28.06.2010 | A
Igra številk

Čeprav se nogometno prvenstvo šele bliža vrelišču, številke že sedaj marsikaj povedo o udeleženkah tokratnega boja trenutno najboljših na svetu. Predvsem je ta mundial postregel z nepričakovanimi odhodi reprezentanc, ki so v preteklosti posegale po vrhu, tokrat pa predčasno zaključile s tekmovanjem.

Pozitivno presenečenje prvenstva je zagotovo Slovenija. Pa ne, da bi dvomili vanjo, ampak dejstvo, da je triindvajseterica mešala štrene tako Američanom kot tudi Angležem ter do zadnjega v pričakovanju držala predstavnike skupine C, pove marsikaj. Razlika izpred osmih let je očitna, popolnoma prenovljena izbrana vrsta pa dokazala, da Slovenija proizvaja prave nogometne mojstre. Ekipa se je izkazala za homogeno in samozavestno, kar je na dosedanjem mundialu manjkalo številnim 'velikim' reprezentancam. Slovenijo pa je krasila tudi izvrstna pripravljenost, igra, s katero je navduševala ne le doma, pač pa tudi drugod po svetu.

Po skupinskem delu vseh 32 udeleženk je izstopal tudi Slovenec. Med trojico tistih, ki so največkrat sprožili strel proti nasprotniku se je znašel Valter Birsa, sicer strelec drugega zadetka za Slovenijo in prvega proti velesili z druge strani Atlantskega oceana. Birsa je odigral vsa tri srečanja in ob skupno 261 minutah enkrat zatresel mrežo in prav tolikokrat porumenel.

Sicer pa do sedaj izstopa Argentinec Gonzalo Higuain s štirimi zadetki, Ganec Asamoah Gyan s 381 minutami na afriških zelenicah, ob kopici zvenečih tujih imen pa sta na listi izpostavljenih tudi kapetan Robert Koren in Zlatan Ljubijankič, ki sta zadela prvi in tretji gol za Slovenijo. Ob njih so si tuje reprezentance posebej zapomnile tudi Samirja Handanoviča, ki je suvereno iz vrat izbijal poizkuse Alžircev, Američanov in Angležev. Sicer je bil trikrat premagam, ubranil pa na ducate nevarnih strelov na svoja vrata.

Ob razigranih posameznikih še vedno pogrešamo vložek Lionela Messija (enajst strelov v okvir vrat), Cristiana Ronalda, Wayna Rooneyja, ki je čakal (ne pa tudi dočakal) na zadetek osem tekem in še nekaterih, ki imajo za sabo vrhunske klubske sezone. V prvem delu je izstopala še šesterica, ki je predčasno zapustila igrišče, v spominu pa bodo ostale številne sodniške odločitve, ki niso bile po godu nogometnim veljakom.

Ne gre prezreti tudi Jabulanija, ki je dvignil nemalo prahu in osmešil številne vratarje svetovnega kova. Pred žogo ni prave obrambe, velikokrat je odločila sreča. So pa vratarji vendarle ugotovili, da je smotrneje žogo izbijati, kot pa loviti.

Napoved najboljšega je tako enaka loterijskemu lističu. Ko se že zdi, da sestaviš zmagovalno kombinacijo te presenetijo izidi s terena in moštvo, za katerega stiskaš pesti leti domovini naproti. V igri je še nekaj zvenečih imen, pravi boji pa se šele začenjajo.

Resda zeleno-beli niso več v igri za laskavi naslov, pa so se v domovino vrnili kot nacionalni heroji, ki so združili Slovenijo, ki sedaj bije kot eno. Število nogometnih navdušencev je naraslo, zagotovo bo temu sledil vpis otrok v nogometne šole, kar pa je najpomembnejše, moštvo je zdržalo in zadržalo hudomušnost, dobro razpoloženje in samozavest, na kar smo lahko ponosni.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2023 | A
  Slovenci po Kazahstanu premagali še San Marino
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z dvema zmagama, po slavju v Kazahstanu je v Stožicah premagala še San Marino. Gostitelji dvoboja so prevladovali od prve minute, ob zadetku Benjamina Šeška pa so si gostje drugi gol zabili po predložku Žana Vipotnika.
 • 25.03.2023 | A
  Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun
  Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.
 • 25.03.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s San Marinom
  Pred prvo domačo tekmo Slovenije v Stožicah, kjer v nedeljo gostuje San Marino, vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 24.03.2023 | A
  Po zmagovalnem uvodu po uspešno nadaljevanje v Stožice
  Slovenska reprezantanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla s tremi točkami. Bijol, Vipotnik, Brekalo in Oblak, ki so stopili pred novinarske mikrofone, so se strinjali, da je zmaga v Kazahstanu dober začetek, a je potrebno uvodu že v nedeljo dodati uspešno nadaljevanje.
 • 23.03.2023 | A
  Prvenca Brekala in Vipotnika za preobrat in zmago Slovenije
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z zmago. Slovenci so v oddaljeni Astani po preobratu ugnali Kazahstan, tri točke sta s strelskim prvencem v dresu izbrane vrste priigrala David Brekalo in Žan Vipotnik.
 • 23.03.2023 | A
  Slovenija danes pričenja kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.
 • 22.03.2023 | A
  Kek: Igramo za Slovenijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.
 • 22.03.2023 | A
  Slovenci prispeli v Astano, popoldan uradni trening
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj po sedem ur dolgem letu nekaj čez 22.00 po slovenskem času prispela v Astano, ki je naše fante pričakala z desetimi stopinjami pod ničlo. Reprezentanci se je pridružil tudi Vanja Drkušić, ki je v kazahstansko prestolnico priletel iz Sočija.
 • 21.03.2023 | A
  Bijol: Ne bežimo od vloge favorita
  Slovenska nogometna reprezentanca se intenzivno pripravlja na uvodni kvalifikacijski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu. Fantje so včeraj trenirali na igrišču z umetno podlago v Kranju, danes pa na naravni zelenici v Nacionalnem nogometnem centru Brdo
 • 20.03.2023 | A
  Slovenska reprezentanca pričela s pripravami na uvodna kvalifikacijska obračuna
  Slovenska nogometa reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na uvodni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo v četrtek ob 16.00 gostovali v Kazahstanu, medtem ko jih v nedeljo, 26. marca čaka še obračun s San Marinom v ljubljanskih Stožicah.

DELI NA