13.03.2023 | Sodniki
Zaključeno VAR certificiranje za vlogo VAR in AVAR sodnika ter sojenje v sistemu VAR

Zadnji konec tedna je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije izpeljala zaključni praktični del izobraževalnih aktivnosti za vlogo VAR in AVAR sodnika, vzporedno pa je potekalo tudi sklepno usposabljanje za pridobitev VAR certifikata za sojenje v vlogi sodnika na igrišču.

Po oktobrskem dvodnevnem delu s simulatorji za opravljanje sojenja v vlogi VAR in AVAR sodnika in postopka certificiranja za sojenje v vlogi sodnika na igrišču na tekmah z uporabo video tehnologije VAR, se je v soboto in nedeljo izvedel še praktičen del v obliki dveh tekem za posamezno funkcijo, ki jih morajo opraviti za pridobitev posameznega certifikata pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Prav zaradi certificiranja je ZNSS v sodelovanju z NZS poleg 4 prvenstvenih tekem 1. SML/SKL (Brinje - Bravo in Domžale – Mura), dodatno organizirala tudi 4 prvenstvene tekme kadetov in mladincev klubov 2.SML/SKL (IB 1975 Ljubljana - Triglav Kranj in Dren Vrhnika - Šenčur), ki jih je posnelo 7 kamer produkcijske hiše CUT.

Na igrišču št. 2 v NNC Brdo so tako na skupno 8. tekmah opravili vse normative novi štirje video sodniki (VAR) in dva pomočnika video sodnikov (AVAR), poleg njih pa še izbrani štirje sodniki, ki imajo formalne možnosti za sojenje na tekmah Prve lige Telemach.

Finalno certificiranje za vlogo VAR sodnika v videoperacijski sobi so izvajali Denis Halilović iz Celja, Denis Šabanagić iz Ljubljane, Alen Bubek iz Nove Gorice in Martin Matoša iz Brezovice pri Ljubljani, medtem ko sta AVAR sodnika postala Božo Kondić iz Ljubljane in Tomaž Černe iz Celovca.

Za delovanje v vlogi sodnika na igrišču pod nadzorom videotehnologije VAR pa so certificiranje opravljali Damjan Novarlić iz Maribora, Žan Jazbec iz Dola pri Ljubljani, Anže Jerič iz Cerkelj na Gorenjskem in Mateo Tozan iz Kopra. Navedeni sodniki so morali sprva opraviti teoretično usposabljanje s seminarjem iz poznavanja VAR protokola, ki smo ga pri ZNSS organizirali v novembru 2021, za praktični del pridobitve ustreznega certifikata pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA pa so morali imeti še po 2 tekmi na igrišču z uporabo VAR tehnologije.

Kandidati za vlogo VAR in AVAR sodnika so poleg teoretičnega dela izobraževanja med 17. in 18. oktobrom 2022 izvajali delo s simulatorji, ki je potekalo v VAR VAN kombijih s pomočjo uporabe posnetkov tekmovanj Evropske nogometne zveze (Uefa) ter praktičnega dela vadbe na igrišču s pomočjo sodnikov iz programa talentov, ki so tedaj akcije simulirali, glavnih sodnikov in pomočnikov na igrišču, ter VAR in AVAR sodnikov.

Skupno je tako pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) med aktivnimi Slovenci certificiranih že 17 video sodnikov (VAR) ter 11 pomočnikov video sodnika (AVAR) ter 20 glavnih sodnikov državne A liste, ki imajo možnost deliti pravico na tekmah 1. SNL, ob tem pa še 36 pomočnikov sodnika in mednarodna pomočnica Staša Špur.

Celotni izobraževalni postopek certificiranja je potekal pod nadzorom in budnim očesom častnega predsednika ZNSS in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vlada Šajna (član sodniškega odbora Uefe), kateremu je pri delu s sodniki asistiral še mednarodni kontrolor sojenja Darko Čeferin

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2023 | Sodniki
  Spoznaj sodnika - Žan Jazbec
  V nadaljevanju projekta in priljubljeni rubriki #spoznaj sodnika# smo se pogovarjali s sodnikom državne A liste, ki je tudi član I. nivoja programa mentorji in talenti pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS).
 • 31.03.2023 | Sodniki
  Sodniške smernice in Pravila igre za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala prvoligaške klube slovenske nogometne lige Telemach in ženske nogometne klube iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem odmevnem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo gostovali še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Obrenović na Fakulteti za šport
  Potem ko so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje se je v sklopu projekta #spoznaj sodnika# danes na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za Šport mudil najmlajši slovenski mednarodni sodnik 32-letni Rade Obrenović iz Ljubljane.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Marjan Tompa ostaja predsednik MDNS Lendava
  Nogometni sodniki in sodnice iz najbolj vzhodnega dela države, kjer vse od leta 1971 deluje Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava (Községközi Labdarúgó Játékvezetők Egyesülete Lendva) je v marcu izvedlo volilno skupščino, kjer je novi - stari predsednik postal nekdanji vrhunski prvoligaški pomočnik sodnika Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in tekmah Pokala med prvoligaškimi ekipami).
 • 29.03.2023 | Sodniki
  Video test s treningom in analizo sojenja talentov
  Športni kompleks NNC Brdo je bil včeraj prizorišče seminarja nadarjenih sodnikov talentov v deželi na sončni strani Alp, kjer so se zbrali glavni sodniki I., II, in III. nivoja programa »Mentorji in talenti«. Na sporedu je bil trening visoke intenzivnosti (high intensity) z video testom na igrišču, ki je oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču.
 • 28.03.2023 | Sodniki
  Slovenska sodniška ekipa na EURO U21
  Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk za zaključni turnir Evropskega prvenstva do 21 let, kamor bodo potovali tudi Rade Obrenović, Jure Praprotnik in Grega Kordež. Evropsko prvenstvo mladih reprezentanc bo potekalo v Gruziji in Romuniji od 21. junija do 8. julija 2023.
 • 27.03.2023 | Sodniki
  Čeferin na Nizozemskem na turnirju za Euro U17
  V elitnem delu kvalifikacij za uvrstitev na letošnje UEFA Evropsko prvenstvo do 17. let (EURO U17 2023), ki bo pri naših vzhodnih sosedih na Madžarskem potekalo med 17. majem in 2. junijem, slovenske barve v vlogi kontrolorja sojenja na mini turnirju na Nizozemskem zastopa Darko Čeferin (54) iz Kranja.
 • 26.03.2023 | Sodniki
  Vinčiću Poljska - Albanija
  Na predzadnji dan marčevskega programa kvalifikacijskega cikla za naslednje veliko tekmovanje (Evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024), ki se bo zaključil s torkovimi tekmami bo na prvi delovni dan tedna v glavnem mestu Poljske ob reki Visli dejaven tudi Slavko Vinčić.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Aleš P. Močnik na Portugalskem v zadnjem krogu kvalifikacij za EP U19
  Šestintridestletni Aleš Perič Močnik (po poklicu inšpektor za okolje) iz Šenčurja pri Kranju se je zadnjo sredo odpravil na najbolj zahodni del stare celine. V elitnem krogu kvalifikacij za uvrstitev na Evropsko prvenstvo v futsalu do 19 let, gorenjski delivec pravice sodi v skupini 3, ki ga gosti mesto Fafe, ki se nahaja 40km vzhodno od mesta Braga na severu Portugalske.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Šmajc in Černe na mini turnirju v Španiji za EP U-19
  Med 22. in 28. marcem v Španiji poteka mini turnir kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 19. let 2023. Na turnirju slovenske barve zastopata David Šmajc (34) iz Predoselj pri Kranju in pomočnik sodnika Tomaž Černe (35) iz Celovca.

DELI NA