Zlato za naše nogometaše v Berlinu

V Berlinu se bodo v nedeljo končale poletne svetovne igre specialne olimpijade. Med več kot 8000 udeleženci so tudi naše športnice in športniki. Za izjemno odmeven uspeh pa so poskrbeli nogometaši, ki so danes postali zmagovalci turnirja. V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.

Veselje v naši vrsti

“Ni besed, ki bi opisale, kaj se dogaja. Vse se nam je poklopilo, kot smo načrtovali. Vsak igralec, vsak izmed trenerjev je imel svojo nalogo, ki jo je opravil z odliko. Sanje vsakega športnika so se nam uresničile,” navdušenja ne skriva glavni trener Domen Pociecha. Zlatim nogometašem je med prvimi čestital tudi mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je na obisku v Berlinu.

Slovenija je nastopila v postavi Janko Levstek (CUDV Radovljica), Janez Černe (Center Janeza Levca), Goran Pajović (VDC Tončke Hočevar), Robert Vlah (VDC Tončke Hočevar), Gašper Zaviršek (VDC Tončke Hočevar), Mitja Čamer (VDC Zasavje), Peter Lenart (VDC Zasavje), Dejan Antolič (VDC Zasavje), David Kozina (VDC Želva) in Markus Abs (VDC Želva)

Na umetni travi

Ekipo nogometašev je vodil 37-letni Domen Pociecha iz Kisovca. Za Domnom je uspešna sankaška kariera, v letih 2006 in 2010 je tekmoval tudi na olimpijskih igrah. „Dejansko igramo futsal, v polju sta po dve ekipi po pet igralcev. Tekma poteka na umetni travi, da preprečimo še kako poškodbo. Gol je dimenzij 3*2 metra. Tekma traja dva polčasa po 20 minut. Vsaka ekipa ima še pet rezervistov na klopi, zato je jasno, da v tem času vsi igralci dobijo svojo priložnost. Vsi pridejo na vrsto, vsakemu damo možnost, da zaigra na tako visoki ravni,“ je glavni trener opisal nogomet, kot so tako dobro te dni igralci naši v Berlinu, kjer se je merilo kar 26 naših športnic in športnikov.

Kaj je specialna olimpijada?

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju, nas poučijo v Društvu specialna olimpiada Slovenije. Specialci, kot sami sebi radi rečejo, izraz pa ni nič žaljiv, kot bi morda kdo pomislil na prvo žogo, imajo šport izjemno radi. V Sloveniji v gibanju specialne olimpiade sodelujemo že vse od leta 1990. V tem času se je svetovnih iger specialne olimpiade udeležilo že skoraj 300 tekmovalcev.

Tekst: D.P.
Foto: SOS

SORODNE NOVICE

 • 26.10.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24
  . Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa.
 • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA in NZS teden množičnega nogometa
  Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.

DELI NA