20.06.2010 | A
Pri Slovencih sproščeno, pri Angležih manj

Slovenski in angleški nogometaši so preživeli dan brez nogometa, to pa je tudi edina podobnost v obeh taborih. Medtem ko so Slovenci s štirimi točkami na vrhu skupine C, je vzdušje v angleškem taboru na pragu vrelišča.

Krizni sestanek

Angleški zvezdniki so danes dobili prost dan, kljub temu, da je angleška javnost mnenja, da si nogometaši, ki so bili do nedavnega njihovi junaki, tega ob slabih predstavah na SP ne zaslužijo. Angleži, ki so osvojili le dve točki, so dan preživeli v Cape Townu, kjer so nekateri igrali golf, drugi nakupovali, zaradi oblačnega vremena pa si niso mogli ogledati slovite planote na vrhu Mizaste gore (Table Mountain).

Mnogi mediji po dveh slabih predstavah Angležev že pišejo o slabem vzdušju v angleškem kampu, slednje pa je zanikal nekdanji kapetan John Terry: "Zasledil sem nekaj zapisov o nemiru v našem taboru, ki pa ne držijo. V imenu igralcev lahko povem, da selektorju zaupamo, vzdužje je pozitivno." O slednjih besedah gre seveda dvomiti, potem, ko je Terry priznal, da se bodo igralci s selektorjem vsedli za skupno mizo in na kriznem sestanku poiskušali najti rešitev iz krize pred tekmo s Slovenijo. "Prav je, da si povemo vse, tudi če pri tem kdo koga užali," je povedal Terry in namignil, da bi kateri izmed igralcev utegnil zapustiti ekipo.

Sicer slednje verjetno ni prava opcija, če želijo Angleži dvigniti nivo svojih predstav. Prav zato je Terry že izpostavil Joeja Colea kot enega izmed tistih, ki bi lahko prinesel preobrat, saj je "skupaj z Wayneom edini, ki zna odpreti nasprotno obrambo." Na srečo angleških nasprotnikov pa v Južni Afriki zadnje linije nasprotnika ne zna odpreti niti Rooney, na čigar stran je že stopil njegov nekdanji soigralec v Manchester Unitedu, Cristiano Ronaldo. "Wayne je garač in se trudi kot vedno, ni pa vse odvisno le od njega. Vloga zvezdnika ekipe je nehvaležna, saj je tak igralec vedno kriv, če ekipa ne igra dobro in ne doseže zadetka. Prepričan sem, da bo pokazal, za kako dobrega igralca gre," je povedal Ronaldo, ki bo s Portugalsko jutri iskal točke proti Severni Koreji.

Alžirci upajo na osmino finala

Skupina C je sicer ena tistih, kjer ni še nič odločenega in imajo vse štiri reprezentance pred zadnjimi tekmami še naprej možnost za uspeh. Medtem ko Slovenija odloča sama o svoji usodi, pa tega ne moremo trditi za Alžirce.

"Lahko premagamo vsako ekipo, tudi Američane. Le igrati moramo tako, kot znamo. Ne bojimo se nikogar," je tri dni pred odločilnimi boji povedal Karim Matmour, po hitrih izračunih pa bodo Alžirci najbolj stiskali pesti prav za našo izbrano vrsto. Ob zmagi ali remiju Slovenije bi se namreč Alžirci ob uspehu nad ZDA zagotovo uvrstili v drugi krog, v primeru zmage Angležev nad Slovenijo (in ob predpogojeni zmagi Alžircev nad ZDA) pa bi odločala gol razlika, saj bi imeli Slovenija in Alžirija enako število točk (4).

Slovenci z afriškimi otroci

Podobno kot Angleži, so današnji dan brez nogometa preživeli tudi izbranci Matjaža Keka. Potem, ko so bili precej poklapani po remiju z Združenimi državami ter ob izgubi Nejca Pečnika, je selektor fantom namenil dan brez misli o nogometu. Tako so se odpravili na 'ekskurzijo' v Soweto, kjer so si ogledali zloglasno naselje, se fotografirali z otroci na peščenem nogometnem igrišu ob cesti, ter užili nekaj trenutkov na tržnici v Rosebanku in v nakupovalnem centru.

