28.06.2010 | A
Igra številk

Čeprav se nogometno prvenstvo šele bliža vrelišču, številke že sedaj marsikaj povedo o udeleženkah tokratnega boja trenutno najboljših na svetu. Predvsem je ta mundial postregel z nepričakovanimi odhodi reprezentanc, ki so v preteklosti posegale po vrhu, tokrat pa predčasno zaključile s tekmovanjem.

Pozitivno presenečenje prvenstva je zagotovo Slovenija. Pa ne, da bi dvomili vanjo, ampak dejstvo, da je triindvajseterica mešala štrene tako Američanom kot tudi Angležem ter do zadnjega v pričakovanju držala predstavnike skupine C, pove marsikaj. Razlika izpred osmih let je očitna, popolnoma prenovljena izbrana vrsta pa dokazala, da Slovenija proizvaja prave nogometne mojstre. Ekipa se je izkazala za homogeno in samozavestno, kar je na dosedanjem mundialu manjkalo številnim 'velikim' reprezentancam. Slovenijo pa je krasila tudi izvrstna pripravljenost, igra, s katero je navduševala ne le doma, pač pa tudi drugod po svetu.

Po skupinskem delu vseh 32 udeleženk je izstopal tudi Slovenec. Med trojico tistih, ki so največkrat sprožili strel proti nasprotniku se je znašel Valter Birsa, sicer strelec drugega zadetka za Slovenijo in prvega proti velesili z druge strani Atlantskega oceana. Birsa je odigral vsa tri srečanja in ob skupno 261 minutah enkrat zatresel mrežo in prav tolikokrat porumenel.

Sicer pa do sedaj izstopa Argentinec Gonzalo Higuain s štirimi zadetki, Ganec Asamoah Gyan s 381 minutami na afriških zelenicah, ob kopici zvenečih tujih imen pa sta na listi izpostavljenih tudi kapetan Robert Koren in Zlatan Ljubijankič, ki sta zadela prvi in tretji gol za Slovenijo. Ob njih so si tuje reprezentance posebej zapomnile tudi Samirja Handanoviča, ki je suvereno iz vrat izbijal poizkuse Alžircev, Američanov in Angležev. Sicer je bil trikrat premagam, ubranil pa na ducate nevarnih strelov na svoja vrata.

Ob razigranih posameznikih še vedno pogrešamo vložek Lionela Messija (enajst strelov v okvir vrat), Cristiana Ronalda, Wayna Rooneyja, ki je čakal (ne pa tudi dočakal) na zadetek osem tekem in še nekaterih, ki imajo za sabo vrhunske klubske sezone. V prvem delu je izstopala še šesterica, ki je predčasno zapustila igrišče, v spominu pa bodo ostale številne sodniške odločitve, ki niso bile po godu nogometnim veljakom.

Ne gre prezreti tudi Jabulanija, ki je dvignil nemalo prahu in osmešil številne vratarje svetovnega kova. Pred žogo ni prave obrambe, velikokrat je odločila sreča. So pa vratarji vendarle ugotovili, da je smotrneje žogo izbijati, kot pa loviti.

Napoved najboljšega je tako enaka loterijskemu lističu. Ko se že zdi, da sestaviš zmagovalno kombinacijo te presenetijo izidi s terena in moštvo, za katerega stiskaš pesti leti domovini naproti. V igri je še nekaj zvenečih imen, pravi boji pa se šele začenjajo.

Resda zeleno-beli niso več v igri za laskavi naslov, pa so se v domovino vrnili kot nacionalni heroji, ki so združili Slovenijo, ki sedaj bije kot eno. Število nogometnih navdušencev je naraslo, zagotovo bo temu sledil vpis otrok v nogometne šole, kar pa je najpomembnejše, moštvo je zdržalo in zadržalo hudomušnost, dobro razpoloženje in samozavest, na kar smo lahko ponosni.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
    Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA