08.04.2022 | Ženska A
Zanesljiva zmaga v Kazahstanu

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Nursultanu v Kazahstanu zabeležila zanesljivo zmago proti tamkajšnji reprezentanci. Varovanke Boruta Jarca so v sedmem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Avstraliji in Novi Zelandiji, slavile z 2:0 (2:0) in vsaj začasno skočile na drugo mesto lestvice v skupini I. Gola za zmago sta prispevali Lara Prašnikar in Kristina Erman, kapetanka Mateja Zver je odigrala 80. tekmo za Slovenijo.

V naši skupini je Francija z 2:1 premagala Wales, Grčija je bila takisto v gosteh s 3:1 boljša od Estonije.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
KAZAHSTAN – SLOVENIJA 0:2 (0:2)

Astana Arena Nur-Sultan (Kazahstan). Sodnice: Lisiecka-sek (POL), Wojs (POL),  Prus (POL), Augustyn (POL).
Strelke: 0:1Prašnikar (6.), 0:2 Erman (26.)
Rumeni kartoni: Sadykova
Rdeč karton: /
Kazahstan: Ismailova, Kozhakhmet (Demidova od 64.), Nurusheva, Aitymova, Myasnikova, Burova, Satygaliyeva (Sadykova od 77.), Zhumabaikyzy (Koziyeva od 69.), Turlybekova (Karazhanova od 46.), Vlassova, Bortnikova (Orynbassarova od 46.)
Slovenija: Meršnik, Eržen, Rozmarič (Kos od 46.), Agrež, Erman (Križaj od 78.), Čonč, Zver (Predanič od 84.), Korošec (Kolbl od 68.), Rogan, Milović, Prašnikar.

Na vrhu kvalifikacijske skupine ostaja favorizirana Francija, ki se lahko pohvali s popolnim izkupičkom po šestih krogih in s tem 18 točkami. Slovenija ima po četrti zmagi na sedmih odigranih tekmah zdaj 14 točk, eno manj pa ima na tretjem mestu reprezentanca Walesa. Zvečer bodo Valižanke v okviru sedmega kroga gostile Francijo (20.45).

Štiri menjave

Tekmo za Slovenijo so začele Zala Meršnik, Sara Agrež, Špela Rozmarič, Kaja Korošec, Kristina Erman, Mateja Zver, Dominika Čonč, Kaja Eržen, Manja Rogan, Ana Milović in Lara Prašnikar. V nadaljevanju so priložnost dobile še Evelina Kos, Špela Kolbl, Izabela Križaj in Nina Predanič.

Slovenke so takoj prevzele pobudo v kazahstanskem glavnem mestu in takoj zapretile domači reprezentanci. V šesti minuti so povedle, potem ko je po levi strani prodrla Mateja Zver in v kazenskem prostoru našla Laro Prašnikar, ki ji ni bilo težko zadeti iz ugodnega položaja, vešče je izkoristila podajo kapetanke. To je bil Larin osmi gol v teh kvalifikacijah.

Po podaji s kota

Varovanke Boruta Jarca so tudi v naslednjih minutah prevladovale, drugi zadetek pa dosegle v 26. minuti, ko je po slabšem posredovanju (žogo je odbila) kazahstanske vratarke po kotu z levico zadela Kristina Erman. V prvem polčasu je bilo razmerje strelov 17:0 v korist slovenskih nogometašic.

Popolna prevlada

Slovenija je dominirala tudi v nadaljevanju, v okvir vrat je poslala osem strelov, domačinke enega, skupaj pa je imela naša reprezentanca kar 34 strelov, gostiteljice dva. Naše nogometašice so si priigrale še nekaj priložnosti za povišanje rezultata. V 59. minuti med 12. in 13. kotom je Ana Milović poizkusila dvakrat. Enkrat so njen strel blokirali, v drugo je bila na mestu domača golmanka. Lepo priložnost je imela v nadaljevanju tudi kapetanka Mateja Zver, a je domača čuvajka mreže dobro posredovala ob strelu po tleh.

V tem sklopu kvalifikacij za SP, ki bo prihodnje leto potekalo v Avstraliji in na Novi Zelandiji, bo Slovenija naslednjič igrala v torek proti Franciji. Do konca rednega dela kvalifikacij bosta v naslednjem sklopu še dve tekmi. V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Izjavi po tekmi:

Borut Jarc, selektor:
»Moramo biti zadovoljni s tremi točkami. Ne morem pa biti zadovoljen s prikazanim oz. izkoristkom v 2. polčasu. Imeli smo preveč priložnosti, pa premalo smo jih izkoristili. To je ena plat medalje. Druga pa je, da smo na taki tekmi izgubili dve branilki, ki sta se poškodovali. Zato je skrbi več kot dovolj.«

Kaja Korošec:
»Prišle smo po tri točke, to smo tudi dobile in jih odnesle. Hotel smo doseči še gol več. V zaključku akcij nismo bile dovolj zbrane, smo si pa ustvarile dovolj priložnosti, tudi iz prekinitev. Ampak važne so tri točke, gremo dalje na naslednjo tekmo.«

Tekst: D.P., STA
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA