28.06.2010 | A
Igra številk

Čeprav se nogometno prvenstvo šele bliža vrelišču, številke že sedaj marsikaj povedo o udeleženkah tokratnega boja trenutno najboljših na svetu. Predvsem je ta mundial postregel z nepričakovanimi odhodi reprezentanc, ki so v preteklosti posegale po vrhu, tokrat pa predčasno zaključile s tekmovanjem.

Pozitivno presenečenje prvenstva je zagotovo Slovenija. Pa ne, da bi dvomili vanjo, ampak dejstvo, da je triindvajseterica mešala štrene tako Američanom kot tudi Angležem ter do zadnjega v pričakovanju držala predstavnike skupine C, pove marsikaj. Razlika izpred osmih let je očitna, popolnoma prenovljena izbrana vrsta pa dokazala, da Slovenija proizvaja prave nogometne mojstre. Ekipa se je izkazala za homogeno in samozavestno, kar je na dosedanjem mundialu manjkalo številnim 'velikim' reprezentancam. Slovenijo pa je krasila tudi izvrstna pripravljenost, igra, s katero je navduševala ne le doma, pač pa tudi drugod po svetu.

Po skupinskem delu vseh 32 udeleženk je izstopal tudi Slovenec. Med trojico tistih, ki so največkrat sprožili strel proti nasprotniku se je znašel Valter Birsa, sicer strelec drugega zadetka za Slovenijo in prvega proti velesili z druge strani Atlantskega oceana. Birsa je odigral vsa tri srečanja in ob skupno 261 minutah enkrat zatresel mrežo in prav tolikokrat porumenel.

Sicer pa do sedaj izstopa Argentinec Gonzalo Higuain s štirimi zadetki, Ganec Asamoah Gyan s 381 minutami na afriških zelenicah, ob kopici zvenečih tujih imen pa sta na listi izpostavljenih tudi kapetan Robert Koren in Zlatan Ljubijankič, ki sta zadela prvi in tretji gol za Slovenijo. Ob njih so si tuje reprezentance posebej zapomnile tudi Samirja Handanoviča, ki je suvereno iz vrat izbijal poizkuse Alžircev, Američanov in Angležev. Sicer je bil trikrat premagam, ubranil pa na ducate nevarnih strelov na svoja vrata.

Ob razigranih posameznikih še vedno pogrešamo vložek Lionela Messija (enajst strelov v okvir vrat), Cristiana Ronalda, Wayna Rooneyja, ki je čakal (ne pa tudi dočakal) na zadetek osem tekem in še nekaterih, ki imajo za sabo vrhunske klubske sezone. V prvem delu je izstopala še šesterica, ki je predčasno zapustila igrišče, v spominu pa bodo ostale številne sodniške odločitve, ki niso bile po godu nogometnim veljakom.

Ne gre prezreti tudi Jabulanija, ki je dvignil nemalo prahu in osmešil številne vratarje svetovnega kova. Pred žogo ni prave obrambe, velikokrat je odločila sreča. So pa vratarji vendarle ugotovili, da je smotrneje žogo izbijati, kot pa loviti.

Napoved najboljšega je tako enaka loterijskemu lističu. Ko se že zdi, da sestaviš zmagovalno kombinacijo te presenetijo izidi s terena in moštvo, za katerega stiskaš pesti leti domovini naproti. V igri je še nekaj zvenečih imen, pravi boji pa se šele začenjajo.

Resda zeleno-beli niso več v igri za laskavi naslov, pa so se v domovino vrnili kot nacionalni heroji, ki so združili Slovenijo, ki sedaj bije kot eno. Število nogometnih navdušencev je naraslo, zagotovo bo temu sledil vpis otrok v nogometne šole, kar pa je najpomembnejše, moštvo je zdržalo in zadržalo hudomušnost, dobro razpoloženje in samozavest, na kar smo lahko ponosni.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
 • 22.03.2024 | A
  V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
  Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
 • 21.03.2024 | A
  Na Malti do neodločenega rezultata
  Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.
 • 21.03.2024 | A
  Slovenija danes z Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 19. uri igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenci bodo gostovali na Malti.

DELI NA