo na razvoj spremenila usposabljanje in licenciranje trenerjev, ki se šolajo po novih strokovnih programih Uefe – tako se trenerji zdaj odločijo, ali se bodo podali v članski ali pa v mladinski nogomet – temu primerno je njihovo usposabljanje, kakor tudi licenca, ki jo prejmejo na koncu šolanja. Kot je trend v svetu smo prepričani, da naši najmlajši nogometaši potrebujejo najboljše trenerje, ki jih bodo pravilno vzgajali in pripeljali do tega, da bomo imeli poleg množičnosti tudi vedno večje število kvalitetnih nogometašev.

Delegati so na seji glasovali o spremembah in dopolnitvah statuta NZS. Te so bile sprejete soglasno, NZS pa je s tem sledila smernicam dobrega upravljanja Uefe, ki spodbuja zveze, da revidirajo svoje temeljne akte. NZS bo tako po novem sledila večji vključenosti žensk v organih in komisijah NZS, s sistemom zavor in ravnovesij zagotavljala ustrezno delitev oblasti, skrbela za profesionalno in učinkovito delovanje organov in komisij ter statutarno opredelila področje etike. Tako je bil sprejet tudi temeljni akt s področja etike, Etični kodeks NZS. V preambuli slednjega je zapisano, da ima NZS posebno odgovornost zaščite integritete in ugleda nogometne igre na območju Slovenije in da si slednjega redno prizadeva ščititi, medtem ko mora ravnanje oseb, ki jih kodeks zavezuje, podpirati načela in cilje NZS ter njenih članic in članov, ter se vzdržati vsega, kar bi lahko škodovalo ugledu nogometa v družni in okolju.

Proračun NZS je bil tudi v letu 2022 uravnotežen. NZS je ustvarila 19.204.000 prihodkov in 19.198.795 odhodkov, kar pomeni, da je na strani pozitivnega bilančnega stanja na koncu ostalo 5.245 EUR. Največji delež prihodkov predstavljajo TV in medijske pravice (29,8 %), prihodki s strani UEFA (19,8 %) in prihodki od prodanih sponzorstev in sponzorskih pravic (19,8%).

Med odhodki prevladujejo klubska tekmovanja (35,8 %) in reprezentance (32,2 %). NZS je v letu 2022 zadržala enak nivo sofinanciranja deležnikov kot v preteklem letu, ko je sofinancirala deležnike v rekordni višini 4.4 milijone evrov, medtem ko je v letu 2020 za sofinanciranje nogometnih deležnikov NZS namenila 2.8 milijona evrov.

Tudi v letu 2023 NZS načrtuje nekaj več kot 19 milijonov prihodkov in odhodkov. Največje razlika na strani prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom bo črpanje sredstev iz programa FIFA Forward 2.0 in 3.0, med odhodki pa bo največji vložek v infrastrukturo (kar 68% več kot v 2022), Mladinski nogomet in nogomet za vse.

»Nogometna zveza Slovenije je največja športna zveza, zato je prav, da si postavljamo visoke cilje in zasledujemo najvišje standarde. Odličnost organizacije se ne meri le z višino proračuna in finančno uspešnostjo, temveč tudi s transparentnostjo, odgovornostjo, učinkovitostjo in visokimi etičnimi standardi na vseh ravneh delovanja je v svojemu govoru še povedal predsednik Mijatović in na najboljši možni način zaokrožil pomen in vlogo NZS v športnem ter družbenem okolju.

Kot vsako leto je NZS tudi letos podelila priznanja za leto 2022. Plakete NZS so prejeli Vlado Močnik, Arturo Steffe, Igor Magdič, Darko Marinčič, Rafael Koren, Sandi Kranjec, Boštjan Majcen, Silvester Tkalčič, Marijan Pušnik, Drago Koletnik, Saša Makoter, Borut Kapun, Ivan Ogrinc, Danilo Sergaš in Darko Škerl. Plaketo NZS za 50 let delovanja kluba so prejeli NK Komen, NK Radomlje, NK Pobrežje Maribor, ŠD Marjeta na Dravskem polju, NK Čarda Martjanci, NK Vodice Šempas in ŠD Grajena.

