03.03.2020 | NZS
Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti

Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.

"V evropskem nogometu vlada velika stopnja enotnosti," je dejal Čeferin na novinarski konferenci po kongresu. Na dogodku pa je v nagovoru predstavnikom 55 nacionalnih zvez izpostavil poslovne in razvojne dosežke v zadnjem obdobju ter ocenil, da je ključ za nadaljnji uspeh ohranjanje "namena pred dobičkom".

"Ko namen pred dobičkom postane dobiček pred namenom, potem moramo sprožiti alarm. Nogomet ni posel kot ostali posli. Ima zgodovino, tradicijo in strukturo, ki jo je treba spoštovati," je še dejal 52-letni slovenski odvetnik, ki Uefo vodi od leta 2016.

Po kongresu ni želel govoriti o podrobnostih napredka pri pogajanju o formatu evropskih lig po letu 2024. "Prezgodaj je, da bi o tem govorili javno. Nismo še tako daleč," je povedal. V nagovoru na kongresu pa je ponovil stališče, da zaprtje evropskih lig ne pride v poštev. "Načela solidarnosti, napredovanja in nazadovanja ter odprtih lig niso predmet pogajanj," je dejal.

Na kongresu so predstavniki 55 članic zveze potrdili finančno poročilo za preteklo poslovno letu in prihodnji finančni načrt. V poslovnem letu 2018/19 je krovna evropska nogometna organizacija zabeležila skoraj 3,9 milijarde prihodkov, kar je tretjino več kot leto prej.

Prihodki od prodaje medijskih pravic predstavljajo 3,3 milijarde, od ostalih pravic pa je Uefa ustvarila okoli 400 milijonov evrov prihodkov.

Med sodelujoča moštva in reprezentance v tekmovanjih pod okriljem Uefe je krovna organizacija razdelila 3,1 milijarde evrov, neposredni prispevki nacionalnim zvezam pa so znašali okoli 47 milijonov evrov.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2020 | NZS
  Prestavljen junijski reprezentančni termin, prestavljena tekma s Portugalsko
  UEFA je na današnji video konferenci z generalnimi sekretarji petinpetdesetih nogometnih zvez predstavila posodobljen terminski načrt možnih nadaljevanj tekmovanj pod svojim okriljem. Zaradi epidemije korona virusa COVID-19 je izvršni odbor UEFA sprejel odločitev o prestavitvi junijskega reprezentančnega termina, ko bi Slovenija morala igrati s Portugalsko.
 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.

DELI NA