Znana mlada ambasadorja, ki bosta predstavljala Slovenijo na Nogometu za prijateljstvo 2018

Ljubljana, 22. april – Nogomet za prijateljstvo, eden največjih družbeno-odgovornih projektov za otroke v športu, ki poteka pod okriljem podjetja Gazprom (uradnega partnerja FIFA in svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji), bo popeljal mlada ambasadorja iz Slovenije v Moskvo. V času otvoritve svetovnega prvenstva v nogometu, bo projekt Nogomet za prijateljstvo gostil mlade iz 211 držav in regij. Vključeni otroci bodo tako prisostvovali različnim dogodkom, ki bodo proslavljali 9 človeških vrednot – prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, mir, predanost, zmago, tradicijo in čast.

Po izvedbi izbirnega postopka, ki temelji na uveljavljenih mednarodnih kriterijih projekta in je bil izpeljan v sodelovanju z uradnim partnerjem projekta za Slovenijo – Nogometno zvezo Slovenije, bosta Slovenijo zastopala Jan Bek in Tija Karič, ki bosta opravljala vlogi mladega trenerja in mlade novinarke na zaključnem dogodku Nogometa za prijateljstvo v Moskvi med 8. in 15 junijem 2018.

Mladi slovenski trener Jan Bek bo vodil svoje igralce v ekipi »Western Gorilla«, ki je ena izmed 32. mednarodnih ekip prijateljstva. Te ekipe, ki jih bodo sestavljali otroci, so bile določene na odprtem žrebu. V ekipi Western Gorilla bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luksemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela. Ekipe so bile sicer sestavljene po načelih Nogometa za prijateljstvo – ki znotraj ene ekipe združuje 12-letnike različnih narodnosti, spolov in telesnih sposobnosti.

Poleg Jana bo Slovenijo v Rusiji predstavljala tudi 12-letna Tija Karič, ki bo opravljala vlogo mlade novinarke. Tija bo kot članica mednarodnega otroškega novinarskega središča ena izmed 211 mladih novinarjev, ki bodo poročali iz zaključnih dogodkov projekta Nogomet za prijateljstvo. Zaključne dogodke projekta bo sicer predvidoma v živo pokrivalo tudi več kot 5.000 predstavnikov vodilnih medijskih hiš, ki bodo prisotne v Moskvi.

Projekt na lokalni in globalni ravni podpirajo številni vodilni mednarodni nogometni funkcionarji in legende, med katerimi sta tudi generalna sekretarka Fife Fatma Samoura in nizozemska zvezda Marco van Basten. V povezavi s tem sta tudi mlada slovenska ambasadorja imela priložnost spoznati Marcosa Tavaresa, napadalca NK Maribor in najboljšega strelca v zgodovini prve slovenske nogometne lige. Ambasadorja sta v sredo v Mariboru Tavaresu predstavila načela, vrednote in letošnji program projekta Nogomet za prijateljstvo, ob tem pa so si vsi prisotni slavnostno izmenjali zapestnice Nogometa za prijateljstvo, ki so simbol projekta.

"Z nestrpnostjo pričakujem največji nogometni dogodek. Svetovno prvenstvo v nogometu v živo doživijo le redki srečneži in jaz sem med njimi. Še vedno komaj verjamem. Poleg tega se veselim tudi ostalih aktivnosti in priložnosti, ki jih prinaša Nogomet za prijateljstvo,« je ob tej priložnosti dejal mladi slovenski trener Jan Bek. Veselja in navdušenja ni skrivala niti mlada novinarka Tija Karič, ki je med drugim izpostavila velik pomen prijateljstva. »Prijateljstvo je zame zelo pomembno. Prijatelji nas osrečujejo, obenem pa se zaradi prijateljstev naučimo in spoznamo veliko novega - jezika, navad, običajev... prijateljstvo je lepo.

»Vsi nogometaši sanjamo, da bi se nekoč udeležili svetovnega prvenstva, a le peščici to uspe. Jan in Tija bosta uresničila svoje sanje, ob tem pa naredila tudi nekaj dobrega za ljudi. Kot sta mi zadeve predstavila, bosta vključena v resnično izjemen projekt, ki na prvo mesto postavlja človeške vrednote.  Vesel sem za njiju in verjamem, da bosta doživela nepozabno izkušnjo,« pa je otrokoma zaželel vse dobro pred odhodom v Rusijo kapetan NK Maribor, Marcos Tavares.

Med pripravami na prvenstvo in forum bodo mladi nogometaši vključeni v tabor prijateljstva, kjer bodo pod vodstvom mladih trenerjev in nadzorom znanih nogometašev. Vsi otroci se bodo ob tem udeležili tudi šole devetih vrednot, kjer se bodo seznanili z bistvenimi vrednotami projekta na različne načine. Organizacija Združenih narodov je med izražanjem podpore projektu izpostavila, da je ta pobuda edinstveni izobraževalni program, kot tudi poimenovanje ekip prijateljstva po imenih ogroženih živalskih vrst po celem svetu.

Osrednja dogodka za otroke v Moskvi bosta sicer Svetovno prvenstvo nogometa za prijateljstvo, ki bo na sporedu 12. junija in šesti mednarodni otroški forum nogometa za prijateljstvo, ki se bo odvil dan kasneje. Na forumu bodo prisotni vsi mladi ambasadorji, ki bodo razpravljali o različnih možnostih promocije vrednot projekta po celem svetu.

Tekst: NZS/F4F
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.11.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Praznik ženskega nogometa se začne že ob 12. uri
  Prav Gornja Radgona bo med 12. in 14. uro gostila Festivalni dan dekliškega in ženskega nogometa, kjer se bodo dekleta, mame, tete, babice preizkusile v igranju nogometa, predvsem pa v igrah, ki so tako ali drugače povezane s to čudovito igro.
 • 19.10.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Finale lige SOS tudi letos v NNC Brdo
  Finale lige SOS je že drugo leto zapored potekalo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Udeležilo se ga je kar 15 ekip iz cele Slovenije in več kot 100 nogometašev, ki so uživali vrhunske pogoje in dokazali, da nobena ovira ni previsoka za uživanje v športu.
 • 27.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan Nogometa za vse v NNC Brdo
  Dan Nogometa za vse je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo praznovalo kar 170 udeležencev.
 • 24.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa teden Nogometa za vse
  Evropska nogometna zveza Uefa tudi letos med 23. in 30. septembrom praznuje teden Nogometa za vse. Članice Uefe bodo tako v tem tednu organizirale številne aktivnosti, ki bodo namenjene popularizaciji in promociji nogometa kot panoge.
 • 04.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Naslov Poslovne lige NZS ostal v prestolnici
  V soboto se je v Ljubljani odvijalo sklepno dejanje Poslovne lige NZS v sezoni 2017/2018. Organizatorji so finale Poslovne lige NZS, ki bi se moralo po prvotnem načrtu odvijati v NNC Brdo, zaradi slabe vremenske napovedi preselili v dvorano Baza, Center športnega življenja, ki sta jo nedavno odprla Bojan Jokič in Boštjan Cesar.
 • 22.07.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Po odmeven rezultat na Dia Euro 2018
  Slovenska diabetična izbrana vrsta začenja nastop na evropskem prvenstvu, ki ga do 28. julija gosti Bratislava. Slovenijo vodi selektor Simon Rosič, v predtekmovanju se bodo naši igralci pomerili z Makedonijo, BiH, Poljsko in Madžarsko.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir deklic U11
  V soboto, 16. junija 2018 je Nogometna zveza Slovenije v NNC Brdo izvedla Zaključni turnir deklic U11, katerega se je udeležilo 12 ekip iz desetih klubov.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir nogometnih oddelkov
  V petek, 8.6.2018, je na v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal zaključni turnir nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška, kjer so dijaki odigrali medrazredne tekme. V prijetnem, sproščenem vzdušju so uživali vsi sodelujoči, dijaki, starši, sorodniki, trenerji in profesorji.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Prijateljski tekmi med slovensko in makedonsko nogometno akademijo
  V prvem tednu v juniju nas je obiskala nogometna Akademija iz Skopja. V okviru sedaj že tradicionalnih srečanjih med nogometnim oddelkom Gimnazije Šiška in Nogometno akademijo iz Skopja smo letos odigrali dve prijateljski srečanji.
 • 19.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci zaključili projekt z udeležbo na forumu in otvoritveni tekmi
  Letošnja izvedba projekta Nogometa za prijateljstvo je dobila epilog s šestim mednarodnim otroškim forumom, ki se ga je udeležilo 1.500 otrok iz 211 regij sveta

DELI NA