20.06.2010 | A
Pri Slovencih sproščeno, pri Angležih manj

Slovenski in angleški nogometaši so preživeli dan brez nogometa, to pa je tudi edina podobnost v obeh taborih. Medtem ko so Slovenci s štirimi točkami na vrhu skupine C, je vzdušje v angleškem taboru na pragu vrelišča.

Krizni sestanek

Angleški zvezdniki so danes dobili prost dan, kljub temu, da je angleška javnost mnenja, da si nogometaši, ki so bili do nedavnega njihovi junaki, tega ob slabih predstavah na SP ne zaslužijo. Angleži, ki so osvojili le dve točki, so dan preživeli v Cape Townu, kjer so nekateri igrali golf, drugi nakupovali, zaradi oblačnega vremena pa si niso mogli ogledati slovite planote na vrhu Mizaste gore (Table Mountain).

Mnogi mediji po dveh slabih predstavah Angležev že pišejo o slabem vzdušju v angleškem kampu, slednje pa je zanikal nekdanji kapetan John Terry: "Zasledil sem nekaj zapisov o nemiru v našem taboru, ki pa ne držijo. V imenu igralcev lahko povem, da selektorju zaupamo, vzdužje je pozitivno." O slednjih besedah gre seveda dvomiti, potem, ko je Terry priznal, da se bodo igralci s selektorjem vsedli za skupno mizo in na kriznem sestanku poiskušali najti rešitev iz krize pred tekmo s Slovenijo. "Prav je, da si povemo vse, tudi če pri tem kdo koga užali," je povedal Terry in namignil, da bi kateri izmed igralcev utegnil zapustiti ekipo.

Sicer slednje verjetno ni prava opcija, če želijo Angleži dvigniti nivo svojih predstav. Prav zato je Terry že izpostavil Joeja Colea kot enega izmed tistih, ki bi lahko prinesel preobrat, saj je "skupaj z Wayneom edini, ki zna odpreti nasprotno obrambo." Na srečo angleških nasprotnikov pa v Južni Afriki zadnje linije nasprotnika ne zna odpreti niti Rooney, na čigar stran je že stopil njegov nekdanji soigralec v Manchester Unitedu, Cristiano Ronaldo. "Wayne je garač in se trudi kot vedno, ni pa vse odvisno le od njega. Vloga zvezdnika ekipe je nehvaležna, saj je tak igralec vedno kriv, če ekipa ne igra dobro in ne doseže zadetka. Prepričan sem, da bo pokazal, za kako dobrega igralca gre," je povedal Ronaldo, ki bo s Portugalsko jutri iskal točke proti Severni Koreji.

Alžirci upajo na osmino finala

Skupina C je sicer ena tistih, kjer ni še nič odločenega in imajo vse štiri reprezentance pred zadnjimi tekmami še naprej možnost za uspeh. Medtem ko Slovenija odloča sama o svoji usodi, pa tega ne moremo trditi za Alžirce.

"Lahko premagamo vsako ekipo, tudi Američane. Le igrati moramo tako, kot znamo. Ne bojimo se nikogar," je tri dni pred odločilnimi boji povedal Karim Matmour, po hitrih izračunih pa bodo Alžirci najbolj stiskali pesti prav za našo izbrano vrsto. Ob zmagi ali remiju Slovenije bi se namreč Alžirci ob uspehu nad ZDA zagotovo uvrstili v drugi krog, v primeru zmage Angležev nad Slovenijo (in ob predpogojeni zmagi Alžircev nad ZDA) pa bi odločala gol razlika, saj bi imeli Slovenija in Alžirija enako število točk (4).

Slovenci z afriškimi otroci

Podobno kot Angleži, so današnji dan brez nogometa preživeli tudi izbranci Matjaža Keka. Potem, ko so bili precej poklapani po remiju z Združenimi državami ter ob izgubi Nejca Pečnika, je selektor fantom namenil dan brez misli o nogometu. Tako so se odpravili na 'ekskurzijo' v Soweto, kjer so si ogledali zloglasno naselje, se fotografirali z otroci na peščenem nogometnem igrišu ob cesti, ter užili nekaj trenutkov na tržnici v Rosebanku in v nakupovalnem centru.

V ponedeljek bodo misli Slovencem ponovno vprežene v nogomet, saj bo stekel še zadnji del priprav na Angleže. Fantje bodo tako opravili zadnji trening v Johannesburgu v ponedeljek, medtem ko bodo v torek že trenirali v Port Elizabethu.

Toda pred zadnjim obračunom Slovenci, kakor tudi Angleži, Alžirci in Američani, uradnega treninga ne bodo mogli opraviti na glavnem igrišču. Zaradi večdnevnega deževja je namreč zelenica v PE tako slaba, da je FIFA prepovedala treninge. Slovenija bo tako tekmo v Port Elizabethu opravila na pomožnem igrišču. Enake težave z igriščem imajo tudi Alžirci in Američani v Pretorii, oboji pa bodo zadnji trening pred odločilnimi boji opravili na pomožnih igrišlih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA