Znana mlada ambasadorja, ki bosta predstavljala Slovenijo na Nogometu za prijateljstvo 2018

Ljubljana, 22. april – Nogomet za prijateljstvo, eden največjih družbeno-odgovornih projektov za otroke v športu, ki poteka pod okriljem podjetja Gazprom (uradnega partnerja FIFA in svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji), bo popeljal mlada ambasadorja iz Slovenije v Moskvo. V času otvoritve svetovnega prvenstva v nogometu, bo projekt Nogomet za prijateljstvo gostil mlade iz 211 držav in regij. Vključeni otroci bodo tako prisostvovali različnim dogodkom, ki bodo proslavljali 9 človeških vrednot – prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, mir, predanost, zmago, tradicijo in čast.

Po izvedbi izbirnega postopka, ki temelji na uveljavljenih mednarodnih kriterijih projekta in je bil izpeljan v sodelovanju z uradnim partnerjem projekta za Slovenijo – Nogometno zvezo Slovenije, bosta Slovenijo zastopala Jan Bek in Tija Karič, ki bosta opravljala vlogi mladega trenerja in mlade novinarke na zaključnem dogodku Nogometa za prijateljstvo v Moskvi med 8. in 15 junijem 2018.

Mladi slovenski trener Jan Bek bo vodil svoje igralce v ekipi »Western Gorilla«, ki je ena izmed 32. mednarodnih ekip prijateljstva. Te ekipe, ki jih bodo sestavljali otroci, so bile določene na odprtem žrebu. V ekipi Western Gorilla bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luksemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela. Ekipe so bile sicer sestavljene po načelih Nogometa za prijateljstvo – ki znotraj ene ekipe združuje 12-letnike različnih narodnosti, spolov in telesnih sposobnosti.

Poleg Jana bo Slovenijo v Rusiji predstavljala tudi 12-letna Tija Karič, ki bo opravljala vlogo mlade novinarke. Tija bo kot članica mednarodnega otroškega novinarskega središča ena izmed 211 mladih novinarjev, ki bodo poročali iz zaključnih dogodkov projekta Nogomet za prijateljstvo. Zaključne dogodke projekta bo sicer predvidoma v živo pokrivalo tudi več kot 5.000 predstavnikov vodilnih medijskih hiš, ki bodo prisotne v Moskvi.

Projekt na lokalni in globalni ravni podpirajo številni vodilni mednarodni nogometni funkcionarji in legende, med katerimi sta tudi generalna sekretarka Fife Fatma Samoura in nizozemska zvezda Marco van Basten. V povezavi s tem sta tudi mlada slovenska ambasadorja imela priložnost spoznati Marcosa Tavaresa, napadalca NK Maribor in najboljšega strelca v zgodovini prve slovenske nogometne lige. Ambasadorja sta v sredo v Mariboru Tavaresu predstavila načela, vrednote in letošnji program projekta Nogomet za prijateljstvo, ob tem pa so si vsi prisotni slavnostno izmenjali zapestnice Nogometa za prijateljstvo, ki so simbol projekta.

"Z nestrpnostjo pričakujem največji nogometni dogodek. Svetovno prvenstvo v nogometu v živo doživijo le redki srečneži in jaz sem med njimi. Še vedno komaj verjamem. Poleg tega se veselim tudi ostalih aktivnosti in priložnosti, ki jih prinaša Nogomet za prijateljstvo,« je ob tej priložnosti dejal mladi slovenski trener Jan Bek. Veselja in navdušenja ni skrivala niti mlada novinarka Tija Karič, ki je med drugim izpostavila velik pomen prijateljstva. »Prijateljstvo je zame zelo pomembno. Prijatelji nas osrečujejo, obenem pa se zaradi prijateljstev naučimo in spoznamo veliko novega - jezika, navad, običajev... prijateljstvo je lepo.

»Vsi nogometaši sanjamo, da bi se nekoč udeležili svetovnega prvenstva, a le peščici to uspe. Jan in Tija bosta uresničila svoje sanje, ob tem pa naredila tudi nekaj dobrega za ljudi. Kot sta mi zadeve predstavila, bosta vključena v resnično izjemen projekt, ki na prvo mesto postavlja človeške vrednote.  Vesel sem za njiju in verjamem, da bosta doživela nepozabno izkušnjo,« pa je otrokoma zaželel vse dobro pred odhodom v Rusijo kapetan NK Maribor, Marcos Tavares.

Med pripravami na prvenstvo in forum bodo mladi nogometaši vključeni v tabor prijateljstva, kjer bodo pod vodstvom mladih trenerjev in nadzorom znanih nogometašev. Vsi otroci se bodo ob tem udeležili tudi šole devetih vrednot, kjer se bodo seznanili z bistvenimi vrednotami projekta na različne načine. Organizacija Združenih narodov je med izražanjem podpore projektu izpostavila, da je ta pobuda edinstveni izobraževalni program, kot tudi poimenovanje ekip prijateljstva po imenih ogroženih živalskih vrst po celem svetu.

Osrednja dogodka za otroke v Moskvi bosta sicer Svetovno prvenstvo nogometa za prijateljstvo, ki bo na sporedu 12. junija in šesti mednarodni otroški forum nogometa za prijateljstvo, ki se bo odvil dan kasneje. Na forumu bodo prisotni vsi mladi ambasadorji, ki bodo razpravljali o različnih možnostih promocije vrednot projekta po celem svetu.

Tekst: NZS/F4F
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.

DELI NA