24.04.2023 | NZS
V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura

Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.

Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v tradicionalnem nagovoru delegatom najprej izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi predstavami slovenskih nogometašev in nogometašic, ter se optimistično ozrl naprej. Proti kvalifikacijam moške reprezentance in veri v to, da bo Kekove varovance videl na Euru 2024 v Nemčiji: »Kakor velja v življenju, velja tudi v nogometu - tisto, kar vlagaš v današnje dni, se bo obrestovalo v prihodnosti in tisto, kar je danes uspešno, mora vračati k izvoru. Prihodke in prepoznavnost, ki ju v največji meri zagotavlja ravno moška reprezentanca, zato premišljeno vlagamo v nogometno prihodnost.«

Predsednik se je dodtaknil tudi ženske reprezentance in ženskega nogometa. »Rezultati naše ženske A reprezentance, dekliških reprezentanc, pozitivni premiki v ženskem klubskem nogometu so vsekakor rezultat dolgoročnega sistematičnega vlaganja v ženski in dekliški nogomet in dobrega dela različnih deležnikov ženskega nogometa.«

NZS je v preteklosti kot edina panožna zveza vlagala v izgradnjo in obnovo športne infrastrukture. V naslednjih šestih letih pa bo NZS preko sredstev iz UEFA HatTrick programa in namenskih sredstev NZS ta vlaganja še povečala. Zveza bo kar šest milijonov sredstev, črpanih iz UEFA HatTrick VI programa, namenila za infrastrukturne projekte, še dodatne tri milijone pa bo NZS preko infrastrukturnih razpisov namenila iz integralnega proračuna. Do 2028 bo tako za nogometne infrastrukturne projekte na voljo rekordnih 9 milijonov evrov.

Vlaganje v nogometno infrastrukturo je še posebej pomembno z vidika vključenosti v nogometno družino in zagotavljanja čim boljših pogojev za udejstvovanje mladih v nogometu. V letu 2022 je nogometna družina štela več kot 80.000 članov. 66.227 je bilo registriranih nogometašev, skoraj 7.000 je rekreativcev, 1.753 trenerjev, ki skrbijo za nogometašev od tistih dečkov in deklic, ki se z nogometom prvič spoznajo v vrtcih, pa vse do profesionalnih igralcev. V nogometni družini pa je še 691 sodnikov in več kot 4000 različnih nogometnih delavcev, ki na svoj način dodajo zelo pomemben del množičnosti nogometa.

V letu 2022 je NZS z mislijo na razvoj spremenila usposabljanje in licenciranje trenerjev, ki se šolajo po novih strokovnih programih Uefe – tako se trenerji zdaj odločijo, ali se bodo podali v članski ali pa v mladinski nogomet – temu primerno je njihovo usposabljanje, kakor tudi licenca, ki jo prejmejo na koncu šolanja. Kot je trend v svetu smo prepričani, da naši najmlajši nogometaši potrebujejo najboljše trenerje, ki jih bodo pravilno vzgajali in pripeljali do tega, da bomo imeli poleg množičnosti tudi vedno večje število kvalitetnih nogometašev.

Delegati so na seji glasovali o spremembah in dopolnitvah statuta NZS. Te so bile sprejete soglasno, NZS pa je s tem sledila smernicam dobrega upravljanja Uefe, ki spodbuja zveze, da revidirajo svoje temeljne akte. NZS bo tako po novem sledila večji vključenosti žensk v organih in komisijah NZS, s sistemom zavor in ravnovesij zagotavljala ustrezno delitev oblasti, skrbela za profesionalno in učinkovito delovanje organov in komisij ter statutarno opredelila področje etike. Tako je bil sprejet tudi temeljni akt s področja etike, Etični kodeks NZS. V preambuli slednjega je zapisano, da ima NZS posebno odgovornost zaščite integritete in ugleda nogometne igre na območju Slovenije in da si slednjega redno prizadeva ščititi, medtem ko mora ravnanje oseb, ki jih kodeks zavezuje, podpirati načela in cilje NZS ter njenih članic in članov, ter se vzdržati vsega, kar bi lahko škodovalo ugledu nogometa v družni in okolju.

Proračun NZS je bil tudi v letu 2022 uravnotežen. NZS je ustvarila 19.204.000 prihodkov in 19.198.795 odhodkov, kar pomeni, da je na strani pozitivnega bilančnega stanja na koncu ostalo 5.245 EUR. Največji delež prihodkov predstavljajo TV in medijske pravice (29,8 %), prihodki s strani UEFA (19,8 %) in prihodki od prodanih sponzorstev in sponzorskih pravic (19,8%).

Med odhodki prevladujejo klubska tekmovanja (35,8 %) in reprezentance (32,2 %). NZS je v letu 2022 zadržala enak nivo sofinanciranja deležnikov kot v preteklem letu, ko je sofinancirala deležnike v rekordni višini 4.4 milijone evrov, medtem ko je v letu 2020 za sofinanciranje nogometnih deležnikov NZS namenila 2.8 milijona evrov.

Tudi v letu 2023 NZS načrtuje nekaj več kot 19 milijonov prihodkov in odhodkov. Največje razlika na strani prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom bo črpanje sredstev iz programa FIFA Forward 2.0 in 3.0, med odhodki pa bo največji vložek v infrastrukturo (kar 68% več kot v 2022), Mladinski nogomet in nogomet za vse.

»Nogometna zveza Slovenije je največja športna zveza, zato je prav, da si postavljamo visoke cilje in zasledujemo najvišje standarde. Odličnost organizacije se ne meri le z višino proračuna in finančno uspešnostjo, temveč tudi s transparentnostjo, odgovornostjo, učinkovitostjo in visokimi etičnimi standardi na vseh ravneh delovanja je v svojemu govoru še povedal predsednik Mijatović in na najboljši možni način zaokrožil pomen in vlogo NZS v športnem ter družbenem okolju.

Kot vsako leto je NZS tudi letos podelila priznanja za leto 2022. Plakete NZS so prejeli Vlado Močnik, Arturo Steffe, Igor Magdič, Darko Marinčič, Rafael Koren, Sandi Kranjec, Boštjan Majcen, Silvester Tkalčič, Marijan Pušnik, Drago Koletnik, Saša Makoter, Borut Kapun, Ivan Ogrinc, Danilo Sergaš in Darko Škerl. Plaketo NZS za 50 let delovanja kluba so prejeli NK Komen, NK Radomlje, NK Pobrežje Maribor, ŠD Marjeta na Dravskem polju, NK Čarda Martjanci, NK Vodice Šempas in ŠD Grajena.

Plaketo NZS za 75 let delovanja kluba je prejel NK Dobrovnik, plaketo NZS za 100 let pa NK Krško, NK Krka in NK Rudar Trbovlje.

Posebno priznanje NZS za 75 let delovanja je prejela MNZ Nova Gorica.

Za častnega člana NZS je bil na pobudo ZNSS imenovan Vladimir Šajn.

Prvič pa je NZS podelila tudi nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Nagrado sta letos dobila NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča Fazanerija in Občina Gorišnica za izgradnjo športnega parka.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA