16.07.2011 | U15
Prestopi mlajših reprezentantov
Mladi reprezentanti iščejo nove klubske sredine

Prestopni rok se še ni dodobra začel, pa je nekaj mladih reprezentantov že zamenjalo klubske barve. V nekaterih primerih gre za iskanje boljših pogojev za delo, spet drugi bodo svoje nogometno znanje v prihodnji sezoni preizkusili v močnejših ligah.

Takšen primer prihaja iz Interblocka, kjer so vodilni jasno zavrnili ponudbo po igranju v prvi ligi, nogometaši pa niso bili tako ravnodušni nad odločitvijo drugoligaša. Tako sta Antonio Mlinar Delamea in Matic Fink družno prestopila k mestnemu rivalu, kjer sta že dočakala svojo priložnost. Še več, Fink je odigral pomembno vlogo v prvih evropskih preizkušnjah Olimpije proti Širokem Brijegu in Bohemianu.

Podobno kot dvojica iz prestolnice je šel 's trebuhom za kruhom' tudi Saša Aleksander Živec, do poletja član propadlega Primorja. Naslednje tri sezone bo Severno Primorsko zamenjala Bolgarija. Zvestobo CSKA-ju iz Sofije je obljubil za tri leta. V igri je bil tudi Maribor, marsikdo ga je povezoval tudi z Olimpijo, a na koncu je prevladala tujina, kjer bo imel Slovenec redno priložnost igrati v Evropi, ne le na domačih zelenicah. In to je tehtnico prevesilo v korist odhodu, saj si perspektivni mladenič želi napredovati tudi v reprezentanci.

Do sprememb pa je prišlo tudi v tujini. Dejana Lazareviča, sicer nogometaša Genoe, ki je minulo sezono igral v barvah Torina, bomo v prihodnje srečevali v Padovi, kamor se je preselil tudi Enej Jelenič. Nemški Slovenec, ki je Sloveniji zagotovil uvodno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, Kevin Kampl pa bo namesto v Bayerju iz Leverkusna po novem igral za Osnabrück.

Niso pa samo reprezentanti do 21 let tisti, ki razmišljajo o svoji prihodnosti. Kapetan selekcije do 17 let Dino Hotič, tudi eden ključnih nogometašev selekcije, ki bo prihodnje leto doma igrala evropske tekme, je NK Bravo zamenjal za NK Maribor. Mariborčani pa očitno mislijo tudi na prihodnost, saj so medse pripeljali še nekaj članov reprezentance do 17 let. Hotiču je iz Brava sledil tudi Danijel Vujčič, iz Interblocka pa sta se na Štajersko preselila še vezist Petar Stojanovič in visoki branilec Damjan Vukliševič.

Čeprav se prvoligaški ples ta konec tedna že začenja, pa se je prestopni rok dodobra začel. Do konca avgusta bo zagotovo prišlo do še nekaterih sprememb, pomembno pa je, da mladi nogometaši v starih ali novih sredinah dobijo čim več priložnosti za dokazovanje.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 26.10.2023 | U15
  Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
 • 24.10.2023 | U15
  Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
 • 17.10.2023 | U15
  Selekcija do 15 let dvakrat z Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici oktobra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z Bolgarijo. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihajajoči reprezentančni akciji.
 • 25.09.2023 | U15
  Vugdalić: Kljub porazu smo lahko zadovoljni
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še zadnje srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Po uvodnem porazu s Turčijo in zmago nad Hrvaško so varovanci Muamerja Vugdalića na zadnjem srečanju morali priznati premoč Slovaški.
 • 23.09.2023 | U15
  Slovenija boljša od Hrvaške
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala drugo srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Potek, ko so varovanci Muamerja Vugdalića klonili proti Turčiji, so bili tokrat z minimalno zmago boljši od Hrvaške.
 • 13.09.2023 | U15
  Vugdalić izbral varovance za mednarodni turnir
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Turčiji, Hrvaški in Slovaški.
 • 25.05.2023 | U15
  Slovenija odigrala še drugo tekmo s Češko
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo tekmo proti izbrani vrsti Češke. Na prvem srečanju so slavili domačini, ki so bili od varovancev Muamerja Vugdalića boljši s 5:2. Tudi tokrat je zmaga pripadla Čehom.
 • 24.05.2023 | U15
  Slovenija osvojila četrto mesto
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Češki. Varovanci Muamerja Vugdalića so na prvi tekmi morali priznati premoč češkim rojakom.
 • 15.05.2023 | U15
  Slovenija dvakrat s Češko
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo sredi maja odigrala dve prijateljski srečanji proti izbrani vrsti Češke. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihodnji reprezentačni akciji.
 • 01.05.2023 | U15
  Slovenija osvojila četrto mesto
  Slovenska reprezentanca do 15 let je v Ajdovščini odigrala še zadnji obračun turnirja ”19. Torneo Delle Nazione”. V dvoboju za tretje mesto se je pomerila z Avstrijo in po enjastmetrovkah klonila z izidom 2:4.

DELI NA