V ponedeljek bodo misli Slovencem ponovno vprežene v nogomet, saj bo stekel še zadnji del priprav na Angleže. Fantje bodo tako opravili zadnji trening v Johannesburgu v ponedeljek, medtem ko bodo v torek že trenirali v Port Elizabethu.

Toda pred zadnjim obračunom Slovenci, kakor tudi Angleži, Alžirci in Američani, uradnega treninga ne bodo mogli opraviti na glavnem igrišču. Zaradi večdnevnega deževja je namreč zelenica v PE tako slaba, da je FIFA prepovedala treninge. Slovenija bo tako tekmo v Port Elizabethu opravila na pomožnem igrišču. Enake težave z igriščem imajo tudi Alžirci in Američani v Pretorii, oboji pa bodo zadnji trening pred odločilnimi boji opravili na pomožnih igrišlih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 06.10.2022 | A
  Lestvica Fife: Slovenija napredovala za dve mesti
  Slovenska nogometna reprezentanca je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) napredovala za dve mesti in je zdaj 63. Na vrhu ostaja Brazilija pred drugo Belgijo in tretjo Argentino. Naslednja posodobitev lestvice bo po koncu svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo potekalo med 20. novembrom in 18. decembrom.
 • 06.10.2022 | A
  V nedeljo žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo
  Reprezentanca Slovenije si je s štirimi točkami v septembrskem ciklusu zagotovila obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že v nedeljo pa bo pozornost usmerjena v žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024.
 • 27.09.2022 | A
  Mojstrovina Šeška za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov
  Slovenci se v Stockholmu veselijo obstanka v drugi diviziji UEFA Lige narodov. Četa selektorja Matjaža Keka je na Švedskem iztržila točko, potem ko je domo mrežo sredi prvega polčasa z mojstrskim evrogolom načel Benjamin Šeško.
 • 27.09.2022 | A
  Danes Slovenija na Švedskem za obstanek v ligi B
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja.
 • 26.09.2022 | A
  Kek: Imamo psihološko prednost, Švedi pa podporo s tribun
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja.
 • 26.09.2022 | A
  Slovenci prispeli na Švedsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je prispela v Stockholm, kjer bo v ponedeljek ob 20.45 odigrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo v Skupini 4 aktualne izvedbe Uefa lige narodov
 • 25.09.2022 | A
  Slovenija proti Švedski potrebuje točko
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po sobotni odmevni zmagi proti Norveški znašla v položaju, ko sama odloča v svoji usodi, kar zadeva obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo morali na Švedskem osvojiti vsaj točko, da uresničijo zastavljeni cilj.
 • 24.09.2022 | A
  S preobratom v razprodanih Stožicah ugnali Norvežane
  Reprezentanca Slovenije je v razprodanih Stožicah premagala Norveško, zasedba selektorja Matjaža Keka pa s preobratom, ki sta ga kreirala Andraž Šporar in Benjamin Šeško, ostaja v igri za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov.
 • 24.09.2022 | A
  Slovenci v razprodanih Stožicah danes proti Norveški
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo v tej izvedbi lige narodov. V ligi B in skupini 4 bo gostila vodilno Norveško z Erlingom Haalandom na čelu. Kakšen magnet za gledalce je ta odlični napadalec Manchester Cityja, kaže tudi to, da je tekma razprodana.
 • 23.09.2022 | A
  Kek: Izhodišče za razprodane Stožice je dobro
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju pred razprodano sobotno tekmo lige narodov proti Norveški v Stožicah, ta bo ob 18. uri, poudaril, da je izhodišče pred tekmo dobro, da pa jih čaka najbolj kompaktna zasedba skupine 4 v ligi B.

DELI NA