Plaketo NZS za 75 let delovanja kluba je prejel NK Dobrovnik, plaketo NZS za 100 let pa NK Krško, NK Krka in NK Rudar Trbovlje.

Posebno priznanje NZS za 75 let delovanja je prejela MNZ Nova Gorica.

Za častnega člana NZS je bil na pobudo ZNSS imenovan Vladimir Šajn.

Prvič pa je NZS podelila tudi nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Nagrado sta letos dobila NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča Fazanerija in Občina Gorišnica za izgradnjo športnega parka.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 02.06.2023 | NZS
  Nogometna zveza nadaljuje s sofinanciranjem ženskega in dekliškega nogometa
  Izvršni odbor NZS je na svoji 35. seji potrdil tudi predlog o sofinanciranju ženskih klubov v tekmovanjih v tekmovalni sezono 2023/24, na podlagi katerega NZS nadaljuje s sofinanciranjem nadomestil vodij mladinskega programa ter trenerskega kadra v mlajših kategorijah v ženskih klubih.
 • 31.05.2023 | NZS
  Sprememba formata Pokala Pivovarna Union
  V začetku maja zaključena sezona Pokala Pivovarna Union je bila zadetek v polno. V sezoni 2022/23 je po spremembi formata v tekmovanju sodelovalo 186 klubov, zaradi česar se bo ta sezona zapisala v zgodovino slovenskega nogometa kot sezona z največjim številom udeležencev v pokalnem tekmovanju. V prihodnji sezoni pa bomo v pokalnem tekmovanju videli še eno pomembno novost.
 • 29.05.2023 | NZS
  Izvršni odbor potrdil strateški projekt sofinanciranja trenerjev mlajših ekip
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 35. seji obravnaval in potrdil izvedbo strateškega projekta NZS, ki želi v svojem temelju dvigniti nivo tistega dela stroke, ki skrbi za največje število perspektivnih igralcev, obenem pa izboljšati pogoje za delo trenerjev in igralcev do 13. leta starosti. 
 • 08.05.2023 | NZS
  Odziv NZS po sobotnem finalu
  Nogometna zveza Slovenije je v soboto organizirala finalni dogodek slovenskega pokalnega tekmovanja, Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci.
 • 21.04.2023 | NZS
  Razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2023
 • 05.04.2023 | NZS
  Čeferinu nov mandat na čelu Uefe
  Aleksander Čeferin je bil na današnjem kongresu Uefe v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu evropske nogometne zveze. Petinpetdesetletni slovenski odvetnik, ki je prvi mandat dobil 14. septembra 2016, bo po današnji izvolitvi krovno celinsko zvezo vodil do leta 2027.
 • 30.03.2023 | NZS
  Vrata odpira 11teamsports Ljubljana
  Nogometna zveza Slovenije in 11teamsports, uradni opremljevalec reprezentance, sta združila moči in v Ljubljani odpirata največjo nogometno trgovino v Sloveniji, 11teamsports Ljubljana. Ta bo vrata v Hali A nakupovalnega središča BTC odprla jutri ob 10.uri, obiskovalci pa bodo prva dva dneva lahko izkoristili 20% otvoritveni popust.
 • 30.03.2023 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije uspešno izvedla poslovni dogodek za spodbujanje ESG
  Pred prvo domačo tekmo kvalifikacij za Euro 2024 v Nemčiji proti reprezentanci San Marina, ki je potekala na največjem slovenskem stadionu Stožice v Ljubljani, je Nogometna zveza Slovenije organizirala poslovno druženje za največje partnerje reprezentance. Na dogodku so bili prisotni glavni predstavniki sponzorjev, minister za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjaž Han, ter gostitelj dogodka, predsednik Nogometne zveze Slovenije, g. Radenko Mijatović.  
 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.

DELI NA